Hírvilág

A kolonoszkópiás szűrés nem véd meg a jobb oldali vastagbélráktól

2011. AUGUSZTUS 15.

Egy németországi vizsgálatban harmadannyi előrehaladott daganatot találtak a flexura lienalisban és a sigmabélben, ha a beteg a megelőző 10 évben részt vett kolonoszkópiás szűrésen, ami önmagában nem meglepő. A vizsgálat szomorú tanulságát az képezi, hogy a coecumban, a vastagbél felszálló szakaszában és a flexura hepaticában ugyanannyi daganat volt látható, akár részesült a beteg korábban kolonoszkópiás szűrésben, akár nem.

Kanadai kutatók 2009 januárjában közölték retrospektív eset-kontroll vizsgálatuk eredményeit, amelyek szerint a kolonoszkópiás szűrés – bár jelentős mértékben csökkenti a colorectalis rák kockázatát – védőhatása csak a vastagbél bal oldalán kialakuló daganatokra korlátozódik (Ann Intern Med 2009 Jan 6; 150:1.).

Ennek az eredménynek a további tanulmányozására németországi kutatók keresztmetszeti vizsgálatot végeztek több mint 3000, legalább 55 éves, kolonoszkópiás szűrésen részt vevő beteg bevonásával. A statisztikai értékeléshez két csoportba osztották a betegeket: 18%-uk esetében már végeztek kolonoszkópiás szűrést a vizsgálatot megelőző 1–10 évben, 82%-ukban nem.

A korábban kolonoszkópiával vizsgáltak közül kevesebb betegben találtak előrehaladott stádiumú neoplasiát, mint a korábban nem szűrt betegek csoportjában (6,1%, illetve 11,4%). Az elváltozások helye szerint vizsgálva azonban a coecumban, a vastagbél felszálló szakaszában és a flexura hepaticában talált daganatok gyakorisága nem különbözött a két csoportban. A flexura lienalisban és a sigmabélben viszont a korábbi kolonoszkópia egyharmadára csökkentette az elváltozások jelenlétének kockázatát, a rectumban pedig csak 0,07-nek adódott a daganatok relatív kockázata a korábban kolonoszkópiával nem vizsgált betegekhez képest.

Az eredmények tovább erősítik a korábbi tapasztalatokat, amelyek szerint a kolonoszkópia több védelmet nyújt a bal oldali, mint a jobb oldali vastagbélrák ellen, sőt, talán egyáltalán nem csökkenti a vastagbél jobb oldalán kialakuló daganatok kockázatát.

Még tisztázásra vár, hogy ez a probléma orvosolható lenne-e a bélelőkészítés javításával, a kolonoszkópia kivitelezésének változtatásával vagy új technológiák (például a megvilágítás változtatása vagy a bélfal megfestése) alkalmazásával.

Döntő fontosságú lenne azt megállapítani, hogy a jobb oldali vastagbélrákban szenvedő betegekben korábban jelen voltak-e olyan elváltozások, amelyek endoszkópiával alig látszanak, és ezért nehezen mutathatók ki, vagy pedig endoszkóposan teljesen normális vastagbélben alakultak ki a daganatok rövid idő alatt, szemben a bal oldali carcinomákkal, amelyek kezdeti stádiumai jellemzően már 5–15 évvel az invazív daganat kialakulása előtt jelen vannak. E kérdés eldöntésében segítene annak az értékelése, hogy a negatív eredményű kolonoszkópia után fellépő vastagbélrákok gyakorisága különbözik-e a szerint, hogy melyik endoszkópos szakember végezte a kolonoszkópiát, ugyanis ha igen, akkor a problémát az endoszkópia kivitelezése okozza, ez pedig orvosolható.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: J Natl Cancer Inst 2010 Jan 20; 102:89.

Kapcsolódó anyagok:

Elmulasztott lehetőségek a colorectalis rák kimutatására

Colorectalis rákszűrés: az amerikai tapasztalatok tanulságai Magyar Radiológia 2009; 83(3)

Coecum vagy nem coecum? LAM 2008; 18(12)

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Elmulasztott lehetőségek a colorectalis rák kimutatására

Az újonnan diagnosztizált betegek egyharmadában már korábban jelentkeztek a kivizsgálást indokoló gyanújelek, amelyeket nem vettek figyelembe.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.