Gondolat

Nil nocere!

NAGY Zsuzsanna

2011. AUGUSZTUS 15.

- A szülészet nagy kockázatú szakma, mert mindig jöhetnek váratlan események. Szakmai szempontból Ön mennyire tartja kockázatos vállalkozás hazánkban az otthonszülés?

- A világ számos országában a várandósok három lehetőség közül választhatják ki, hogy hol kívánnak szülni: kórházban, az úgynevezett születésházban és otthon. Az otthonszülés gyakorisága országonként változó. Amerikában a szülő nők 0.5%-a, az Egyesült Királyságban 2%-a, Hollandiában 30%-a választja ezt a módot. Azokban az országokban, ahol lehetőség van otthonszülésre, nagyon szigorú kritériumok alapján választják ki azokat az alanyokat, akik erre a gyakorlatra egészségüket tekintve alkalmasak. Személyi, tárgyi feltételek, szükség esetén kórházba szállítás rendszere és annak feltételei. A feltételrendszer szigorúságát jelzi, hogy például Hollandiában, ahol a leggyakoribb az otthonszülés, a tengerparthoz közeli körzetben az egyik otthonszülést végző csoport nyáron nem vállal segédkezést, mert a nyári turistaforgalom miatt a kórház elérhetősége sürgős esetben több mint tizenöt (!) perc.Jelenleg Magyarországon azért kockázatosabb az otthonszülés, mert nincs szabályozva és nem a nemzetközileg elfogadott szakmai kritériumok alapján történik meg a várandósok kiválasztása. Például ikerszülés, előzetes császármetszés utáni hüvelyi szülés is történt már otthonszülés során. Ezek az esetek a nemzetközi gyakorlatban például kizáró tényezők, mert növelik az anyai és a magzati kockázatot. Ezen kívül az otthonszülés Magyarországon jogilag sem engedélyezett. Ezért az anya és a magzat – otthonszülés esetén – nagyobb veszélyben van Magyarországon, mint azokban az országokban, ahol az otthonszülés szabályozott keretek között történik.

- Dr. Geréb Ágnes ellen a tárgyaláson orvos szakmai érvek hangzottak el, és azt rótták fel, hogy nem voltak megfelelőek az általa végrehajtott orvosi intézkedések, műfogások. A tárgyaláson a védelem részéről azonban felolvastak egy szakvéleményt, melyben Marsden Wagner professzor a WHO-tól azt nyilatkozza, hogy a magyar orvosi szakma elfogult, és a nőgyógyász szakmai vélemények tele vannak hibával és hamis állításokkal…Mi az Ön véleménye a kérdésről?

- Dr. Geréb Ágnes bíróságra került eseteit pontosan nem tanulmányoztam, ideértve a tárgyaláson elhangzott szakértői véleményeket sem. Marsden Wagner professzort személyesen nem, de a munkásságát jól ismerem. Ő a természetes- és otthonszülés jól ismert támogatója, így véleménye gyakran elfogult. Az adott esettel kapcsolatos véleményekből nem tudom értelmezni, hogy a „magyar orvosi szakma elfogult” és a „nőgyógyászati szakmai vélemények tele vannak hibával”. Hangsúlyozni kell, hogy a Szülészeti Szakmai Kollégium évekkel ezelőtt már kidolgozta az otthonszülés szabályait. Való igaz, hogy nem támogatja az otthonszülést. De nem javasolják az otthonszülést például az amerikai, és az ausztrál szülészeti szakmai kollégiumok sem!

- A Geréb Ágnes-ügyben jól látható, hogy egy problémahalmazzal van dolgunk. Ön szerint miért ver föl ekkora port ez az ügy?

- Az otthonszülésről világszerte – ott is ahol engedélyezett – szikrázó viták zajlanak napjainkban is. És ezek a viták, mindig a média figyelmének központjában állnak, így van ez hazánkban is. Az otthonszüléssel kapcsolatos problémakör való igaz, komplex. Az otthonszüléssel, valamint az otthonszülés és a kórházi szülések eredményeinek összehasonlításával kapcsolatban megjelent tudományos közleményeket szakmailag nehéz pontosan értékelni, ugyanis az adatok nem megbízhatóak. Az otthonszülést támogatók mindig az otthonszülés biztonsága melletti érveket hozzák fel, míg az ellenzők (gyakran a különböző szülészeti szakmai szervezetek), az otthonszülés veszélyét hangsúlyozzák. Az otthonszüléssel foglalkozó minden tanulmányban súlyos módszertani hiányosságok fedezhetők fel, nagyrészt a téma természetének köszönhetően. Egy nemrégiben elkészült Cochrane tanulmány megállapítása szerint mindössze egy randomizált, kontrollált vizsgálat van, amelyből következtetések vonhatók le. A tanulmány megállapítása szerint „nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy „alacsony kockázatú terhesek esetében az otthoni vagy kórházi szülés előnyösebb lenne a másiknál”.

- Bár a nők zöme a szülésnél mindennél előbbre tartja a biztonságot, és kórházban kíván szülni, Magyarországon egy bizonyos körben jelentős igény mutatkozik az otthonszülésre. Véleménye szerint szükség lenne-e – az otthonszülést választókra való tekintettel – az ezzel kapcsolatos új szabályozásra?

