Hírvilág

A Harvad értékesítette TEVA részvényeit

2011. AUGUSZTUS 15.

A Globes című izraeli lap szerint a Harvard University alapját kezelő Harvard Management Company hivatalosan is értesítette az Amerikai Értékpapír és Tőzsde Felügyelet (US Securities and Exchange Commission), hogy 2010 második felében minden izraeli cégben lévő tulajdonrészét érékesítette. Az indokolás nélküli lépés politikai találgatásokra ad okot.

A hivatalos formanyomtatvány adatai szerint 483,590 darab $30.5 USD névértékű TEVA részvényt értékesített az egyetem. Az ügylet értéke 14,749,495USD azaz közel 3,244,888,900HUF.

Ezen felül még NICE Systems Ltd., Check Point Software Technologies Ltd., Cellcom Israel Ltd. És Partner Communications Ltd. cégekben szüntette meg érdekeltségeit a Harvard.

Az izraeli lap szeirint a Harvard University továbbra is százmillió dolláros összegű befektetéseket tart fent Brazilíában és Kínában is.

A Harvard Management Company egyelőre nem adott ki hivatalos közleményt a történtekről. Martin Solomon blogjában arra hívja fel a figyelmet, hogy elképzelhető, hogy politikai lépés helyett egyszerűen csak pénzügyi döntésről van szó.

Több kutató szerint oktatáspolitikai szempontból nem szerencsés, hogy a jelentős amerikai egyetemek mamutvállalatokként viselkednek és befektetési illetve egyéb üzleti tevékenységük forgalma jelentősen meghaladja az oktatáshoz köthető tevékenységek üzleti értékét.

Forrás: Globes - Harvard University fund sells all Israel holdings

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Halmozottan hátrányos helyzetű munkahely

A citosztatikumok hatása a szakellátó személyzetre

PharmaPraxis

Állami gyógyszer-nagykereskedelem: riogatás, vagy valódi szándék?

A sorrendben 61. kormányinfón, pár héttel ezelőtt, Lázár János kancelláriaminiszter egy elejtett félmondatával azt, a két éve jegelt kormányötletet elevenítette fel, amely kilátásba helyezte a gyógyszer-nagykereskedelem állami monopóliummá való átszervezését.

Hírvilág

Új utakon a fejlődéslélektan világában – konferenciabeszámoló

A csecsemők eseményfeldolgozása, előrejelzési mechanizmusa, a nyelv elsajátítása, a tárgyakhoz való viszony, a tudatelmélet és a becsületességhez való...

Hírvilág

Civilizáció és betegségei – személyes konferenciabeszámoló

Az MPT idei vándorgyűlése tudományos, művészeti és publikációs-etikai szempontból is sok meglepetést hozott számomra.

PharmaPraxis

Gigabírság a bírák előtt

A Kúriához fordul az OGYÉI a Prompt Pharma ügyében