Hírvilág

A nyaktiló karrierje és bukása

2012. ÁPRILIS 25.


a nyaktilót, mely a francia forradalom jelképévé is vált. 1793. október 16-án Marie Antoinette királynét is ezzel végezték ki, ám az eszköz e királyi beavatás ezután is, ha lehet úgy mondani, szép karriert futott be.

A nyaktiló újkori pályafutását az emberi lelemény és humánum ösztönözte, neve egy francia orvostól, Joseph-Ignace Guillotin-tól ered, aki a francia forradalom alatt a törvényhozó nemzetgyűlés számára hat pontból álló javaslatot nyújtott be, hogy a halálraítélteket az addiginál kíméletesebb és gyorsabb módon végezzék ki: nyaktilóval. Kéne egy szerkezet - mondotta állítólag -, "amely úgy csap le, mint a villám, a fej leröpül, spriccel a vér, s az ember nincs többé. Uraim, én egy szempillantás alatt leválasztom az Önök fejét anélkül, hogy egy cseppnyi fájdalmat is éreznének".

A javaslatot a forradalmi hevületben az azonos bánásmód gondolata is inspirálta, mivel eladdig a szegényeket akasztották, a kiváltságos személyeket pedig a nagyobb kockázatot, s ilyenformán nagyobb szenvedést okozó bárddal végezték ki.

A javaslatot csak két évvel később fogadták el, egy másik előterjesztés révén. Állítólag a dolgom menetét meggyorsította, hogy a neves francia hóhérdinasztiából származó lelkiismeretes állami hóhér panaszkodott a dolgok állásáról, a kezelhetetlenné váló halálraítélt-áradatról.

Magát a guillotine konstrukcióját elfogadták, elhatározták, hogy mostantól kezdve mindenkit csakis ezzel az eszközzel fognak kivégezni, és egy német zongoraépítő le is gyártotta azt. 1792. április 25- használták először hivatalosan a guillotine-t.
Az eszközön pedig rajtaragadt a humánus orvos neve.

Guillotine-történet

A szerkezethez működési elvében hasonló építmények, kivégzőeszközök az ókortól kezdve felbukkannak a technika- és kultúrtörténetben. A perzsa irodalom is említi, de például ismert volt Itáliában is a szerkezet, ezzel itt nemeseket végeztek ki.
A XVII. századi Angliában több helyütt is nyomára bukkanunk. Például a yorkshire-ben, Halifax piacterén a XVII században álló és hétvégenként működő a franciához hasonló nyaktilót találunk, a Halifax Gibbet-et. Skóciában ugyancsak ismertek hasonló szerkezetet (Scottish Maiden).
De nemcsak az angolok nemzeti sajátossága volt eme eszköz használata. Richelieu bíboros 1632-ben nyaktilóval fejeztette le Párizsban Henriket, Montmorency hercegét.

A francia forradalom alatt a guillotine soha nem pihent. Csak Párizsban 2625 fejet csapott le, a kivégzéseket párizs hóhérdinasztiája, a Sanson-család vezényelte.

Franciaországban 1977-ben végeztek ki utoljára ezzel az eszközzel embert. A halálbüntetést pedig 1981-ben törölték.

NZS

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Gyömrői Edit – pszichoanalízisen innen és túl

Hosszú életútja végigkísérte a 20. századot, pályáját rekordmennyiségű lakóhely-, nyelv-, név- és szakmaváltás kísérte.

Gondolat

Cselló és sclerosis multiplex

Jacqueline du Pré életének, sikerének és tragédiájának meghatározói

Idegtudományok

Talajbaktériumok a perifériás és centrális gyulladás ellen

A „régi barátok” elmélet szerint nemcsak az állandó tisztító- és fertőtlenítőszer-használat vezet el az allergiás és autoimmun betegségek gyakoriságának növekedéséhez, a modern élet szélesebb körben felelős: az agresszív antibotikum-használat, a pasztörizált élelmiszerek, a természettől és háziállatoktól elzárt, lakótelepi élet egyaránt közreműködik abban, hogy a mai gyermekek nem találkoznak azokkal a mikrobákkal, amelyekkel az emlősök évmilliókon keresztül együtt fejlődtek.

Gondolat

Hármas szereposztásban: Csehov az író, az orvos és a beteg

KISS László

A számmisztikában hívők és járatosak bizonyára mélyebb értelmet fedeznének fel abban a tényben, hogy Csehov 1884-ben szerezte meg orvosi diplomáját.

Hírvilág

Guillotine, a név és a valóság

Dr. Guillotin ellenezte a halálbüntetést, nem ő találta fel a nyaktilót, s egy névrokon kortársát végezték ki a róla elnevezett szerkezettel.