Hírvilág

A század végéig négy fokkal is nőhet a hőmérséklet

2013. MÁJUS 13.


Összezsugorodhat a növények több mint felének és az állatok egyharmadának a természetes környezete a globális felmelegedés hatására, ha a kormányok nem lépnek fel gyorsan az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében - figyelmeztetett egy nemzetközi kutatócsoport több mint 50 ezer fajt tanulmányozva világszerte.


A brit, ausztrál és kolumbiai szakemberekből álló csoport szerint a növényi fajok 57 százaléka és az állatfajok 34 százaléka valószínűleg elveszíti a számára megfelelő természetes környezet felét a 2080-as évekre, ha az emberiség semmit sem tesz az erőművek, gyárak, gépkocsik gázkibocsátásának csökkentéséért.

A Nature Climate Change szakfolyóiratban megjelent tanulmányokban a szakemberek aláhúzzák, hogy a Szaharától délre fekvő afrikai térségekben, Ausztráliában, az Amazonas térségében és Közép-Amerikában élő fajok a leginkább fenyegetettek.

Rachel Warren, az Kelet-Angliai Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője kifejtette: a klímaváltozása jelentősen csökkenti a biodiverzitást még a leggyakoribb állat-és növényfajok esetében is. A természetes környezet elvesztésével csökken a természet olyan szolgáltatása az ember számára, mint a víztisztítás vagy a beporzás.

A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy a kormányok hatékony fellépéssel 60 százalékkal csökkenthetnék a természetes környezet zsugorodásának veszélyét abban az esetben, ha az üvegházhatású gázkibocsátás 2016-ra elérné a csúcspontját, majd onnantól kezdve csökkenne.

Ha 2030-ra éri el a csúcspontját, csak 30 százalékkal lehetne csökkenteni a természetes környezet eltűnésének veszélyét. A szakemberek úgy vélik, hogy becsléseik óvatosak, mivel nem vettek figyelembe olyan tényezőket, mint például a dögvészek, járványok, amelyek növelik a csökkenés veszélyét.

A világ államai 2010-ben tűzték ki azt az általános célt, hogy a felmelegedés nem haladhatja meg a két Celsius-fokot globális szinten 2100-ig. A legfrissebb adatok azonban azt tanúsítják, hogy a jelenlegi károsgáz-kibocsátás mellett a hőmérséklet akár 4 Celsius-fokkal vagy még többel is emelkedhet az évszázad végéig.

A globális átlaghőmérséklet 0,8 Celsius-fokkal nőtt az az ipari forradalom után. A múlt héten pedig elérte a kritikusnak mondott 400 ppm feletti értéket az északi félteke jó része felett a légkör szén-dioxid tartalma a Kaliforniai Egyetem által működtetett hawaii Mauna Loa Atmoszférakutató Obszervatórium kutatói szerint.

A Föld légkörének szén-dioxid-tartalma hozzávetőleg 280 ppm volt az ipari forradalom előtt, a mérések 1958-as kezdetekor azonban már 316. A tudósok szerint a növekedés 90 százalékáért az emberi tevékenység a felelős.MTI 2013. május 13., hétfő

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Idegtudományok

A stroke új kezelése

Kutatók egy új terápiás eljárást ismertettek, mellyel csökkenthetőek az agyi infartus okozta károsodások, az elhalt idegek újra növekedhetnek, a kiesett működések helyreállhatnak. Ráadásul az eddigiekkel szemben „a terápia hosszú idővel a stroke után is hatékony” - állítja Gwendolyn Kartje, a cikk első szerzője.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.