Hírvilág

A Szegedi Tudományegyetem 8 milliárd forintos beruházása újabb mérföldkőhöz ért

2022. MÁRCIUS 16.

2022. március 10-én elérte legmagasabb pontját a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi Képzési Tömbje. Az ebből az alkalomból rendezett bokrétaünnepen elhangzott, hogy az építkezés várhatóan 2023 első felére befejeződik, 2023 szeptemberétől pedig az oktatás is kezdetét veheti a közel 10 ezer négyzetméteren megújuló épületben.

A Szegedi Tudományegyetem hármas missziójának, a kutatásnak, a gyógyításnak és az oktatásnak is fontos helyszíne lesz az Egészségtudományi Képzési Tömb, ahol az SZTE hallgatói, orvosai és oktatói a legmodernebb környezetben ismerkedhetnek meg az egészségügyben jelenleg alkalmazott csúcstechnológiákkal.

A létrejövő multifunkcionális terek lehetővé teszik majd a SKILL, azaz gyakorlati készségfejlesztő képzések, szimulációs körülmények közötti megtartását is. A speciális igényeknek megfelelően kialakított egységekkel – például a cadaver műtő és a mikrosebészeti oktató centrum – a nemzetközi képzési programok feltételeit is biztosítja a Szegedi Tudományegyetem. A készségfejlesztési lehetőségek mellett ez a tömb fogja szolgálni az elméleti oktatást is, az itt kialakított szemináriumi termeket valamennyi érintett Kar használhatja majd. Az épület oktatástechnikai rendszerei lehetővé teszik ezen túl a gyakorlati oktatások rögzítését, kiértékelését, így a hallgatók a szemináriumi termekben ülve is nyomon követhetik majd a szimulációs műtőkben történő beavatkozásokat.

Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora a bokrétaünnepen köszöntőjében kiemelte, hogy személyesen is fontos projekt számára a Tömb építése, hiszen pályája kezdetén - még egyetemistaként – ebben az épületben találkozott a szakmával, amit a mai napig is űz.

„A beruházás jó példája annak, hogy a Szegedi Tudományegyetem mit gondol a következő 100 évéről. A cél nem más, mint a meglévő alapokra építve fejleszteni és létrehozni a legmodernebb oktatási, kutatási és gyógyítási környezetet. A modellváltásnak köszönhetően ehhez rendelkezésünkre állnak a források, illetve megvan az a tudás is, amelyet az elődök hagytak hátra. A Szegedi Tudományegyetem az elmúlt 440 év értékeire alapozva, mindig jobbra törekszik, és ezt kívánja folytatni a következő évszázadban is.”

Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja azt hangsúlyozta beszédében, hogy ez a fejlesztés rendkívül hiánypótló. Az Egészségtudományi Képzési Tömb és a hamarosan elkészülő Fogorvos-tudományi Kar is olyan infrastruktúrát biztosít, amely még versenyképesebbé teszi a Szegedi Tudományegyetemet. Egyediségét a Klebelsbergi program adja, amelynek keretében 1921-ben döntés született a klinikák létrehozásáról, és így 1926-ra elkészült az az épület, amely most a fejlesztés keretében teljesen átalakul. A mostani átalakításnak köszönhetően a központ méltó otthona lesz a XXI. századi egészségügyi képzéseknek.

Lázár György, az SZTE SZAOK dékánja szerint az épület története kötelez, hiszen ebben az épületben történt számos orvosi beavatkozás hazánkban elsőként. Élődonoros vesetranszplantációt pedig egész Kelet-Európában ebben az intézményben hajtottak végre legelőször. A dékán kifejezte reményét, hogy a Képzési Tömb nemcsak a klinikum számára lesz jelentős helyszín, hanem az oktatás, a tudomány szempontjából is egyedülállóan fontos centrummá válik. A hallgatói közösségi terekkel kiegészülve pedig még összetettebb funkciót fog ellátni.

A beszédek után rektor úr, kancellár asszony, projektvezető úr, az SZTE négy, érintett egészségtudománnyal foglalkozó karának (Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar, Fogorvos-tudományi Kar, Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar, Gyógyszerésztudományi Kar) képviselője és Boros Mihály, a projekt szakmai vezetője szalagot kötött a bokrétára, amely ezt követően az épület tetejére került.

A megújuló épületet a sajtó munkatársai, ifj. Hévizi János, az AKTÍV Ipari, Építőipari és Kereskedelmi Kft. projektvezetőjének vezetésével tekinthették meg, aki elárulta, hogy az építkezés közel 50%-os készültségi szintnél tart. A kivitelezés 2021 januárjában egy jelentős bontással kezdődött. Jelenleg a mind a 10 ezer négyzetmétert érintő felújítási munkák zajlanak, ebbe beletartozik a tető teljes lecserélése és homlokzatmegújítása is. A munkák befejezése 2023 első negyedévében várható.

A beruházás az EFOP-4.2.1-16 azonosító számú projektben valósul meg, a felsőoktatási tevékenységekhez szükséges infrastruktúra és eszközállomány fejlesztésére, modernizálására biztosított forrás felhasználásának eredményeként.

Forrás: SZTE

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

PharmaPraxis

Húsz éve Magyarország stratégiai partnere a Servier Hungária

Kitartás - elkötelezettség, emberi kötődés a magyar kutatók iránt, folyamatos megújuló befektetés: ezek a gondolatok jellemezték a Servier elmúlt 20 évét hazánkban

Egészségpolitika

Korányi: folyamatos a fejlesztés

Az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézetnek meghatározó szerepe van a hazai tüdő- és légzőszervi betegek kezelésében és rehabilitációjában egyaránt. A tavaly év végén elnyert, több mint 250 millió forintos forrást az országos hatáskörű intézmény eszközfejlesztésre és modernizálásra használja fel.

Hírvilág

Információval a rákbetegek hatékonyabb gyógyításáért

Az OncompassMedicine egy viszonylag új szervezet, amely a KPS Molekuláris Diagnosztikai Központba utóda, s amelyet két hazai kutatóorvos, dr. Peták István és dr. Schwab Richárd hozott létre több mint 10 éve.

Hírvilág

Mintegy 520 millióból fejlesztik a PTE nagy intenzitású fizikai laboratóriumát

A daganatos betegségek kezelésére szolgáló sugárterápiák legmodernebb módját jelenti a proton- és ionnyalábbal való besugárzás - közölte Hebling János, hozzátéve, hogy e részecskék, a terápia szempontjából kívánatos nagy energiáját jelenleg igen drága és nagyméretű gyorsítóberendezésekkel érik el.

Hírvilág

Cardiorespiratoricus Kiválósági Centrum jön létre a Szegedi Tudományegyetemen

7 milliárd forintból Cardiorespiratoricus Kiválósági Centrumot létesít az SZTE – a 24 órában működő, szervtámogató centrum létrejöttét az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatja, jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter 2022. március 17-én, Szegeden.