Hírvilág

A tocolyticumok mellékhatásai

2011. AUGUSZTUS 15.

A koraszülöttség a perinatalis morbiditás és halálozás egyik különösen gyakori oka. Egy prospektív kohorszvizsgálat szerzői Hollandiában és Belgiumban értékelték az önmagukban, kombinációban vagy egymás után adott tocolyticus szerek nemkívánatos hatásait 1920 olyan terhesség esetében, amelyekben gyógyszeres kezelést végeztek az idő előtt (a 24–34. gestatiós héten) megindult vajúdás megállítása céljából.

A vizsgált gyógyszerek közé tartozott a kalciumcsatorna-gátló nifedipin, az oxitocin-antagonista atosiban, a béta-adrenerg agonista ritodrin és fenoterol, a ciklooxigenáz-gátló indomethacin, a magnézium-szulfát és a transdermalis nitroglicerin.

Megkülönböztettek súlyos és enyhe nemkívánatos hatásokat, súlyosnak minősítették a vérnyomás jelentős csökkenését, a komoly panaszt jelentő dyspnoét, a tüdőoedemát, a szívinfarktust, az anaphylaxiás sokkot, az intenzív osztályra való beutalást és az anya halálát. Enyhe mellékhatásnak tekintették a tachycardia, az émelygés, a szédülés és a fejfájás fellépését.

A majdnem 2000 kezelt nő esetében összesen 14 súlyos és 14 enyhe mellékhatást tapasztaltak. Összességében tehát csekély (0,7%) volt a súlyos nemkívánatos hatások incidenciája, viszont ez jelentősen emelkedett egyszerre többféle gyógyszer adásakor (1,6%–2,5%).

Csak az indomethacin és az atosiban alkalmazása nem növelte a súlyos nemkívánatos hatások kockázatát. A béta-agonisták és a nifedipin esetében a mellékhatások kockázata (az atosibanhoz képest) 22-szeres, illetve 12-szeres volt.

A vizsgálat eredményei arra utalnak, hogy a tocolyticumok kombinációja és a béta-agonistával végzett tocolysis sok nemkívánatos hatással jár, ezért nem érdemes alkalmazni.

A két leghatásosabb tocolyticum, az indomethacin és az atosiban okozta a legkevesebb mellékhatást is, bár indomethacin adásakor óvatosság indokolt, mert káros hatással lehet a magzatra.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: BMJ 2009 Mar 5; 338:b744.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

PharmaPraxis

Antimikrobás szerek a patikai gyakorlatban

TÓSAKI Árpád

A baktériumfertőzés esetén alkalmazható készítmények széles tárháza áll a gyógyítók rendelkezésére. Egyes csoportjaik eltérő hatásmechanizmussal pusztítják el a kórokozókat. Jelen cikkben a baktériumok sejtfalszintézisére ható gyógyszerekkel ismerkedünk meg részletesebben.

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred

Klinikum

Éhezés, stresszrezisztencia, tumoros megbetegedések

Az éhezés különbözőképpen hat az egészséges és a rákos sejtekre: míg az előbbiek túlélése, az utóbbiak pusztulása fokozódik. Az éhezés és a hatását utánzó diéták a kemo- és radioterápia hatásfokát is növelik, ezért a folyamatban lévő klinikai vizsgálatok lezárulta után alkalmazásuk gyorsan el fog terjedni a rákbetegség megelőzésében és gyógyításában.

Hírvilág

H1N1 vakcina: elgondolkodtató részletek egy markáns megfogalmazásairól ismert mikrobiológus álláspontja

Orvosi körökben hisztériakeltésnek tartják a H1N1-influenza és az ellene készített védőoltás mögötti kampányt, amelynek eredményeként azt még azelőtt forgalomba hozták, hogy biztosan tudnánk...

Klinikum

A biológiai terápia 15 éve - A Figyelő 2015;2

HOLLÓ Péter

Mintegy 15 évvel ezelőtt új fejezet kezdődött a gyógyszergyártásban: megjelentek az első olyan szerek, melyekkel egy adott betegség patomechanizmusába célzottan tudunk a kulcsfontosságú molekulák gátlása révén beavatkozni. Legfőbb jellemzőjük, hogy biotechnológiai úton előállított, fehérjetermészetű molekulák, a gátolni tervezett molekulák vagy receptoraik antitestjei.