Hírvilág

A folsav nem lassítja a vérrögök képződését

2011. AUGUSZTUS 15.


Egy új klinikai kísérletből az derült ki, hogy a folsav kiegészítők nem feltétlenül lassítják idősebbek esetében a vérrögök képződését. Az elmúlt években sok tanulmány foglalkozott azzal, hogy a B-vitaminokkal megelőzhetők-e a szívproblémák és az agyvérzés.

A reményt az a tény adta, hogy a B-vitaminok, különösen a folsav csökkenti a vérben a homocisztein nevű fehérje szintjét. Ha a homocisztein elszaporodik a vérben, az összefügg az artériák elzáródásával, a szívinfarktussal és az agyvérzéssel. Az érszűkületben szenvedő betegekkel végzett klinikai kísérletek azonban nem tudták bebizonyítani, hogy a B-vitaminok alkalmazása bármilyen előnnyel is járna.

Ez a legutóbbi tanulmány, mely az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban jelent meg, azt vizsgálta, hogy a folsav vajon elejét veszi-e a magas homocisztein-szinttel rendelkező, de nem szívbeteg időseknél az érszűkületnek? Nem így történt. Három év alatt a naponta szedett folsav ugyan átlagosan 26 százalékkal csökkentette a homocisztein szintjét, de semmit sem változott a nyaki verőér belső falának vastagsága illetve az artériák merevsége, mely két jelenség az érszűkület egy-egy markere.

Az eredmények „arra utalnak, hogy a folsav nem lassítja le a korai stádiumú szívbetegségek kialakulását” – mondta el Dr. Petra Verhoef szerző, aki a tanulmány ideje alatt a Wageningen Egyetemen dolgozott. A kutatók egyre inkább úgy vélik, hogy a homocisztein önmagában nem járul hozzá közvetlenül a szívbetegségekhez és az agyvérzéshez. Inkább arról lehet szó, hogy jelez egyfajta anyagcsere-problémát, ami a megbetegedést okozza, bár ezt a feltevést még tanulmányozzák.

Verhoef munkatársaival 819 felnőttet választott ki véletlenszerűen az 50-70 éves korosztályból. Három éven át minden nap vagy 800 mikrogramm folsavat, vagy placebot kaptak. Ez a mennyiség kétszerese a felnőttek számára javasolt mennyiségnek. A kísérlet végeztével a kutatók nem találtak eltérést a két csoport között a nyaki verőér falának megvastagodásában, melyet non-invazív módszerrel, ultrahang segítségével vizsgáltak meg. Ugyanígy mérték fel az artéria merevségét, amiben szintén nem mutatkozott különbség.

Verhoef szerint a tanulság az idősek számára az, hogy a megfelelő mennyiségű folsavat kiegyensúlyozott táplálkozással célszerű bevinniük. Ennek természetes formája, a folát megtalálható a zöld levelekben, mint a spenótban; a száraz babban és borsóban, a spárgában és a brokkoliban. Számos élelmiszert is dúsítanak ezzel a nyomelemmel. Az Egyesült Államokban például a gyártóktól elvárják, hogy folsavat adjanak a dúsított lisztekhez, kenyérfélékhez, gabonapelyhekhez, tésztafélékhez, és más gabonatermékekhez. A felnőtteknek napi 400 mikrogrammra van szükségük.

„Minden korosztálynak meg kell győződnie arról, hogy eleget tesz az étkezési előírásoknak a folsavbevitel tekintetében is” – mondta Verhoef. Ha ez nem megoldható az élelmiszerek útján, akkor az idősebbek szedjenek multivitamin készítményeket. Ezekkel azonban nem előzhetők meg a szívbetegségek. Fontos, hogy az étrend általánosságban legyen egészséges, sóban és telített zsírsavakban szegény. Továbbá mozogjanak rendszeresen és ügyeljenek a testsúlyukra.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok: Hatásos a folsav a szívinfarktus megelőzésére
HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma