Hírvilág

A spirál biztonságosabb

2011. AUGUSZTUS 15.


A spirált viselő nők kisebb valószínűséggel esnek teherbe, mint a hormontartalmú injekció segítségével védekező társaik - állítják a Cochrane Könyvtár kutatói. Vizsgálódásaikat fejlődő országokban végezték, ahol még kapcsolatot találtak a védekezés módja és a HIV-fertőzés előrehaladása között is.

A spirál, vagy szakszerűbben mondva a méhen belüli fogamzásgátló eszközt (IUD) nevének megfelelően a méh üregébe helyezik fel, ahol úgynevezett steril gyulladást létrehozva gátolja az embrió megtapadását. Szövetbarát műanyagból készül, melynek felszínére rezet visznek fel, néha pedig fogamzásgáttó hatású hormont is - ez utóbbi eszközöket nem vonták be a vizsgálatba.

Sok országban kevésbé elterjedt védekezési módszer, ennek oka az lehet, hogy az eszközt csak orvos helyezheti fel. Alkalmazását követően a nők gyakran tapasztalnak fájdalmat, ám akár tíz évig is hormonmentes védelmet biztosít a nem kívánt terhességek ellen. A hormonális fogamzásgátlásnak nemcsak sok mellékhatása van, de gyakori egészségügyi megjelenést is igényel a recept felíratása illetve az injekció beadatása.

A Cochrane kutatói két korábbi felmérés adatait összesítették, így összesen 967 IUD-t viselő és hormoninjekcióval védekező nő adatait elemezték. Az első vizsgálatba brazil, guatemalai, egyiptomi és vietnami nőket, a másodikba zambiai HIV-pozitív nőket vontak be. A védekezés módja szerint a nőket véletlenszerűen két csoportra osztották. Az első csoport a hormont csak injekció formájában kaphatta, míg a második vizsgálat keretében gyógyszeresen vagy injekció formájában is megkaphatták azt.

Érdekes megfigyelés volt, hogy a teherbeesési arány kisebb volt a spirállal védekezők között. Ennek oka abban keresendő, hogy a hormonkészítménnyel védekező nők rendszertelenül kapták meg gyógyszereiket. Justus Hofmayer, az elemző vizsgálat vezetője szerint „igen fontos, hogy a nők megválaszthassák a számukra legmegfelelőbb módszert, hiszen sokkal kevesebben hagyták abba a hormonok szervezetbe juttatását, ha megválaszthatták, hogy injekció vagy tabletta formájában alkalmazzák azt”.

Egyfajta mellék-megfigyelésként a kutatók azt tapasztalták, hogy a HIV fertőzés progressziója lelassult a spirált viselők között, azaz lassabb ütemben haladtak előre a halálos betegség útján. Bár a kísérletet végzők további kutatást tartanak szükségesnek erre vonatkozóan, Hofmayer szerint addig is célszerű lenne spirál viselésére biztatni a HIV fertőzött nőket.

Forrás: Medipress

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Felfordult a világ – az alkalmazkodáshoz eszközök kellenek

„Egészségügyi, életmódbeli és intézményi ellátási krízis van. A krízisből való kilábalás szükségszerűen változtatással lehetséges csak, hiszen a krízisnek a jellemzője, hogy a régi módon nem lehet tovább haladni, tehát a krízis egyszerre foglalja magában a változtatás szükségességét, de egyúttal növeli annak lehetőségeit is. Ezt a helyzetet kellene kihasználni egyéni és intézményi szinten bizonyos dolgok átgondolására és átalakítására” – mondja Lehoczky Pál pszichiáter, a Magyar Pszichiátria Társaság korábbi elnöke.

Klinikum

A nem szteroid gyulladáscsökkentők növelhetik az akut miokardiális infarktus kockázatát - szemlézés

A British Medical Journal 2017 áprilisába közölte Michèle Bally kanadai epidemiológus nagyszabású kutatását, amely alátámasztotta, hogy az összes vizsgált NSAID —celecoxib, rofecoxib, valamint a tradicionális NSAID-ek közé sorolható ibuprofen, diclofenac és naproxen — a gyógyszerszedés kezdeti időtartama alatt megnövelheti a szívinfarktus kockázatát.

Idegtudományok

Antikoaguláció agyvérzést követően

Pitvarfibrilláló betegekben, akik túléltek egy antikoagulációval asszociált intracerebralis vérzést, visszatérő kérdés, hogy hosszú távon érdemes-e újrakezdeni az antikoagulációt stroke- és szisztémás thromboembolisatio-prevenciós célzatból. Sokáig a betegek csak egy töredék részében folytatták az antikoagulációt és akkor is csak sok hónappal a vérzéses eseményt követően. Újabb, megfigyeléses vizsgálatok amellett érveltek, hogy a pitvarfibrilláló betegekben az antikoaguláció folytatása alacsonyabb mortalitási kockázatot jelent, valamint jobb funkcionális kimenetelt eredményez, mint az antikoaguláció elhagyása. Ezek az összefüggések attól függetlenül fennálltak, hogy a vérzés lobaris vagy nem lobaris volt. Emellett az ischaemiás stroke kockázata intracerebralis vérzést követően hasonlóan magas lehet, mint a rekurrens vérzésé. Két obszervációs vizsgálatokat összefoglaló metaanalízisben az antikoagulációt folytató betegek ischaemiás stroke-kockázata alacsonyabb, míg a vérzéses kockázata ugyanolyan magas volt, mint a nem antikoagulált betegekben. Ezekben a vizsgálatokban ugyanakkor a legtöbb beteg K-vitamin-antagonista kezelésben (VKA) részesült. A direkt orális antikoagulánsok (DOAC-ok) alacsonyabb vérzéses kockázatot mutatnak a VKA-knál mind primer, mint TIA-t vagy ischaemiás stroke-ot követő szekunder prevencióban pitvarfibrilláló betegekben, ezért a DOAC-ok egy biztonságosabb alternatívát jelenthetnek a VKA-knál intracerebralis vérzést követő antikoaguláció tekintetében.

Hírvilág

A tartós betegséggel élők kerüljenek az Európai Unió egészségpolitikájának fókuszába!

2019-ben az európai polgárok új Európai Parlamentet választanak és új Európai Bizottság is alakul. Ezek a változások egy kihívásokkal teli politikai környezetben zajlanak, fennáll a lehetősége, hogy az Unióban csökken az egészségügy szerepe a 2020 utáni időszakban.

Ökológia

Létrontási spirál

Dennis Meadows és hazai kollégáinak előadásával indult el a Piac&Profit és a SOL Magyarország által létrehozott Mesterek és Műhelyek rendezvénysorozat...