Hírvilág

Agresszív kezelés kell az idős prosztatarákosoknak

2011. AUGUSZTUS 15.


Az idős prosztatarákos betegek terápiájában sokkal szűkebb spektrumát alkalmazzák a lehetséges kezeléseknek, mint a fiatalabb betegek esetében – a legújabb kaliforniai tanulmányok szerint.

A nagy kockázatú, azaz az igen rosszindulatú, agresszíven növekvő és korán halálhoz vezető prosztatarák kezelésében 75 év felettiek esetében elsősorban a kevésbé agresszív terápiát (pl. hormonkezelés) részesítik előnyben. A kutatók szerint az életkor szerepének a terápia megválasztásában sokkal kisebbnek kellene lennie.
„Vizsgálatainkban arra voltunk kíváncsiak, vajon az életkor szerepet játszik-e a betegség lefolyásában és a túlélésben” – mondta Dr. Matthew R. Cooperberg, a kutatás vezetője. – „Eredményeink szerint a nem kellően agresszív terápia az oka a nagyobb halálozási aránynak.”

A prosztatarák a leggyakoribb rosszindulatú daganat férfiakban. A tüdőrák után a második leggyakoribb halálok rákos betegek esetében.

A kutatók az urológiai szakrendelések adataira támaszkodó adatbázist vizsgálták át, melyekben 13 805 prosztatarákos beteg adatait szerepeltek. Azt találták, hogy az idős betegeknek nagyobb arányban volt nagy kockázatú betegsége a diagnózis megállapításakor és ha agresszívebben kezelték őket, akkor 46 százalékban kisebb volt a halálozási arány a kevésbé agresszíven kezeltekkel szemben.

„Az idősebb, nagy kockázatú betegségben szenvedők általában prosztatarák miatt halnak meg. Ennek egyik oka az elégtelen kezelés lehet” – mondta Dr. Cooperberg, a Kaliforniai Egyetem prosztatarák specialistája. – „Szerintünk az agresszív betegséget agresszív terápiával kell kezelni, függetlenül a beteg életkorától.”

Forrás: MedipressKapcsolódó anyagok: Melyik prosztatarák lesz halálos?HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.