Hírvilág

A japán influenza miatt jöhet a 6-os fokozat!

2011. AUGUSZTUS 15.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) fokozott figyelemmel kíséri az új influenza terjedését Japánban. Az országban rohamosan terjed a Mexikóból eredő újfajta vírus. Míg vasárnap csak nyolcvan betegről tudtak, a H1N1 vírussal fertőzött betegek száma hétfőn elérte a 130-at.

A megbetegedések többsége Oszaka, Hjógo (Hyogo) és Kioto tartományban történt, ahol összesen 17 millió ember él. A fertőzöttek között van 37 főiskolás hallgató is. Közöttük legalább 24 olyan ember van, akik korábban nem voltak külföldön, tehát valószínűleg már Japánban fertőzödhettek meg, írja a BBC.

Mivel a jelek szerint a vírus Észak-Amerikán kívül a világ egy másik régiójában is terjed, elképzelhető, hogy a WHO az április 29-én kiadott 5-ös riasztási fokozatot hamarosan 6-osra emeli. A 6-os riasztási fokozat már hivatalosan is világjárványt jelent. Ezt akkor adják ki, ha a vírus a világ két különböző régiójában önálló gócokban terjed. A világjárvány szó ugyanakkor nem a fertőzés súlyosságára, csak annak földrajzi elterjedtségére utal.

Legfrissebb adatok szerint szerte a világon eddig 39 országban ütötte fel a fejét a Mexikóból eredő vírus. 8480 esetben jelentettek fertőzést és összesen 74-en haltak meg a járványban: Mexikóban 66-an, az Egyesült Államokban hatan, Kanadában és Costa Ricában egy-egy ember.

Ezen arány alapján az új influenza nem tekinthető súlyosabbnak, mint a minden évben jelentkező szezonális influenza, amelyben a szövődmények miatt csecsemők, idős emberek és krónikus betegek szintén meg szoktak halni. Az eddigi új influenzás halálesetek között is nagy számban voltak betegek, akiknek valamilyen alapbetegsége volt, s az influenzás fertőzés súlyos szövődményeket okozott.

Az Egyesült Államokban a hatodik halálesetet New Yorkból jelentették (korábban hárman a Mexikóval határos Texasban, egy ember Washington államban, egy pedig Arizonában halt meg.) A New York-i férfi egy queensi középiskolában dolgozott.

A városrészben és az iskolában azután jelent meg a fertőzés, hogy több diák Mexikóból tért vissza az Államokba. Az iskolát a járvány megfékezése érdekében bezárták. A férfi elkapta a fertőzést. Halálában a hivatalos orvosi jelentés az egyéb komplikációk mellett a fertőzés is szerepet játszott.

A 6-os fokozatot akkor rendelik el, ha a vírus a világ két különböző régiójában önálló gócokban terjed.

Forrás: WHO / CDC / ECDC

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Operatív törzs: nyilvánosak a hétfőtől érvényes védelmi intézkedések

Megjelent a Magyar Közlönyben a hétfőtől hatályos - Budapest kivételével az egész országra érvényes - védelmi intézkedéseket tartalmazó kormányrendelet - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a szombati online sajtótájékoztatón.

Klinikum

Az áldozatok 40 %-a egészséges fiatal - H1N1-influenza

A WHO legfrissebb, pénteki összesítése szerint a H1N1-influenza eddig több mint 277 ezer megbetegedést és legalább 3.205 halált okozott világszerte.

Hírvilág

H1N1: Eddig 80 millió fertőzött és 16 000 halott az USA-ban

H1N1: a CDC nyilvánosságra hozta a megbetegedettek és a halálos áldozatok számát.

COVID-19

Lehetőségek a COVID-19-járvány mortalitásának és az egészségügyre nehezedő terhelésének csökkentésére

A COVID-19-világjárvány több mint száz éve nem látott kihívás elé állítja az emberiséget. Az az Imperial College COVID-19 munkacsoportja közleményében áttekinti, a reménybeli vakcina kifejlesztéséig milyen nem farmakológiai közegészségügyi intézkedésekkel vehetjük fel a küzdelmet a vírussal.

COVID-19

A 2019-es koronavírusos megbetegedések (COVID-19) súlyosságának becslése nagy betegszámon alapuló modell alapján

Az elmúlt hónapokban a koronavírussal (COVID-19) összefüggésbe hozható megbetegedések és halálozások statisztikai értékelésének eredményei nagyon tág határok közt mozogtak. Egyetlen olyan átfogó tanulmány sem jelent meg, amely független szempontok alapján objektív képet adott volna a betegség természetrajzáról. A Lancet „Estimates of the severity of coronavirus disease 2019: a model-based analysis” című tanulmánya ezt a hiányosságot igyekszik pótolni.