Hírvilág

Alvászavar lehet az éjszakai vizelés oka

2011. AUGUSZTUS 15.


A prosztata-megnagyobbodásban szenvedő férfiak esetében az obstruktív alvási apnoé lehet az oka az éjszakai felébredésnek és vizelésnek.

A Journal of the American Board of Family Medicine március/áprilisi számában megjelent tanulmányban a Negevi Ben Gurion Egyetem kutatói jóindulatú prosztata-megnagyobbodással diagnosztizált 55-75 éves férfiakat vizsgáltak, akik legalább egyszer tapasztalnak éjjeli vizelési ingert. A kontroll csoport tagjai ugyanebbe a korcsoportba tartozó férfiak voltak, akik nem szenvedtek prosztata-megnagyobbodásban, illetve éjjeli vizelési ingertől.

Az izraeli kutatók kimutatták, hogy a prosztata-megnagyobbodásban szenvedő férfiak 57,8 százaléka tapasztal obstruktív alvási apnoét, és ez az alvászavar lehet a valódi oka azoknak az ébredéseknek, amelyekről a férfiak azt gondolják, hogy a vizelési inger miatt következhetnek be. Az alvási apnoét horkolás és a személy légzésének rövid szünetei jellemzik, ami éjszakai ébredésekhez és nappali álmossághoz vezet.

„Ha a prosztata-megnagyobbodásban szenvedő férfiak éjjeli vizelését alvászavar váltja ki, akkor ez kezelhető, és javíthatjuk a páciensek életminőségét” – nyilatkozta Dr. Howard Tandeter. Ha tehát a prosztata-megnagyobbodásban szenvedő betegek gyakori éjjeli vizelési ingerről és felébredésről számolnak be, a kezelőorvosoknak gyanakodniuk kell arra, hogy obstruktív alvási apnoé állhat a háttérben, és e szerint kell végezniük a kezelést.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: LAM (Lege Artis Medicinae) - 2003; 132(01) Újdonságok az alvásdiagnosztikábanFontos végigalaudni az éjszakátAlvászavar, tesztoszteronszint és középkorú férfiakAz emberek fele az oldalán fekszik, és minden harmadik horkol -így alszunk mi, magyarokA viselkedésterápia csökkenti a vizelet - inkontinenciátcikk címeHOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.