Hírvilág

A kínaiak vesebetegsége genetikai eredetű lehet

2011. AUGUSZTUS 15.

Egy génvariáns lehet felelős azért, hogy a kínai származású cukorbetegek körében magasabb a vesebetegség kockázata, mint az európai származásúak között.

Az ázsiaiak esetében nagyobb a veseelégtelenség kialakulásának valószínűsége, amely a cukorbetegek egyik legfőbb halálokának számít. Kínában a fejlődő gazdaság okozta életmódváltozás következtében a cukorbetegség egyre nagyobb mértékben terjed.

A Journal of the American Medical Association szakfolyóiratban publikáló kutatók azt írták, hogy a vesebetegség összefüggésbe hozható a PRKCB1 gén variánsaival a kínai származású hongkongiak körében. A Ronald C.W. által vezetett kutatás során a hongkongi Kínai Egyetem munkatársai 1172 cukorbeteget vizsgáltak, akiket 1995 és 1998 között kértek fel a kísérletre, amikor még nem mutatták a vesebetegség jeleit. Átlagosan 7,9 év múlva 90 betegben alakult ki krónikus vesebetegség.

A DNS-vizsgálat kimutatta, hogy azok a páciensek, akikben a PRKCB1 gén négy gyakori variánsa jelen volt, hatszor nagyobb valószínűséggel szenvedtek vesebetegségben, mint azok, akik ugyanezen gén csupán egy vagy két variánsával rendelkeztek. Az eredmények arra utalnak, hogy a PRKCB1 gén variánsai jelentős meghatározói a diabéteszes vesebetegség kialakulásának kockázatának a 2-es típusú diabéteszben szenvedő kínai betegek esetében.

A betegség leggyakoribb formájának számító 2-es típusú diabétesz akkor alakul ki, amikor a szervezet képtelen megfelelően felhasználni a vércukor szabályozásáért felelős hormont, az inzulint.

Egy márciusban megjelent tanulmány arra hívta fel a figyelmet, hogy Kína a cukorbetegség járványa elé néz. Az egyre egészségtelenebb étrend, a mozgáshiány és a dohányzás következtében a kínai felnőttek tizede szenved a betegségben.

Forrás: Medipress

Eredeti közlemény: Genetic Variants of the Protein Kinase C-β 1 Gene and Development of End-Stage Renal Disease in Patients With Type 2 Diabetes - JAMA

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.