Hírvilág

A "nem hollywoodi" filmek Párizsban

2012. MÁJUS 06.

Első alkalommal rendezik meg június 6. és 12. között a Champs-Elysées filmfesztivált a francia főváros híres sugárútjának mozijaiban.

A Le Figaro ismertetője szerint a független amerikai és francia filmeknek szentelt szemle kezdeményezőinek ambíciója nem kevesebb, mint az amerikai Sundance fesztiválhoz hasonló művészi eseménysorozat színhelyévé tenni Párizst. A Sundance fesztivál az amerikai Utah állambeli Salt Lake City híres rendezvénye, 1981-ben Robert Redford kezdeményezte a független amerikai filmek népszerűsítésére. Az új párizsi mustra természetesen Cannes és az amerikai filmek deauville-i fesztiválja mellé is felsorakozik a francia fesztiválhorizonton.

"Párizs legszebb, legkomolyabb presztízsű és legnagyobb forgalmú sugárútja megérdemelte, hogy legyen saját fesztiválja" - jelentette ki Sophie Dulac, a Champs-Elysées Film Festival elnöke és kezdeményezője. A francia kulturális minisztérium védnöksége alatt sorra kerülő új fesztivál amerikai ihletőjéhez hasonlóan a "nem hollywoodi" filmek "kihagyhatatlan randevújává" szeretne válni. Ehhez hozzásegítheti, hogy első kiadásának két tiszteletbeli elnökévé olyan ismert filmszínészeket tudott megnyerni, mint Lambert Wilson és Michael Madsen, akik közül az előbbi a Mátrix-filmek és még több mint száz mozi ismert szereplője, az utóbbi Quentin Tarantino filmjeinek egyik visszatérő markáns figurája.

Donald Sutherland, a M.A.S.H és a Klute hősének tiszteletére június 9-én rendeznek ünnepséget a Champs-Elysées-n, és ezen a program szerint a Commandeur des Arts et des Lettres kitüntetést nyújtja át számára a francia kulturális miniszter. A megtiszteltetés azokat illeti meg, akik "a művészet terén maradandót alkottak Franciaországban és a nagyvilágban". A beharangozott hírességek között lesz Harvey Weinstein amerikai producer, aki olyan sokszoros Oscar-díjas filmek létrejöttét segítette, mint A némafilmes és A király beszéde.

A fesztivál hete alatt a Champs-Elysées számos híres filmszínházában vetítik a fesztiválra kiválasztott alkotásokat. A Le Balzac, a Gaumont Ambassade, a Gaumont-Marignan, a Le Lincoln, a Publicis, az UGC Georges V. és az UGC Normandie is a kiválasztott mozik között lesz. Az Egyesült Államokból tíz játékfilm szerepel a fesztivál műsorán, amely további harminc amerikai és francia rövidfilmet is prezentál a publikumnak.

Bemutatják többek között a Bernie című bűnügyi tragikomédiát Jack Black, Shirley McLaine és Matthew McConaughey szereplésével, valamint a Jesus Henry Christ című modern családi történetet Toni Colette-tel és Michael Sheennel. A Peace, Love and Misunderstanding című moziban Jane Fonda lesz látható hippiként a fiatal feljövő csillag, Elizabeth Olsen oldalán.

A párizsi szervezők az utóbbi időkben a legjobb külföldi filmnek kijáró Oscar-díjjal jutalmazott filmekből is válogatást mutatnak be a párizsi sugárút mozijaiban. Akik a nyári választékra kíváncsiak, az új mustra alkalmából rendezendő előpremiereken szemezgethetnek, például Bruno Podalydes Adieu Berthe című alkotását vagy a cannes-i fesztivál műsorán szereplő Vous n'avez encore rien vu című Alain Resnais-filmet is megtekinthetik.

Annál is inkább, mivel a közönségnek szóló elegáns gesztusként a vetítések nyilvánosak, méghozzá a szokásos jegyárakon. A közönség minden előadás végén szavazhat, ezek a voksok jelölik majd ki a fesztivál egyedüli díjazottját. Így a "zsűri" maga a Champs-Elysées lesz.

MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma