Hírvilág

A légszennyezéshez kapcsolható a koraszülés?

2011. AUGUSZTUS 15.


Normál körülmények között a terhesség 40 hétig tart. Amennyiben a szülés a 37. hét előtt bekövetkezik, akkor koraszülésről beszélünk. Az Okayama-i Orvosi Egyetem munkatársai 14 000 újszülött adatait tekintették át, akik 1997 és 2008 között jöttek a világra Shizuokában. A forgalmas utak 200 méteres körzetében lakó nők 15 százalékánál volt koraszülés, míg a távolabb élő anyák esetében 10 százalékban. Igaz, hogy egyéb faktorok is befolyásolják a szülés időpontját, mint például az életkor, a dohányzás, vagy a munkakörülmények, de ha ezeket a tényezőket is kiszűrjük, akkor is jelentős emelkedést találunk a koraszülések tekintetében a főútvonalak mellett élőknél – nyilatkozta a kutatás vezetője Takashi Yorifuji.

Szerinte a levegőszennyezés is hatással van a terhesség időtartamára. A kutatók két lehetséges okát találták az idő előtti szülésnek: a magas vérnyomást és a magzatot körülvevő burok korai megrepedését. Mindkét tényezőnek kétszer gyakoribb volt az esélye a főútvonal mellett élő nők körében.

Beate Ritz a Kaliforniai Egyetem kutatója áttekintve az eddig a témában megjelent publikációkat elmondta, hogy kapcsolat van a légszennyezés és a magas vérnyomás, ill. a gyulladásos folyamatok között, ezek pedig előidézhetnek korai burokrepedést. Viszont szerinte a zajártalommal is számolni kell, mint potenciális rizikófaktorral. Tekintettel arra, hogy a kutatóknak még nincs elegendő bizonyítéka, így nem jelenthető ki, hogy egyértelmű kapcsolat van a légszennyezés és a koraszülés között, de biztos ami biztos a kismamák inkább kerüljék el a forgalmas útvonalakat

Forrás: Medipress

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Kokain és hirtelen halál

A szív eredetű hirtelen halálozás és a kokainfogyasztás között talált összefüggést egy új spanyol tanulmány.

Idegtudományok

A fejlődő pszichiátriai határai

Beszámoló az MPT XVII. Vándorgyűléséről

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a szülész szemével: csökken a fertilitás - A Figyelő 2017;1

PAJOR Attila

A gyulladásos reumatológiai betegségek többnyire nőkben fordulnak elő, és gyakran a családtervezés időszakában. Míg a rheumatoid arthritis (RA), a juvenilis idiopathiás arthritis és a spondyloarthritis ízületi gyulladással és kevés szervi manifesztációval, addig a kevert, differenciálatlan kötőszöveti betegségek, a szisztémás lupus erythematosus (SLE), az antifoszfolipid szindróma (APS), a szisztémás sclerosis, a Sjögren-szindróma, a gyulladásos myopathiák és a vasculitisek különféle autoantitestek megjelenésével és különböző szervi érintettséggel járnak.

Klinikum

Semmelweis ma mit szólna hozzánk?

Kórházi fertőzések: a szakma szorgalmazná a kontrollt

Hírvilág

Az orvoson múlik a legtöbb

Egyre több a fogászati implantáció, így a hibák száma is növekszik.