- Mindenképpen szükség van az otthonszülés magyarországi szabályozására, felhasználva a külföldi tapasztalatokat. A nemzetközi gyakorlatban bevált kritériumok egyértelműek abban a vonatkozásban, hogy kik szülhetnek otthon és milyen feltételek között. Egyszerűen fogalmazva – ebben egységes a nemzetközi álláspont – azok a várandósok szülhetnek otthon, akiknek a terhessége szövődménymentes. Nem áll fenn szülészeti szövődmény, és egyéb nem szülészeti betegség – pl. diabetes, magas vérnyomás, továbbá a 37. és 41. hét között vannak, és a magzat fejvégű hosszfekvésben helyezkedik el. Amennyiben a szülés nem halad megfelelően, vagy akut (sürgős) esemény lép fel, szükséges a terhest, vagy vajúdót kórházba szállítani. A kórház elérhetőségének nemzetközi standardja 15 perc. Ennek feltétele, hogy az egész otthonszülési rendszer be legyen ágyazva a magyar egészségügyi struktúrába, úgy mint megfelelő háttérkórházak, mentőszolgálat. De jól működő otthonszülési struktúra esetén is egy dolgot lényeges hangsúlyozni. Ha a megfelelően kiválasztott várandósoknál (az alacsony rizikójú csoport) az otthonszülés során sürgős állapot alakul ki, például köldökzsinór-előesés, súlyos szülés utáni vérzés, vállelakadás, úgy a kórházban nagyobb az esély a szövődmény ellátására, mint az otthoni környezetben!Természetesen minden várandósnak meg kell adni a döntés lehetőségét. Amennyiben az otthonszülést választó várandós anyát erről felvilágosították és ő ezt a fokozott veszélyt elfogadta, meg kell adni azt a lehetőséget, hogy otthon szülhessenek. Természetesen írásbeli beleegyező nyilatkozat megtétele után. A kérdés az, hogy a huszonegyedik században ennek a ritkán előforduló fokozottabb rizikónak a vállalása a várandósok számára helyes döntés-e?!

- A Geréb Ágnes ügyből eredően levonhatók-e tanulságok a szülészeti szakma számára?

- Tévhitekkel ellentétben a szülészeti szakmai testületek – annak ellenére, hogy nem támogatják, nem javasolják az otthonszülést – már többször kidolgozták az otthonszülés szakmai feltételeit. A szabályozás hiánya nem a Szülészeti Szakmai Kollégium mulasztása. A szülészeti szakma számára az otthonszülés körüli vita azt jelenti, hogy tovább kell folytatni azt a folyamatot, amely évtizedekkel ezelőtt elindult. Ennek lényege a szülés humanizálása. Hangsúlyt kell fektetni arra, hogy a kórházi környezet megnyugtató, otthonszerű és ne kórház jellegű legyen.

Támogatni kell a nők választási lehetőségeit, például a különböző szülési helyzetek választásának lehetőségét a vajúdás alatt, beavatkozások számának csökkentését. Véleményem szerint Magyarországon is biztosítani kell, hogy létrejöjjenek a kórházon belül, vagy a kórházhoz közel kialakított úgynevezett. születésházak, ahol a szövődménymentes szüléseket a szülésznők vezethessék le, természetesen szövődmény esetén a szülészorvosnak elérhetőnek kell lennie. Amennyiben pedig az otthonszülés hivatalosan is lehetővé válik Magyarországon, nagyon lényeges, hogy az otthonszülésnél segédkezők és a kórházban dolgozók között szoros szakmai és emberi kapcsolat alakuljon ki.

A vezető elvet azonban ne felejtsük el:„Nil nocere”!

Nagy Zsuzsanna


Kapcsolódó anyagok:

Kortünet vagy kórtünet? - A LAM ars poeticájáról


Szülészeti dilemmák


Ki marad a kamarában?


A szülés medikalizációja


Górcső alatt az otthonszülés


Kellően biztonságosak az alternatív szülőszobák


A tocolyticumok mellékhatásai

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred

Gondolat

„Az otthon szülést nem kellene legalizálni, az legális” - interjú Geréb Ágnessel

"Ha előre láthatóan szükség van neonatológusra, a szülés nem zajlik otthon. A független bábák tárgyi, személyi feltételeiket úgy alakítják, hogy alapvetően komplikációmentesnek ígérkező várandósságokat és szüléseket kísérhessenek, és ha komplikáció merül fel akármelyik szakaszban, azt felismerik, és a probléma elhárítását megkezdik, közben pedig szükség esetén konzultációt kérnek, vizsgálatra, szakorvoshoz küldik a várandóst, vagy akár újraélesztéshez kezdenek, és közben mentőt hívnak, a szállítást intézik, amire éppen szükség van."

Klinikum

A glikozilált hemoglobin érték klinikai jelentősége és helye a klinikumban

A kérdés tehát az, hogy ezek elégségesek-e, vagy pedig szükséges bevonni melléjük a protokollba más egyéb paramétereket is, mint például a HbA1c. Bármilyen változtatás történne, a legfontosabb az, hogy a jelenlegi gyakorlatot még jobbá, sikeresebbé tegye.

Hírvilág

Zombor váltotta Szócskát

Zombor Gábor államtitkár: a betegnek mindig igaza van

Hírvilág

A kormány elfogadta az intézeten kívüli szülésről szóló rendeletet

Folyamatos szakmai egyeztetések és elfogadható észrevételek beépítésével született meg a ma elfogadott kormányrendelet, amely nem szűkíti le az otthonszülés fogalmára az ellátást, hanem lehetőséget ad úgynevezett születésházak létrehozására is, de szigorúan előírja a tárgyi és higiénés követelményeket, pontosan meghatározza a kizáró okokat, a váratlan helyzetekben szükséges intézkedéseket, továbbá az ezzel összefüggő személyi felelősséget.