Hírvilág

A sztatinok és az amyotrophiás lateralsclerosis

2011. AUGUSZTUS 15.

A szakirodalomban többször közöltek esetismertetéseket, amelyekben amyotrophiás lateralsclerosis (ALS) lépett fel sztatint szedő betegekben. A motoros neuronok pusztulása miatt progresszív izomgyengeséggel járó, legtöbbször halálos betegség eredete ma sem ismert. A Food and Drug Administration (FDA) spontán mellékhatás-jelentési rendszerében 1991 és 2006 között 57 eset szerepel, amelyekben sztatinokat szedő betegekben lépett fel ALS.

Most a hatóság átfogó elemzést végzett a sztatinok és az ALS kockázata közötti összefüggés tisztázására. A gyógyszer-fogyasztási adatok és az ALS lakosságszintű incidenciája, valamint a bejelentett, gyanított gyógyszer-mellékhatások száma alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a sztatinokat szedő betegek körében az ALS kockázata nem nagyobb, mint az átlaglakosságban. Ezen kívül visszamenőleg elemezték az eddig közölt, sztatinokkal végzett klinikai vizsgálatok eredményeit, és azt állapították meg, hogy a tanulmányok sztatinnal kezelt alanyai körében a betegség incidenciája 4,2/100 000, a placebót kapó kontrollszemélyek csoportjában pedig 5,0/100 000 volt.

Az FDA szeptember 29-én online közölt állásfoglalása szerint nem valószínű, hogy a sztatinok növelnék az AML kockázatát, ezért nem indokolt megváltoztatni a sztatinok alkalmazásának gyakorlatát. A közlemény szerzői szerint nem zárható ki annak a lehetősége, hogy e gyógyszerek súlyosbíthatják a betegséggel járó izomgyengeséget. A következtetéseik szerint viszont „a bizonyítékok súlya ellentmond annak a feltételezésnek, hogy a sztatinokkal végzett kezelés váltaná ki ezt a neurodegenerativ betegséget.” Valószínűleg többet tudunk meg majd erről a kérdésről annak az eset-kontroll vizsgálatnak az eredményeiből, amelyet jelenleg végeznek a Stanford Egyetem epidemiológiai intézetének kutatói, és közlése jövő nyárra várható.

Források:
Pharmacoepidemiology and Drug Safety 2008. szeptember 29. (előzetes elektronikus közlés)

FDA közlemény, 2008. szeptember 29.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr.Kern Dávid

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred

Klinikum

A statin használata növeli a diabetes kockázatát

A statint szedők körében különös hangsúlyt kell fordítani a diabetes megelőzésére.

PharmaPraxis

Praxisközösségben dolgozó gyógyszerészek gyógyszer-optimalizációs hatása

Az Egyesült Királyságban végzett multicentrikus, randomizált, kontrollált vizsgálat értékelte a családorvosi praxisközösségben dolgozó gyógyszerészek által végzett gyógyszerelési optimalizáció hatását a mellékhatások és az egészségügyi kiadások csökkenésére, továbbá a betegkimenetek javulására.

PharmaPraxis

Kárba vész a gyógyszerész?

Megkérdőjelezhetetlen a gyógyszerészek népegészségügyi szerepe az alapellátásban

Egészségpolitika

Mankót kapnak szívbetegek és gyógyítóik

A közösségi háló helyett szakmai segítség – koordinátorok segítik a szív- és érrendszeri betegek gyógyítását A felvilágosítás, betegútkövetés a kardiológiában különösen kulcskérdés – koordinátori pályázatot indított a SZÍVSN országos betegegyesület, amelyhez az ország 20 kardiológiai központjában keres szakdolgozókat, akik egyfajta információs központként segítenék a szív- és érrendszeri betegeket, illetve a prevenciós munkát. Évente ugyanis a legtöbben szív- és érrendszeri betegségben halnak meg ma is hazánkban, hatvanezer embert veszítünk el annak ellenére, hogy az ellátás, a cardiovascularis központok felszereltsége világszínvonalú. Ennek több oka is van, de nagyban hozzájárul a betegek együttműködésének, tájékozottságának a hiánya. Ezen akar az egyesület változtatni, egyben tehermentesíteni az orvosokat és szakdolgozókat.