Hírvilág

A kombinált vakcinák növelik a lázgörcs kockázatát a gyermekeknél

2011. AUGUSZTUS 15.

Azoknál a kisgyerekeknél, akik az MMRV (mumpsz, kanyaró, rubeola és bárányhimlő elleni) kombinált oltást kapják, nagyobb eséllyel alakul ki lázas roham az oltást követő hetedik és tizedik nap között, mint azoknál, akik az MMR (mumpsz, kanyaró, rubeola) és a bárányhimlő elleni oltást egyidőben, de két külön oltásban kapják, erősíti meg egy új tanulmány.
Bár a kombinált oltás megnöveli a lázgöcs kockázatát, kialakulására még így is kevés esély van. „Azt kell a szülőknek megérteni, hogy a kombinált injekció bár megkétszerezi a roham kialakulásának kockázatát, az esélye mégis csak egy az ezerhez” – magyarázza dr. Nicola Klein, az oaklandi Kaiser Permanente Oltáskutató Központ társigazgatója, és e tanulmány vezető kutatója, ami a Pediatrics folyóirat júniusi számában jelent meg.

A tanulmány elkészítését az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) kezdeményezte. Ennek keretében 459 ezer gyermek egészségügyi adatait vizsgálták, akik első, kombinált oltásukat 2000 és 2008 között kapták meg. Az adatok a CDC által szponzorált „Vaccine Safety Datalink” (VSD) rendszeren keresztül érkeztek, ami az oltóanyagok biztonságosságát hivatott felügyelni, és amelyre országszerte nyolc egészségügyi szervezettől érkeznek adatok.

A kutatók azt találták, hogy a 12 és 23 hónapos gyerekek közül azok, akik az első MMRV oltásukat kombinált formában kapták meg, azoknál minden 2300 dózis beadásával, eggyel nőtt a lázas rohamok száma. A lázgörcs okozta rövid ideig tartó rángatózás a 6 hónap és 5 év közötti gyerekek körülbelül 5 százalékánál fordul elő, mondja dr. Klein. Bár ez a roham, főleg a szülőknek, nagyon ijesztő lehet, nem vezet epilepsziás zavarokhoz.

A mostani tanulmány azt a korábbi felfedezést vizsgálja tovább, amely során kimutatták, hogy a lázgörcs kockázata megkétszereződhet. Ezután nem sokkal megváltoztatták az ajánlást az MMRV-vel kapcsolatban: Az MMRV önmagában nem ajánlott, csak úgy, ha külön adják be az MMR-t és a bárányhimlő elleni oltást. dr. Klein elmondta, hogy azért volt szükség az újabb vizsgálatra, hogy megbizonyosodjanak a kétszeres kockázat valódiságáról, és megtudják, hogy a lázgörcs máskor is felléphet-e. Arra jutottak, hogy a 7-10 nap letelte után a kockázat nem növekszik.

Az MMRV vakcinát 2005-ben engedélyezték a 12 hónapostól 12 évesig terjedő gyerekek körében. Az első adag beadása 12 és 15 hónapos kor között ajánlott, a második adagé 4 és 6 éves kor között. 2007 után a vakcina gyártási problémák miatt nem volt kapható, de a gyártó most újra vesz fel rá megrendeléseket. Sok klinika és orvosi rendelő raktárában még található belőle.

Dr. Wendy Sue Swanson gyermekgyógyász elmondta, hogy ő a MMRV vakcinát támogatta, de mióta kiderült hatása, és megváltoztak az ajánlások, a szülők figyelmét mindig felhívja esetleges mellékhatásaira. „A szülők eldönthetik, hogy vállalják-e a plusz 20 másodperc kellemetlenséget azért, hogy gyermekük két adagban kapja meg az oltást, és így lecsökkenjen a kockázat. Gyermekorvosként az a feladatom, hogy lecsökkentsem a kockázatokat. 2300 esetből egy, az szinte semmi, de nem akkor, ha a mi gyerekünk az az egy” – teszi hozzá dr. Swanson, két kisgyermek édesanyja.

Részben e tanulmány hatására a CDC múlt hónapban egy új ajánlást hozott nyilvánosságra az MMRV vakcinával kapcsolatban, méghozzá azt, hogy azok a gyermekek, akiknek személyes vagy családi kórtörténetük során volt már ilyen roham, külön kell kapniuk az MMR és a bárányhimlő elleni oltást. Az első dózist akkor is így kell beadni, ha a szülő kifejezetten az MMRV oltást kéri.

Forrás: Medipress

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

COVID-19

A COVID-19-el fertőzött betegek kórházi kibocsátásának feltételei

Avagy mikor hagyhatja el a beteg a kórházat és mikor érhet véget az otthoni karantén? Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési központ (ECDC) az EU/EGT-tagállamok felkérésére készített útmutatása azokra a szempontokra tesz ajánlásokat, amelyek alapján az igazoltan COVID-19-fertőzött beteg biztonságosan (azaz fertőzésveszély nélkül) kibocsátható a kórházból, vagy megszüntethető otthoni izolációja.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.