Gondolat

Vérfagyasztó hősök

2015. SZEPTEMBER 18.

Erich Oswald Stroheim bécsi zsidó családban született. Apja kalapgyárában dolgozott 1909-ig, amikor emigrált Amerikába. Számtalan foglalkozást kipróbált, míg végül eljutott Hollywoodba.

1915-ben segédrendezőként debütált D. W. Griffith filmrendező, producer stábjában, és miután a kezdetektől elhitette, hogy osztrák kisnemes és lovastiszt (a von szócskát ő maga illesztette neve elé), katonai szakértőként is dolgozott több filmben. A legendát egész életében erősítette, hogy gyakran alakított kemény katonákat. Legalább féltucatnyi filmben alakított ellenszenves német tiszteket, acélkemény, vérfagyasztó hősöket.

1919-ben az Universal stúdióhoz szerződött, ettől kezdve egy személyben volt filmjeinek írója, rendezője, főszereplője, díszlettervezője és vágója. Első filmjét, a Vak férjeket jól fogadták. 1921-ben készítette a Szeszélyes asszonyokat, amely Monte Carlóban vonultatta fel a csalók és lecsúszottak seregét. Ebben a filmjében is balszerencse, kegyetlenség, dekadencia, irónia és keserűség vegyült a társadalombírálattal.

Roppant igényes volt, ragaszkodott a hiteles kosztümökhöz, díszletekhez, kellékekhez, ezért filmjei késéssel és a tervezettnél drágábban is készültek el. Pályafutásának csúcsa az Metro-Goldwyn-Mayernek készített Gyilkos arany (1924) című monumentális némafilmdráma, amelyet 1958-ban Brüsszelben beválasztottak a 12 addig készült legjobb film közé.

Filmre vitte A víg özvegy című Lehár-operettet, következő alkotása, a Nászinduló volt. A fil olyan hosszúra sikeredett, hogy az amerikai közönség csak az első felét látta, a második felét Európában vetítették Mézeshetek címmel. Utolsó némafilmje a Kelly királynő volt. A Fox stúdiótól megbízást kapott egy hangosfilmre, de amikor - szokása szerint - túllépte a határidőt és a költségvetést, eltanácsolták.

Karakterszínészként azonban közkedvelt maradt, Jean Renoir A nagy ábránd című (1937) klasszikusában egy civilizált német tisztet alakított. 1958-ban ez a film is bekerült a legjobb 12 közé, s így Erich von Stroheim az egyetlen, aki rendezőként is, színészként is szerepel a listán.

A háború után Franciaországban telepedett le, olyan sikeres filmekben szerepelt, mint A nagy Flamarion, a Haláltánc, a Napóleon. 1950-ben legjobb mellékszereplőként Oscar-díjra jelölték, Billy Wilder Alkony sugárút című filmjében egy szolgát alakított. Regényeket is írt, 1935-ben egy magyar cigánylányról szóló regénye jelent meg Paprika címmel.

Nem sokkal halála előtt tüntették ki a francia Becsületrenddel, 1957. május 12-én hunyt el a Párizshoz közeli Maurepas-ban. 2009-ben a párizsi d'Orsay múzeum zenekari kísérettel mutatta be felújított nagy némafilmjeit, és levetítették azokat az alkotásokat is, amelyekben a legnagyobb színészi alakításokat nyújtotta.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Béke velünk? Halasi Zoltánnal Csontos Erika beszélgetett

CSONTOS Erika

Halasi Zoltán költőként, esszéistaként, műfordítóként lett ismert és elismert. Már a publicisztikája is jelezte széleskörű érdeklődését a különféle kultúrák iránt, aztán egy váratlan fordulattal prózát kezdett írni. Még váratlanabb, hogy ez a próza az elsüllyedt kelet-európai zsidó kultúrát idézte meg. Az apropót hozzá egy lengyelországi zsidó költő jiddis nyelvű holokauszt-poémájának lefordítása szolgáltatta.

Hírvilág

Mona Lisa és a magas koleszterinszint

Sok képzőművészeti alkotás „főszereplőin” fedezhetők fel különféle betegségek tünetei.

Leonardo da Vinci híres festményén a titokzatosan mosolygó hölgy bal szemzugában látható képlet, amely nagy valószínűséggel xanthelasma.

Gondolat

Baudelaire és a belgák

Charles Baudelaire francia költő 1821. április 9. — 1867. augusztus 31.

Hírvilág

Háziorvosi praxis eladó

Budapest XV. kerületében, Rákospalotán, a Hősök u. 1-ben jól bevezetett háziorvosi praxis eladó.

Hírvilág

Évvégi pörgés Budapesten

Koncertdömping a két ünnep között, szilveszterkor és újévkor