Hírvilág

A hazai egészségügy egészét érintő telemedicina-fejlesztéseket hozott a projekt, amelyben a Szegedi Tudományegyetem is partner volt

2022. MÁRCIUS 23.

A betegellátásban egyre nagyobb szerepet kapó digitalizáció állt a fókuszában annak az 5 éves projektnek, amely 2017-ben indult a Szegedi Tudományegyetem részvételével. 18 telemedicina-alkalmazást fejlesztettek, angol és magyar nyelvű akadémiai kutatási eredményeket publikáltak és hosszú távon fenntartható, üzleti modelleket dolgoztak ki a konzorcium tagjai.

A hazai egészségügy egészét érintő, telemedicina fejlesztéseket hozott a projekt, amelyben a Szegedi Tudományegyetem is partner volt

A betegellátásban egyre nagyobb szerepet kapó digitalizáció állt a fókuszában annak az 5 éves projektnek, amely 2017-ben indult a Szegedi Tudományegyetem részvételével. 18 telemedicina alkalmazást fejlesztettek, angol és magyar nyelvű akadémiai kutatási eredményeket publikáltak és hosszútávon fenntartható, üzleti modelleket dolgoztak ki a konzorcium tagjai.

A telemedicina olyan infokommunikációs eszközzel támogatott diagnosztikus vagy terápiás, távfelügyeleti eljárás, amelyben az egészségügyi szakszemélyzet szükségszerű beteg melletti jelenlétét online elektronikus kapcsolaton keresztül távolról pótolják. Tágabb értelemben az olyan esetek is a telemedicina tárgykörébe tartoznak, amikor egymástól távol tevékenykedő egészségügyi szakemberek cserélnek egészségügyi adatot egy adott személy jobb ellátása érdekében – ismertette Hoffmann Zoltán, a Tigra Kft. innovációs igazgatója.

A Széchenyi 2020 Program keretében a GINOP-2.2.1-15-2017-00073 számú projektben a Tigra Kft. mint konzorciumvezető mellett a Szegedi Tudományegyetem, az Óbudai Egyetem, a Di-Care Zrt. és az iCollWare Kft. mint konzorciumi tagok működtek közre. A projektben résztvevők együttesen 73,99%-os mértékű, 1,839 milliárd Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatás felhasználásával telemedicina-alapú ellátási formák fenntartható megvalósítását támogató keretrendszer kialakítását és tesztelését valósították meg.

A 2,5 milliárd forintos összköltségű együttműködés során 18 telemedicina-alkalmazást fejlesztettek, több mint 200 ezer mérési adatot dolgoztak fel, emellett 600 orvosi mérőműszert, infokommunikációs eszközt használtak a kutatás során. A munkában 100 egészségügyi dolgozó végzett teszteket, méréseket, valamint ugyanennyi kutató elemezte az eredményeket és dolgozott a fejlesztéseken.

A 2017-ben indult projekt zárórendezvényét a Szegedi Tudományegyetemen tartották. Széll Márta, az SZTE stratégiai rektorhelyettese az eseményen elmondta, hogy a pandémia egyértelműen bebizonyította, hogy a telemedicina fejlesztésének és kutatásának komoly létjogosultsága van.

A projekt eredményei három területen jelentkeznek:
– Akadémiai publikációk valósultak meg angol és magyar nyelven.
– A hazai egészségügyi ágazat vezetői számára konkrét ajánlások készültek a telemedicina finanszírozását illetően.
– Fenntartható, hosszú távon működtethető üzleti modellek születtek.

Csóka Ildikó, az SZTE stratégiai főigazgatója az operatív menedzsment tagjaként arra világított rá, hogy társadalmi szempontból is nagyon fontos a digitális egészségügy kérdése, hiszen a legfontosabb a betegellátás színvonalának folyamatos fejlesztése. Hangsúlyozta, hogy akik ezen a területen dolgoznak, azoknak a betegek érdeke a legfőbb szempont. A Szegedi Tudományegyetemnek mint felsőoktatási intézménynek és mint a régió központjának is biztosítania kell minden technikai feltételt, sőt ebben aktív és élenjáró szerepet kell vállalnia és vállal is. Az SZTE öt kiválósági kutatási területe közül ez a projekt kettőt is magában foglalt: az orvos-egészségtudományok területét és az IT-fejlesztéseket kombinálta. Az innovációs ökoszisztémában csak minden érintett szereplőnek közösen lehet komoly sikereket elérni, erre kiváló példa a most zárult projekt is.

A Szegedi Tudományegyetemen futó mentálhigiéniai állapot monitorozási projektje a napokban zárul. Az SZTE ezenfelül alkalmazásokat dolgozott ki és orvosszakmai protokollok alapján meghatározott lépéssorozat mentén megvalósított pilot projekteket vitt végig.

Forrás: SZTE

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Telemedicina – az adatvédelem kulcskérdés

A kezelt COVID-19 betegek orvosi nyilvántartásainak elemzése hozzájárulhat a jövőbeli megelőzési és kezelési megoldásokhoz, valamint potenciálisan felgyorsíthatja a vakcina előállításának folyamatát. Ezért minden adat fontos, és a lehető legjobb eredményeket lehet elérni, ha minden nemzet együtt dolgozik a megosztott adatbázissal—fogalmaznak a cikk szerzői, akik hangsúlyozzák: a személyes adatok felhasználásával járó előnyökön kívül viszont számos hátránya is lehet adatvédelmi szempontból. Így nagyon fontos egyensúlyt teremteni a személyes védelem és az adatok hasznos felhasználása között.

Idegtudományok

Teleneurológia

Az egészségügyi szakemberek napjainkban minőségi neurológiai ellátást biztosíthatnak teleneurológia révén, írja az Amerikai Neurológiai Akadémia szakértői csapata a Neurology című folyóiratban. A munkacsoport standardizált kurrikulumot adott ki azzal kapcsolatban, hogyan kellene képezni a neurológusokat a telekommunikációs neurológia területén.

Hírvilág

Egészségügyi informatika otthon

Több telemedicina, kevesebb kórházi beteg?

Egészségpolitika

MyAsthma okostelefon alkalmazás

Új dimenzió az asztma kontrolljában.

Hírvilág

COPD-ben szenvedő betegek távkezelése

A betegek aktív közreműködésével végzett távkezelés alkalmazásával időben felismerhető és kezelhető a COPD súlyosbodása.