Hírvilág

A Csirkefej legendája

2013. ÁPRILIS 11.


A Gobbi Hilda-centenárium programsorozatában a Csirkefej című előadásról tartanak beszélgetést a Bajor Gizi Színészmúzeumban pénteken délután.

Az Egy legendás előadás: a Csirkefej a Katonában (Gobbi Hilda és az utolsó szerep) címmel meghirdetett programra pénteken 15 órakor várják a közönséget – olvasható az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) MTI-hez eljuttatott közleményében.

A színésznő születésének centenáriuma alkalmából rendezett, Gobbi 100 elnevezésű programsorozat keretében havi rendszerességgel szerveznek beszélgetéseket. A pénteki esemény témája az az előadás, amely Spiró György Csirkefej című darabja és Gobbi Hilda találkozásából született 1986-ban a Katona József Színházban. "Átütő erejű, szokatlan hangvételű, korszakalkotó produkció volt", a főszerepben Gobbi Hildával, aki az Öregasszony szerepét alakította, amelyet Spiró kifejezetten a színésznő számára írt.

„A Csirkefej című darabomnak eléggé ideologikus volt a kiindulása, csoda, hogy mégis mű lett belőle, ennek ellenére. Az alapötlet az, hogy egy öregasszonyt pont az ver agyon, akit ő a legjobban szeret, ami emberi alapötlet, igazi, tragikus, görögös alapötlet. De amikor eldőlt, milyen közegben játszatom ezt a történetet, mai magyarban, akkor úgy gondoltam, nem árt, ha bemutatom, hogy a mai magyar társadalomban minden mennyire diszfunkcionális. Nem működik a szerelem, nem működik a szeretet, nem működik a hatalom, nem működik a vallás, nem működik a család, nem működik a munka - semmi sem működik." - írta róla a szerző.


Ezt az előadást idézik meg az egykori alkotókkal és az előadás részleteinek vetítésével. A vendégek között lesz Csomós Mari, aki az előadásban az Anya szerepét játszotta, Spiró György író, Zsámbéki Gábor, az előadás rendezője, a színház akkori igazgatója és a rendező munkatársa, Thuróczy Katalin.

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet 2013-ban Gobbi Hilda-emlékévet tart. Gobbi Hilda (1913-1988) születésének 100. évfordulóját egész éves programsorozattal ünneplik, ennek keretében kiállítások, beszélgetések, vetélkedő és kirándulás is várja az érdeklődőket.

Az emlékéven végighúzódó beszélgetéssorozat alkalmával a művész életének minden területére igyekeznek kitérni: a színésznő fiatalkorától kezdve szerepein át a társadalmi felelősségvállalásig számos témát érintenek.

A Bajor Gizi Színészmúzeum mellett különböző helyszíneken megrendezett emlékév eseményeivel az örökké tevékeny ember és művész alakját szeretnék a figyelem középpontjába állítani.2013. április 11., csütörtök

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Szókimondó stílus erotikával fűszerezetten

Alberto Moravia olasz regény- és novellaíró, költő 25 éve, 1990. szeptember 26-án halt meg Rómában

Hírvilág

A Magyar Hypertonia Társaság XXV. Jubileumi Továbbképző Kongresszusa - 2017 szeptember 28-30., Siófok, Azúr Hotel

MAGYAR Hypertonia Társaság

A rendezvény SE-TK/2017.I/00239 kódszámon 30 pontra akkreditált szabadon választott egyetemi tanfolyam, melyet tesztírás zár. Szakképesítések, amelyekhez szakma szerinti pontszámként elszámolható: 1. belgyógyászat | 2. belgyógyászati angiológia | 3. diabetológus | 4. endokrinológia és anyagcsere-betegségek | 5. geriátria | 6. háziorvostan | 7. kardiológia | 8. nephrologia | 9. hypertonológia

Hírvilág

Szent Miklós korából származik egy neki tulajdonított csonttöredék

Szent Miklós korából származik egy neki tulajdonított csonttöredék - vetették fel az Oxford Egyetem kutatói radiokarbon-vizsgálatok segítségével.

Hírvilág

Fesztiválok kedvencei

A közelmúlt sikerfilmjeit vetítik a Vertigo Filmhéten

Hírvilág

Ügynökthriller lett a díjazott

A vizsga kapta a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál fődíját