Hírvilág

Alice Kódországban

2013. FEBRUÁR 05.Alice Kódországban címmel multimédiás performanszot mutat be Ladik Katalin József Attila-díjas költő, performer, színésznő szerdán az Óbudai Társaskörben.

Az Alice-performansz magyarországi ősbemutató. Ladik Katalin hanggal, énekkel, zenével, háttéranimációval, fényekkel adja elő, hogyan hatottak rá Lewis Carroll meséi, az Alice Csodaországban és az Alice Tükörországban. A mesék élménye vezette el a művésznőt a fogyasztói társadalom kódokkal telerajzolt világába, és a 30 perces performanszban keres kiutat a kódok labirintusából.

Az előadás után Találkozásaim Alice-szal címmel Ladik Katalinnal Aradi József beszélget arról, hogy a meseélményeiből hogyan lettek hangköltemények, majd performanszok, magára ismerhet-e a modern alkotóművész Alice-ban.

A külföldi ősbemutató Lengyelországban, a lódzi kortárs művészeti múzeumban volt tavaly májusban. Az előadást a kanadai Ottawában is megismerhették novemberben az Arts Court Theatre-ben, Alice in Codeland címmel.


Ladik Katalin Újvidéken született, költő, performer, színésznő, képzőművész. Írott versei mellett hangkölteményeket és képverseket alkot, kísérleti zeneművek és hangjátékok alkotója és vokális előadója. Vizuális munkáinak jelentős részét - képverseket, kollázsokat, mail-art alkotásokat, hanglemezeket - nagy nemzetközi gyűjtemények őrzik, mint például a bécsi Kontakt - Die Kunstsammlung, a barcelonai Museu d'Art Contemporani, a budapesti Ludwig Múzeum, a berlini re.act.feminism performansz archívuma, a zágrábi Sudac Gyűjtemény, a belgrádi kortárs művészeti múzeum és a Petőfi Irodalmi Múzeum.

Versei és hangkölteményei az Országos Széchényi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtárában is elérhetők.

Munkásságát több díjjal is elismerték nemcsak Magyarországon, hanem Szerbiában is. Tavaly megkapta a Magyarország Babérkoszorú-díjat. 1992 óta Budapesten él.
Ladik Katalin performansza a 20!3 KASSÁK ÉV rendezvénysorozat része, és a Kassák Múzeum az Óbudai Társaskörrel közösen szervezi a programot.


2013. február 5., kedd

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Gyömrői Edit – pszichoanalízisen innen és túl

Hosszú életútja végigkísérte a 20. századot, pályáját rekordmennyiségű lakóhely-, nyelv-, név- és szakmaváltás kísérte.

Gondolat

Holnaplányok

Borgos Anna azonban teljesen új, és eddig a nemzetközi irodalomban is mellőzött szempontból mutatja be ezt az érdekfeszítő, tanulságos és tragikus történetet: mégpedig a pszichoanalízis budapesti iskolájához kapcsolódó nők szempontjából.

Hírvilág

Álom és intézményesült elhárítás - konferencia beszámoló

Pszichoanalízisen belül számtalan belső irányzat létezik, ismeretanyaga hatalmas. Freud egyébként sokáig úgy tekintett Budapestre, mint a pszichoanalitikus mozgalom lehetséges központjára.

Hírvilág

A pornográfia diszkrét bája

„A képesség, hogy azt lássa az ember, amit a többiek nem látnak, sokkal fontosabb, mint nem látni azt, amit mindenki lát.”

Gondolat

Az önjáró tudat meséje

Tág tere van viszont a fantáziának, és Levent Mete ezt ki is használja. Művének második része színtiszta mese, kicsit szürke árnyalatban, nem olyan mint a Május 35, vagy az Alice Csodaországban. Nagy vállalás az író részéről, hogy a komputeres filmművészet szürrealista ábrázolásai után a prózaírás eszközeivel vállalkozik zenei effektusok, színárnyalatok lefestésével és új mesealakok megalkotásával az olvasó elragadtatására.