Hírvilág

A D típusú személyiség és a cardiovascularis kockázat

2011. AUGUSZTUS 15.

A negatív, gátlásos (distresszelt) személyiségtípus növeli a halálozás kockázatát a perifériás érbetegségben szenvedő betegek csoportjában, állapították meg egy előzetes vizsgálatban, amelyet az Archives of Surgery legújabb számában közöltek.

Perifériás érbetegségnek minősül minden olyan atheroscleroticus plakk, amely nem a szív vagy az agy artériáiban keletkezik. Mivel az atherosclerosis az egész szervezetet érinti, ezek a betegek természetesen a coronariabetegség és a stroke szempontjából is veszélyeztetettek.

„Előzetes bizonyítékok szerint bizonyos személyiségi jellemzők, például az ellenséges hozzáállás is összefüggésben állhat az atherosclerosis súlyosságával és progressziójával a perifériás érbetegségben szenvedő betegek csoportjában”, írják a közlemény szerzői. „Egy további lehetséges kockázati tényező a distresszelt (D típusú) személyiség.”

A D típusú személyiséget már korábban definiálták két jellemző együttes fennállásaként. Az egyik a tendencia negatív érzelmek, például aggodalom, szomorúság, ingerlékenység átélésére, a másik a szociális gátoltság, tehát az érzelmek kifejezésére való képtelenség.

A hollandiai Tilburgi Egyetem kutatócsoportja már régebb óta foglalkozik e személyiségtípus és a cardiovascularis betegségek közötti összefüggéssel. Most 184 beteget soroltak be, akik már szenvedtek perifériás érbetegségben, átlagéletkoruk 65 év volt. A bevonáskor személyiségi kérdőívet töltöttek ki.

A négyéves követés során összesen 16 beteg (8,7%) halt meg. Az életkor, a nem, a diabetes és a vesebetegség jelenléte szerinti korrekció után a D típusú személyiség összefüggésben állt a halál nagyobb kockázatával.

A szerzők hozzáteszik, hogy sokféle fizikai és viselkedési magyarázat elképzelhető a D típusú személyiség és a rosszabb egészségi állapot közötti összefüggésre. Ez a személyiségtípus összefügg az immunrendszer aktiválódásával és szervezet stresszre adott válaszának megváltozásával. Továbbá, „a betegek saját krónikus betegségeihez való nem megfelelő hozzáállása is egy lehetséges viselkedési mechanizmus, amely megmagyarázhatja a D típusú személyiség és a cardiovascularis betegségek rossz prognózisa közötti összefüggést”, írják a szerzők.

„A perifériás artériás betegségben szenvedők jellemzően több cardiovascularis kockázati tényezővel vannak terhelve, amelyek hajlamosítják őket a cardiovascularis szövődményekre, azonban kutatásokban kimutatták, hogy a perifériás artériás betegségben szenvedők nem részesülnek optimális másodlagos prevencióban,” írják.

A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy „a hagyományos belgyógyászati kockázati tényezőkre való figyelem javításán kívül oda kell figyelni azokra a pszichológiai tényezőkre is, amelyek ronthatják a perifériás érbetegség prognózisát. A jelen eredmények azt mutatják, hogy a D típusú személyiség szűrése különösen fontos lehet ebben az összefüggésben.”


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: Arch Surg. 2009;144[8]:728-733.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Linagliptin 2-es típusú diabetes mellitusban- a szív és a vese védelmében

Csökkentheti a cardiovascularis kockázatot a linagliptinkezelés?

Hírvilág

A terhességgel kapcsolatos migrén fokozott stroke-kockázatot jelez

A szülés körüli időszakban jelentkező migrén nagy mértékben növelte az ischaemiás stroke kockázatát, sőt a többi cardiovascularis eseményét is.

Hírvilág

Az intelligens amerikai katonák tovább élnek – a leszerelés után is!

A cardiovascularis halálozás társadalmi-gazdasági okainak nagyobb részéért felelős az intelligenciahányados, mint a „hagyományos” rizikófaktorok. Ráadásul a más okból bekövetkezett halálozást is csökkentette az IQ – legalábbis a vietnami veteránok körében…

Hírvilág

Migrén aurával, egy génpolimorfizmus és a stroke kockázata

Mi köze van ezeknek egymáshoz, és ez miért érdekel minket? A cardiovascularis betegségek rengeteg kockázati tényezőjéhez most csatlakozott egy újabb, amelynek jelentőségéről egyelőre több a kérdés, mint a válasz…

Klinikum

Az Atkins-diéták cardiovascularis veszélyei

Azok a nők, akik rendszeresen alacsony szénhidrát- és nagy fehérjetartalmú diétát követnek, nagyobb cardiovascularis kockázatnak vannak kitéve, mint azok, akik nem így étkeznek.