Hírvilág

A gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítók veszélyei

BECHER Péter

2011. AUGUSZTUS 15.

A fájdalom csillapítása évezredek óta a betegek alapvető elvárása az orvoslással szemben.

Vannak olyan fájdalomcsillapítóink, melyek nem gyulladáscsökkentő hatásúak, de számos betegségnél (például ízületi gyulladás, köszvény) nem csupán fájdalomcsillapításra, hanem a gyulladásos folyamat csökkentésére is szükség van a gyógyuláshoz. Ilyenek a nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID). Ezek olyan enzimeket bénítanak a szervezetben, melyek a gyulladásban szerepet játszó vegyületeket termelik.

1827-ben nyírfakéregből vonták ki az első, ma is elterjedt NSAID hatóanyagot, az acetilszalicilsavat (ismertebb nevén aszpirint). A NSAID vegyületeket lázcsillapítóként is használhatjuk, a vérlemezkék összecsapzódását is gátolják, így keringési betegségekben (koszorúér-betegségek, agyi keringési zavarok stb.) alkalmazhatjuk őket. Ízületi gyulladásban a fájdalmat, a gyulladást és az ezt kísérő duzzanatot gyorsan mérséklik.

Sajnos mellékhatásaik is gyakoriak, leggyakrabban a gyomornyálkahártya károsítását, akár fekélyképződést is okozhatnak, ezért tartós szedésük esetén gyomorvédő gyógyszerekkel is ajánlatos kombinálni őket. Károsíthatják a veseműködést, ödémát idézhetnek elő.

Az acetilszaliclisav adása 12 éven aluli gyermekeknek életveszélyes májkárosodás veszélye miatt tilos! Asztmás betegeknél fulladásos rohamot válthatnak ki, ezért ebben a betegségcsoportban nem alkalmazzuk őket. Németországban a nem szteroid gyulladáscsökkentők évente 1100-2200 halálesetért felelősek, a társadalombiztosítók számára mintegy 125 millió euró plusz kiadást okoz a szövődmények elhárítása.

A British Medical Journal közelmúltban megjelent számában 31 tanulmányt, több mint százezer beteg adatait elemezve arra a következtetésre jutott, hogy e medicinák szedése a szív-érrendszeri halálozást akár háromszorosára is megnövelheti. A legkisebb rizikót a már ritkán használt naproxen szedése jelenti. A dolog szépséghibája, hogy naproxen mellett gyakoribb a gyomor-bélrendszeri panasz, akár a gyomorvérzés előfordulása.

Ezekből az adatokból azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a NSAID gyógyszerek alkalmazása bizonyos betegségekben elkerülhetetlen, de szedésük sose legyen elhúzódó – sok beteg rutinszerűen évekig szedi őket – s ha csak fájdalomcsillapításra használjuk őket, rendelkezésre áll fájdalomcsillapítók széles palettája, amiből választhatunk.

Szív-érrendszeri betegeknél, ahol a szedésre tartósan szükség van, a gyomor- mellékhatásokat gyomorvédőkkel csökkenthetjük. A NSAID szerek nem veszélytelenek, és általában csak pár napos használatra javallottak. A tanulság mindebből az, hogy alapvető gyógyszereinknek is lehet káros hatása, az öngyógyszerelés veszélyeit nem szabad lebecsülni.

Dr. Becher Péter

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

A szteroid gyorsítja a felépülést tüdőgyulladás esetén

A dexametazonnal kiegészítve javulhat az antibiotikumok hatásfoka közösségben szerzett tüdőgyulladás esetén – olvasható a The Lancet legutóbbi számában.

Klinikum

Chondroprotekció a gyakorlatban

A glükózamint több kettős vak, placebokontrollos, hosszú távú vizsgálatban is kedvező hatásúnak találták, jelentősen csökkentette a térdarthrosisban szenvedő betegek fájdalmát, az ízület merevségét, javította a fizikai teljesítményt.

Gondolat

A kifutó veszélyei

Az evészavarok az elmúlt évtizedben kitüntetett figyelmet kaptak a pszichiátriai szakirodalomban. Ennek fő oka, hogy az anorexia nervosa és a bulimia nervosa viszonylag gyakori mentális betegségekké váltak, de újfajta evészavarokról (például: izomdiszmorfia, orthorexia nervosa, purgáló zavar) is egyre több kutatás születik.

Klinikum

Gyermekreumatológiai panaszok, tünetek értékelése szakdolgozói szemmel - A Figyelő 2017;1

SZABÓ Brigitta

A krónikus ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis) nemcsak felnőtt-, hanem gyermekkorban is előfordul, bár jóval ritkábban, és a két kórkép között számos különbség van. A betegség felismerése sokszor késik, mert a felnőttekkel szemben a gyermekek kevésbé panaszkodnak. A szülők sokszor a sántítást, reggeli ízületi merevséget vagy kisgyermekeknél fürdetés során a látványos ízületi duzzanatot észlelik, és ezzel viszik a gyermeket orvoshoz.