Hírvilág

A modernség jeles alakja

2013. AUGUSZTUS 16.

Ország Lili életművének, modern festészetének legfontosabb állomásait öleli fel a szombaton nyíló Körkörös romok című tárlat a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központban.

Kukla Krisztián, a Modem igazgatója a modernség jeles alakjának nevezte Ország Lilit (1926-1978) a tárlat pénteki sajtóbejárásán, emlékeztetve arra, hogy az intézmény kezelésében lévő Antal-Lusztig-gyűjteménynek is fontos alakja a múlt században alkotó festő.

Az igazgató szerint a jövő év elejéig - január 19-ig - látogatható tárlat egyben fontos része a Modem múzeumpedagógiai programjának. A múzeum ugyanis igyekszik az iskolásokat bevezetni a modern és kortárs művészetek világába, így szeptembertől tematikus festészeti tárlatokat és azokhoz kapcsolódó kísérőrendezvényeket is tartanak.

Farkas Zsófia, a kiállítás kurátora a Modem földszinti kiállítótermében rendezett bejáráson azt mondta: felfedezésre szorul Ország Lili. Az 1926-ban Ungváron született művész budapesti tanulmányai után csak igen későn, az 1960-as években lett biztos abban, hogy helye van a magyar képzőművészetben.

Életműve több jól elkülönülő korszakból áll, ugyanakkor művészete mégis koherens. Korai művészete a 20. századi magyar festészetben szinte egyedülállóan szoros szállal kötődött a klasszikus szürrealizmushoz. Már itt megjelenik a fal motívuma, amely aztán az egész életművét végigkísérte - mondta a kurátor.
Az 1960-as években Ország Lili több, például Pompejibe, Nápolyba, Jeruzsálembe tett utazása alkalmával fedezte fel a művészetét később átható ősi nyelveket, szimbólumokat. E korszakának tudatos képépítési folyamata a saját szorongásait kivetítő falak ábrázolása, majd folyamatos lebontása.

Már-már önmaga archeológusa lett Ország Lili - jegyezte meg Farkas Zsófia. A művész 1978-as haláláig tartó késői korszakának képei közt jelent meg a labirintus motívum, amely - a modernség jeleként - később kiegészült, átváltozott a nyomtatott áramkörök képeivé.
A kiállított olajfestmények és kollázsok, fényképek, vázlatok - összesen 88 alkotás - magyar magán- és közgyűjteményekből érkeztek Debrecenbe.

2013. augusztus 16., péntek

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Egy halálra ítélt szakma végváraiban – Interjú dr. Prinz Gyulával

Mióta kineveztek tagozatvezetőnek, felhívtam valamennyi hazai fertőző osztályt, hogy megismerjem a valós helyzetet. Kétségbeejtő a fertőző osztályokon dolgozó orvosok létszáma, korösszetétele, és számos helyen aggasztó, hogy milyen nagy távolságra kell küldeni a mikrobiológiai mintákat. Valamennyi kórházban szükség van a klinikai mikrobiológiai és az infektológiai szolgálatra. A fejlett világban a világon mindenütt így van, ez nem tisztán pénz kérdése, hanem szemléleté is – mondta dr. Prinz Gyula a szakmai kollégium infektológia tagozatvezetője.

Gondolat

Friedrich Schiller kalandos élete

Kevesen tudják, hogy Friedrich Schiller német költő orvosi végzettséggel is rendelkezett. Nemcsak költő, író, filozófus és esztéta, a német művészet és gondolkodás klasszikus korszakának kiemelkedő alakja volt, hanem jogász és orvos is. 210 éve, 1805. május 9-én halt meg.

Gondolat

Georg - Sotiris Bekas portréfilmje Lukácsról

KELEMEN Gábor

Gondolat

Lukrécia öngyilkossága

NÉMETH István

Bizonyos esetekben az öngyilkosságot elkövető személy, mint a körülmények áldozata, egyfajta tragikus hőssé, erkölcsi példaképpé magasztosulhatott az utókor szemében, akinek a tette immár nem emberi gyengeségnek vagy megfutamodásnak, hanem éppen ellenkezőleg, a bátorság, az állhatatosság, a szilárd jellem meggyőző bizonyítékának minősült.

Gondolat

Doktor Úr, a maga szíve sose fáj?

Amikor 1956-ban Csákányi László a Magyar Rádió mikrofonja elé állt, és elénekelte a Doktor urat, csak azok tudták hogy egy Jókai regényhőst hallanak, akik megnézték a Fővárosi Operettszínházban Huszka Jenő - Fischer Sándor: Szabadság, Szerelem című daljátékát...