Hírvilág

A képalkotó vizsgálatok értéke első lázas húgyúti fertőzés esetén

2011. AUGUSZTUS 15.

Továbbra is kérdéses a gyermekek lázas húgyúti fertőzéseinek kezelése. A per os antibiotikum-kezelésről bebizonyosodott, hogy ugyanolyan hatásos, mint az intravénás kezelés, de vitatott kérdés a vesicoureteralis reflux megelőzése, és az, hogy milyen radiológiai vizsgálatokat kell elvégezni a szövődmények kockázatának felmérésére.

Olasz kutatók most 300 gyermek csoportjában (1–24 hónaposak) prospektíven összehasonlították a rutin képalkotó módszerek alkalmasságát a fertőzés szövődményeként fellépő vesehegesedés előrejelzésében. Nem vonták be azokat a gyermekeket, akiknél prenatalis ultrahangvizsgálattal megállapították a vese anatómiai rendellenességét.

Ultrahangvizsgálatot és dimerkapto-szukcinát (DMSA) szcintigráfiát végeztek a beteg jelentkezése után 10 napon belül és vizeléses cisztoureterográfiát (VCUG) két hónapon belül. Az akut pyelonephritisre utaló DMSA-szcintigráfiás lelet esetén a vizsgálatot megismételték egy évvel később.

Az ultrahangvizsgálattal a gyermekek 13%-ában találtak kóros eltérést, és 22%-ukban mutattak ki vesicoureteralis refluxot VCUG-vel (de csak 1%-ukban súlyos, IV. vagy V. fokozatú refluxot). Ennek a két vizsgálómódszernek csekély (30–35%) volt a pozitív prediktív értéke az egy múlva kimutatott vesehegesedés szempontjából.

A DMSA-szcintigráfiával minden második gyermekben mutatkoztak az akut pyelonephritis jelei (fokális vagy diffúz DMSA-felhalmozódás). Az egy év utáni ellenőrzéskor e betegek 46%-ában találtak vesehegesedést.

Az eredmények alapján a szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a DMSA-szcintigráfia csak az első lázas húgyúti fertőzés után 6–12 hónappal ad klinikailag hasznos eredményt, a többi képalkotó eljárás elvégzése pedig csak a későbbi újabb húgyúti fertőzések alkalmával indokolt, valamint akkor, ha nem történt prenatalis vese-ultrahangvizsgálat.

Ha viszont ezeket a radiológiai vizsgálatokat későbbre halasztják, az elkerülhetetlenül azt fogja jelenteni, hogy sok gyermek nem kerül ellenőrzésre, és sok szülő nem fog hozzájárulni az invazív cisztoureterográfia vagy DMSA-szcintigráfia elvégzéséhez több hónappal a tünetek megszűnése után.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: Pediatrics 2009 Feb; 123:e239.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Gyermekek, balesetek, szegénység

A 20 alattiak halálát leggyakrabban baleset okozza, amely sokkal gyakrabban sújtja a szegényebbeket, és ráadásul megelőzhető is lenne. A WHO jelentése…

Klinikum

A rendszertelen alvás több viselkedési zavarral jár

A rendszertelenül alvó gyerekek tanárai és szülei is több viselkedési problémáról számolnak be.

Hírvilág

Szövődménymentes otitis media gyermekek esetében

Tudjuk, hogy szövődménymentes otitis media esetén mennyit segít az antibiotikumkezelés – semennyit. Most kiderült, hogy mennyit árt…