Gondolat

Meggyógyulni a rákból: életmódváltással

2011. AUGUSZTUS 31.

Először nem foglalkozott vele, mikor azonban órákig kereste a helyét a lefekvéskor, hogy olyan pozíciót találjon, ahol nem érzi a nyomást a mellében, elment vizsgálatra. Azonnal műtétet javasoltak. Egy kört még végigjárt a természetgyógyászoknál, akik a leletek ismeretében, szintén az orvosi beavatkozást tanácsolták. Lilla melléből eltávolították a daganatot, már tudja, hogy a tumor ráksejteket tartalmazott, ám nem volt nyirokcsomó-áttét.

– Három hete műtöttek, hogy érzed magad?

– Már jól, tudom mozgatni a karom, mert a hónaljamból is vettek mintát. A mellemen a seb már alig látszik.

– Hogy élted meg ezt a betegséget?

– Amikor megtudtam, rettenetesen megrémültem, majd fokozatosan a bizakodás és a gyógyulás reménye vette át a félelem helyét. Ma már egyáltalán nincs félelem bennem. Vigyáznom kell, odafigyelnem az étkezésre, le kell tennem a cigit, ez megy nehezebben, és elűzni a betegségtudatot, mert ez okozza a legtöbb bajt.

– Ezt hogy érted?

– Ha folyton akörül jár a fejed, hogy beteg vagy, nekem ehhez tehetségem is van, akkor nem adsz lehetőséget magadnak a gyógyulásra. Ha csak a bajjal foglalkozol, benne maradsz. Ha föl sem merül, hogy beteg maradsz, akkor egyenes utat biztosítasz magadnak.

– Hogyan tovább?

– Úgy fogom fel, hogy semmi nem változott. Már egy héttel a műtét után munkába álltam, a munkatársaim kérdéseire válaszolok, de nem foglalkozom többet vele.

– Egy onkopszichológus szerint, a rákból való gyógyulás fogalmának az a legfőbb problémája, hogy a gyógyulás az eredeti élethez való visszatérést jelenti. Valójában az lenne a célja, hogy ne a betegség előtti életet folytassuk, hanem egy új minőséget és formát próbáljunk felépíteni.

– Igen, ezt én is tudom, de egyenlőre itt tartok. Próbálom lehántani magamról a stresszt, ami nagyon nehéz, és új életformát kialakítani. Többet mozogni, sétálni, hagyni magamra időt, a táplálkozásomat pedig az alapjaitól átdolgoztam. Egyenlőre ezt a legnehezebb tartani, de csinálom és bízom benne, hogy idővel a családom is elfogadja ezt.

– A családod nem segít ebben?

– Hallgatólagosan igen, de a gyakorlat mást mutat. Én imádok enni, főzni, most makrobiotikus étkezést folytatok, ami azért eléggé eltér a magyar kulináris hagyományoktól. – Ilyen értelemben nem vesznek figyelembe, folyton kínálnak, előttem főzik az ételt, ettől még szenvedek, de sokat beszélünk róla, és tudom, hogy ez változni fog. Nagyon nehéz megállni egy családi ebéd során, hogy ne nyúljak át egy rántott csirkeszárnyért.

– Mi a legnehezebb az életmódváltásban?

– Az, hogy a gondolataimat irányítani tudjam. Hogy ne hagyjam, hogy egy berögzült megoldás tolakodjon elő adott szituációban. Munka után rendszeresen beültünk egy italra lazítani, amiből persze két-három, volt, hogy négy-öt ital is lett. Mire hazakerültem, nem tudtam semmivel foglalkozni, a napom egyharmada elúszott, ami miatt lelkiismeret-furdalásom volt, reggel fáradtan ébredtem, épp hogy rendbe tudtam tenni magam. Délelőtt az előző nap fáradalmait pihentem, s aztán este kezdődött minden elölről. Ma is nagy a húzása ezeknek az együttléteknek, de inkább uszodába, sétálni, biciklizni vagy futni megyek. Ezek mind olyan tevékenységek, melyek feltöltenek energiával, és képes vagyok még este kéziratokat olvasni vagy előkészíteni a másnapot. Ezt betartani nehéz.

– Mi volt még, ami nehézséget okozott?

– Az, hogy ne toljam magam előtt a problémákat, hanem álljak eléjük és bármilyen nehéz is, oldjam meg őket. Ehhez persze, foglalkoznom kell magammal is, hogy tudjam, mi a szerepem egy-egy ügyem megoldásában, és hogy valójában mit szeretnék a megoldással. Ezenfelül meg kellett tanulnom, hogy mi zajlik bennem, sejtszinten és gondolati szinten is. Mi a rák? Mit tesznek a sejtek, miért? Tudom-e uralni a gondolataimat, képes vagyok-e arra, hogy eltávolítsam magamtól ezt a történetet?

– Ezek szerint, a gyógyulás útja önmagunk megismerése és más megoldási képletek keresése?

– Igen, ennek kell lennie. Sokat beszélgettem az orvosommal, nem minden terápia jó mindenkinek. Vannak általánosítható gyógymódok is, de az, hogy egy ember hogyan reagál egy kezelésre, az mindig egyedi. Tőlem is függ, én hogy értelmezem azt a kezelést. Nyűgként, útként, kísérletként...

– A munkahelyeden betegként tekintenek rád, sajnálnak? Hogyan viszonyulnak hozzád?

– Én megelőztem a sajnálatot és azt, hogy titokban a hátam mögött beszéljenek. Mielőtt a kórházba mentem volna, egy értekezleten elmondtam mi várható, hova megyek és hogy meg fogok gyógyulni, ne tekintsenek rám betegként. Ott könnyebben elfogadták ezt, mint otthon. Bár mintha a terhelés kevesebb lenne, ami nem baj.

– Mivel foglalkozol?

– Egy kiadó szerkesztője vagyok. Itt is meg kell tanulnom, hogy nem szabad mindent a szívemre venni. Ez tanulható. Talán. Az orvosom azt mondta, hogy ha betartom a tanácsait, akkor valószínű, hogy nem találkozunk többet. Egyébként elfogadja az én alternatív gyógyulási útjaimat is. Azért nem mulasztotta el elmondani, hogy van, hogy évek telnek el tünetmentesen, s egyszer csak visszajön a baj, úgyhogy vigyázzak, ne higgyem, hogy egy-két év elég a változáshoz – ennek élethosszig tartó programnak kell lennie.


Gyimesi Ágnes Andrea

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

A pihentető alvás fontossága

Az alvászavar mára globális problémává nőtte ki magát, hiszen a világ népességének közel felét érinti az élet valamelyik szakaszában, azonban sajnos csak nagyon kevesen ismerik fel a problémát, és foglalkoznak a kezelésével.

Gondolat

Ha gyógyítani akarunk, akkor hallgassunk a megérzéseinkre is!

„Vidéki orvosként ilyen díjat kapni, óriási elismerés. Igaz: nekem a legfőbb kitüntetés a beteg, a hozzátartozó mosolya”— vallja az Év Onkológusának választott dr. Bánhegyi Róbert János, a Békés Megyei Központi Kórház Onkológiai Centrumának osztályvezető-helyettes főorvosa, aki két fontos dolgot tart mindig szem előtt: a beteget, a daganatos betegséget mindig holisztikusan kell megközelíteni és tudni kell örülni az apró sikereknek is. A fiatal orvos csaknem háromezer szavazattal lett a legelismertebb doktor, ami rekord a díj történetében. Pedig, ahogy ő mondja: vidékről mindig sokkal nehezebb az érvényesülés.

Gondolat

A lélek ápolása létszükséglet

Gergye Krisztián táncos-koreográfus, rendezővel beszélget Gyimesi Ágnes Andrea.

Klinikum

Egyre több amerikai cukorbeteg vesz be tablettákat

Egyre több cukorbeteg kezelése szájon keresztüli készítményekkel történik, míg az inzulin használata csökken az Amerikai Kutató és Minőségbiztosító Hivatal szerint.