Hírvilág

A nők boldogulásáért

2012. MÁRCIUS 28.
-Aktív Állampolgárságért Oklevelet adományozott Milánkovics Kingának, a gödöllői Regina Alapítvány alapítójának Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete. Az elismerést a városi Művészetek Házában, a nagykövetség által rendezett aktív állampolgárság éve, illetve a női egyenjogúság hónapja című rendezvény keretében vehette át a kitüntetett.

Péterfi Csaba, a gödöllői polgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az Amerikai Egyesült Államok nagykövetsége januárban elindított kezdeményezésének részeként a nagykövet szerte az országban olyan magánszemélyeket és szervezeteket tüntet ki, akik (amelyek) közösségeik életének jobbá tételén dolgoznak. A helyi önkormányzattal együttműködő közel 100 civil szervezet közül esett a választás a Regina Alapítványra és alapítójára, Milánkovics Kingára – tette hozzá Péterfi Csaba.

Milánkovics Kinga gödöllői egyetemi tanulmányai mellett Amerikában is részt vett felsőfokú képzésben: a Purdue Egyetemen szerzett tapasztalatai is ösztönözték a civil munkára. Kezdetben a hazánkban egyedülálló kezdeményezésnek számító Nyitott Kert Alapítvány titkáraként dolgozott, majd 2002-ben létrehozta a Regina Alapítványt.

A nők boldogulását elősegítő, a főként helyi és környékbeli nőket tömörítő alapítvány egyebek mellett munkaerőprogramot vezet, kapcsolatokat sző az álláskeresők és a kis- és közepes vállalkozások között, üzleti képzéseket indít, az anyaközpontok országos hálózatát szervezi, és jótékonysági boltot is működtet.

A kétgyermekes agrárközgazdász – aki projektmenedzseri, esélyegyenlőségi és vidékfejlesztési ügyekkel is foglalkozik, és saját céget is vezet mindenkinek saját maga miatt jó a „reginásokhoz” tartozni. Az alapítványnak aktívan mintegy 30 szakember segít, levelezési listájukon immár közel 2200 helyi nő szerepel. Sokukkal személyesen is tartják a kapcsolatot, például az alapítvány által működtetett, biokerttel rendelkező nőházban, a kismama- és filmklubban, vagy épp a különféle tanácsadások, képzések révén – hangsúlyozta.

A tavaly februárban angol mintára nyitott jótékonysági boltba is gyakran benéznek a tagok: van, aki saját kézműves portékát hoz eladásra, mások inkább vennének a gazdag kínálatból, de sokan „csak” tanácsért, esetleg egy kiadós beszélgetésért érkeznek – fogalmazott Milánkovics Kinga.

Szerinte olyan „apróságnak” tűnő kérdésekre is igyekeznek naprakész választ adni, mint például: ki a legmegbízhatóbb orvos a településen, hol kapható olcsó, mégis megbízható fűnyíró, hogyan kászálódhat ki egy nő a magánéleti kríziséből, vagy épp hol találhat képzettségének megfelelő munkát, esetleg kihez fordulhat jogi tanácsért.

„Nagyon komoly elismerésnek tartom az Aktív Állampolgárságért Oklevelet, amely legalább annyira szól az alapítványnak, mint személy szerint nekem” – fogalmazott a kitüntetett. Mint mondta, a civil szférában végzett tevékenységért adományozott díj az USA-ban már jól ismert (ott nagy hagyománya van az önkéntes munkának), nálunk idén ítélték oda először; tudomása szerint ő a harmadik, aki megkapta.MTI 2012. március 28., szerda

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Hírvilág

Alábecsülik a CT-vizsgálatok jelentette sugárterhelést

A CT-vizsgálat egyes típusai igen nagy sugárterheléssel járnak, és szignifikánsan növelhetik a rosszindulatú daganatok kockázatát.