Hírvilág

A napkrémek többsége nem véd a napsugártól

2011. AUGUSZTUS 15.


A széles spektrumú védelmet ígérő napkrémek közül csak igen kevés felel meg valóban a követelményeknek. Bőrgyógyászok tesztelték a 29 legjobban keresett nappali hidratálókrémet, melyek mindegyike biztos védelmet ígért a nap káros ultraviola sugarai ellen, de csak néhányat találtak megfelelőnek.

„A polcokon található legtöbb termék nem ad védelmet az üvegen is áthatoló UV-A sugarak ellen” - fejtette ki a tanulmány vezetője, Dr. Steven Wang, aki a Basking Ridge-i Memorial Sloan-Kettering Rákkutató Központ bórgyógyász-sebésze, majd hozzátette: „Számos krém egyszerűen nem tartalmaz megfelelő összetevőket, vagy nem a megfelelő koncentrátumban tartalmazza azokat.”

A hatékony védelemhez a terméknek több mint kétszázaléknyi avobenzone-t és több mint 3,6 százaléknyi octocrylene-t kellene tartalmaznia. A széles spektrumú UV-védelem azt jelenti, hogy a termék a használót az UV-A és az UV-B sugaraktól is megvédi, melyek egyaránt öregítik a bőrt és rákosodást okozhatnak. A napvédő faktor a krémek tubusain viszont csak azt jelzi, mennyire véd a termék az UV-B sugarak ellen, melyek az üvegen nem képesek átjutni. Sok nő csupán ezt az értéket nézi, miközben – akár az egész napot az irodában töltve is - ki van téve az ablaküvegen áthatoló UV-A sugaraknak.

A tesztelt termékek 15-től 50 faktorosig terjedtek és alig 3-4 felelt meg a kritériumoknak, hat pedig – amelyek között a legdrágább termék is ott volt – semmilyen védelmet nem nyújtott az UV-A sugarak ellen, ami azt jelzi, hogy a magas ár nem jelent egyben hatékony védelmet is. David Andrews független szakértő, az EWG környezetvédelmi csoport munkatársa szintén egyetért azzal, hogy nagyobb figyelmet kell az UV-A sugarak elleni védelemre fordítani. Amíg nem történnek szigorúbb szabályozások a kormány részéről, Wang azt javasolja, hogy a vásárlók alaposan nézzék meg a termékek címkéit, és csak a megfelelő összetételű krémeket vegyék le a polcról.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: A napsugárzás veszélyei


HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma