Hírvilág

A munkáltató finanszírozná a fogamzásgátlást

2012. FEBRUÁR 13.


Az amerikai katolikus püspöki kar elutasította Barack Obama elnöknek azt, a nők preventív egészségügyi ellátásával kapcsolatos, kompromisszumos javaslatát, amely szerint a vallási szervezetek alkalmazottai esetében a fogamzásgátlást nem a munkáltatóknak, hanem a biztosítóknak kelljen finanszírozniuk - közölték a hétvégén az amerikai lapok.

Az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciájának közleménye értelmében a Fehér Háznak a politikai indulatok lehűtésére irányuló javaslata "elfogadhatatlan és módosításra szorul", mert továbbra is sérti a vallási szabadságjogokat és a katolikus hívők lelkiismeretét.

A neoprotestáns-evangéliumi gyülekezetek vezetői által is támogatott katolikus püspöki kar állásfoglalása nyomán egyértelmű, hogy az amerikai kormányzatnak nem sikerült levennie a választási küzdelem napirendjéről a vallásszabadság kérdését. A washingtoni vezetés részéről január 20-án hangzott el az a bejelentés, miszerint minden munkáltatónak - beleértve az egyházi egyetemeket és jótékonysági szervezeteket is - az általa fizetett egészségügyi hozzájárulásból kötelessége hozzájárulni a nők preventív egészségügyi ellátásához, beleértve a fogamzásgátlást is.

A 2010-ben elfogadott egészségbiztosítási reform a preventív ellátás finanszírozásából az egyházakat eleve kihagyta, s az egyházi kezelésű intézmények ügyében a kormány eredetileg egy évet szánt volna a megegyezésre az erre vonatkozó törvény augusztus 1-jei életbe lépése után, ám az ügyben kirobbant éles vita hatására a Fehér Ház visszakozott. Obama elnök pénteken ismertette kompromisszumos elképzelését, amelynek értelmében az egyházi kezelésben lévő intézmények - kórházak, egyetemek, jótékonysági szervezetek esetében - a fogamzásgátlás finanszírozását a biztosítók vállalnák át, amelyeknek ez sokkal kevesebb kiadással járna, mint a terhesgondozás költségeinek fedezése.

A Fehér Házból származó lapértesülések szerint a kormányzat eleve nem számított a fogamzásgátlást alapállásból és meggyőződéses alapon visszautasító katolikus egyházi vezetők támogatására, ezért némi "meglepetést" okozott, amikor Obama kompromisszumos javaslatát első, pénteki reagálásában a püspöki konferencia "a jó irányba tett első lépésnek" minősítette.

A katolikus püspökök szerint az elnöki javaslat nem biztosít megfelelő védelmet az intézményeik számára, mert a biztosítók által finanszírozott fogamzásgátlás továbbra is részét képezi az azt ellenző munkáltató által biztosított egészségbiztosítási keretnek. Az egyházi vezetők álláspontjával ellentétben az egyházukhoz tartozó több szervezet, így a katolikus kórházakat képviselő Katolikus Egészségügyi Szövetség, üdvözölte Obama javaslatát.

Az amerikai kormány a tervek szerint az elkövetkező napokban egyházi szervezetek vezetőivel egyeztet majd az új egészségbiztosítási politikáról.
Noha az amerikai katolikusok, akiknek létszámát 68,5 és 77,7 millió közöttire becsülik, nem szavaznak egy blokkban, a fogamzásgátlás témájában folytatott vita további elmérgesedése elemzők szerint ronthatja Obama újraválasztási esélyeit. Nagy számú római katolikus hitű lakosságával egyébként Brazília, Mexikó, és a Fülöp-szigetek után az Egyesült Államok a világ negyedik legnépesebb katolikus országa.

MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Gondolat

Pazarlás a szakpszichológusok mellőzése az egészségügyben – Interjú dr. Perczel Forintos Dórával

Törvényellenes a helyzet a pszichés betegségek ellátásban, mert hiányoznak az egészségügyben a TB-finanszírozású pszichoterápiás rendelők. Körülbelül 1500 klinikai szakpszichológus van az országban, s csak háromszázan dolgoznak az egészségügyben, mert nincs több állás – mondta dr. Perczel Forintos Dóra, a Szakmai Kollégium Klinikai szakpszichológia és Klinikai Szakpszichológus Pszichoterapeuta Tagozat vezetője, a Szakmai Kollégium titkára.

Hírvilág

Halmozottan hátrányos helyzetű munkahely

A citosztatikumok hatása a szakellátó személyzetre

Gondolat

Az orvostovábbképzésről

Z.SZABÓ László

Az orvos továbbképzésről, első rész

Gondolat

Az egészséges munkavállaló jelentős gazdasági érték – Interjú a foglalkozás-orvostan tagozat tagjaival

A 15 éve működő rendszer szakmai értékeire építve kell meghatározni a jövő foglalkozás-egészségügyének világos, áttekinthető rendszerét, feladatait, finanszírozását – ismertette a foglalkozás-orvostan tagozat vezetője, Prof. dr. Cseh Károly egyetemi tanár, a MTA doktora, a Semmelweis Egyetem Népegészségtani Intézet igazgatója.