Hírvilág

A performansz irányzatai

2012. FEBRUÁR 09.


Képzőművészeti szabadegyetem indul a Pinceszínházban Budapesten: az első előadáson, február 13-án a performanszművészet fogalmairól és irányzatairól hallhat a közönség.

Február 13-án Szőke Annamária művészettörténész, az ELTE Művészettörténeti Intézetének docense a performanszművészet fogalmairól és irányzatairól, 20-án Szkárosi Endre költő, performer, az ELTE Olasz Tanszékének tanára a költészet vizuális és akcionális kiterjesztéséről beszél. A 20-i előadás meghívott vendége Ladik Katalin József Attila-díjas író, színművész. Március 5-én Zene és művészet a Fluxusban címmel Beke László művészettörténész, a MTA Művészettörténeti Kutatóintézetének igazgatója, 19-én Janesch Péter rendszertervező és -kutató építész tart előadást Protokoll címmel.

Soós Borbála művészettörténésztől a performansz örök életéről és Marina Abramovicról hallhat a közönség április 23-án, míg május 7-én Altorjay Gábor filmrendező, happening- és fluxusművész várja az érdeklődőket. Halász Péter, visszatérés Magyarországra címmel Vajdai Vilmos színész, rendező, zenei dramaturg május 21-én tart előadást, június 4-én Vincze Gabriella művészettörténész, Ladjánszky Márta táncművész, koreográfus és Koroknai Zsolt képzőművész a tánc és képzőművészet találkozási pontjaival ismerteti meg a nézőket.
A belépés az előadásokra ingyenes, azonban regisztrációs jegyet kell igényelni a Pinceszínház pénztárában nyitvatartási időben.

Az előadásokon a téma magyarországi szakértői és jeles művészek közvetítésével vizsgálják át az átfedéseket a különböző művészeti ágak és az élő művészeti irányzatok között, sorra véve a zenével, a színházzal, a tánccal, a költészettel és videóművészettel való kapcsolatot. Emellett különböző reprezentációs formákat variálva - videó, élő előadás - a közönség nemcsak a tudásnak, hanem magának az élménynek is részesévé válik - közölte a Pinceszínház.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Buddhizmus a hazai gyakorló szempontjából

BRYS Zoltán

Gánti Bence a buddhizmus rendkívül szerteágazó, sokszor ellentmondásos bölcseletének és gyakorlatainak bemutatására vállalkozik új kötetében. Aktuális téma, hiszen hazánkban is több buddhista iskola működik, és a reneszánszát élő New Age mozgalom is részben a hinajána, a tibeti és a zen buddhista hagyományokból táplálkozik.

Gondolat

Szellemi bűvészmutatványok – Darwinnal

Ha Darwin feltámadna, nem lehet tudni, mennyire örülne mai konjunktúrájának. Ma minden teli van vele. Az evolúció szent szó, amely egyfajta aduként, jolly-jokerként mindenre ráhúzható...

Gondolat

A valóság nem létezik: placebo

NAGY Zsuzsanna

Az elme és a test; a szellem és az anyag viszonya az emberiség egyik alapvető kérdése.

Hírvilág

A pornográfia diszkrét bája

„A képesség, hogy azt lássa az ember, amit a többiek nem látnak, sokkal fontosabb, mint nem látni azt, amit mindenki lát.”

Hírvilág

Háború és Háború

A Háború és Háború teljes kiadása megjelent Krasznahorkai László 60. születésnapjára