Hírvilág

A zaj több mint 1 millió egészséges életévet vesz el

2011. AUGUSZTUS 15.


A túlzott környezeti zaj, a zajszennyezés súlyos veszélyt jelent európaiak milliói számára – a második legnagyobb környezeti kockázat a levegőszennyezés után.

Ezt a meglepő eredményt hozta a WHO és a JRC (Joint Research Centre, az Európai Bizottság egyik kutatási központja) közös vizsgálata.

A zajszennyezés közvetlen és közismert hatása a halláskárosodás, a közvetett hatások az egészségkárosodás széles területét érintik. A zaj szorongást, stresszt, depressziót, pszichés kommunikációs problémákat okozhat. Krónikus esetekben szív- és érrendszeri betegségek is kialakulhatnak.

A vizsgálati jelentés legfontosabb megállapításainak tekinthetjük a következőket:
- minden harmadik európainak okoz kellemetlenséget napközben, és minden ötödiknek éjszakai alvásában az utak, vasutak és repülőterek zaja.
- a közlekedés okozta zaj számlájára írható évente több mint 1 millió egészséges életév elvesztése Európában (azaz a 340 millió európai felnőttből több mint egymillió hal meg évente, vagy válik valamilyen mértékben fogyatékossá).

A zajártalom legdrámaibb hatását talán a legjobban azzal jellemezhetjük, hogy a zaj okozta szív- és érrendszeri problémák 61 ezer egészséges életévet vesznek el, és évente 3000 halálesetet okoznak.

S végezetül még egy érdekesség a WHO honlapján megtalálható jelentésből: van olyan adat, melynek vonatkozásában mi, Kelet-Európában jól állunk. Az Európai Bizottság által kiadott ajánlás az éjszakai zaj maximális szintjét 40 decibelben adja meg. Ez hozzávetőlegesen akkora, amekkorát egy könyvtár olvasótermében tapasztalunk. Az EU-hoz újabban csatlakozott országokban a mért átlagos szint a jelentés szerint 55 decibel, ami csupán kissé magasabb a kelleténél.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter

Forrás: https://www.newscientist.com

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma