Gondolat

Lehet-e tudatos a micélium?

2022. JÚNIUS 23.

A Fungal Biology folyóiratban megjelent Hyphal and mycelial consciousness: the concept of the fungal mind című közlemény szerzője rávilágít, tudományos berkekben mennyire égető szükségünk van az intelligencia és a tudatosság fogalmainak felülvizsgálatára. Arthur Reber sejtszintű tudatosság elmélete szerint az intelligencia nem tekinthető emberi privilégiumnak. Az intelligencia inkább egy skálázható kvalitás, amely alacsonyabb vagy magasabb komplexitásban, de számos organizmuson megfigyelhető.

Ha az intelligencia jeleinek tekinthetőek az érzékelések alapján történő döntéshozatal és az abból következő egyedi viselkedésformák, akkor a gombák szofisztikált életmódja és testszerveződése méltán érdemli az egyre alaposabb tudományos vizsgálódást az intelligencia mint életjelenség behatóbb megismerése érdekében.

Érzékenység, reaktivitás, tanulás és emlékezet: önmagában egyik sem maga a tudatosság, de vitathatatlanul alapkövei annak. A gombák pedig mindet bizonyítottan képesek felmutatni. Az érzékenység és reaktivitás a sejtes szinten túl a folyton növekvő és elágazó, egysejtnyi vékonyságú, de akár kilométerekig elnyúló gombafonalakban érhető tetten.

Az egész fonalat átszövő sejtváz egyfajta mederként szolgál, amelyben az endomembránrendszer termelte, kibocsátandó anyagok vezikulumokba csomagolva a sejt határai felé áramolhatnak. A vezikulumok határhártyái az exocitózist követően beleolvadnak, hozzáépülnek a sejtmembránhoz, így gyarapítva azt. A megfelelő térorientáció és növekedési mintázat kialakításában egyformán meghatározóak a külső fizikokémiai környezet ingerei és a sejtek saját információfeldolgozó és döntéshozatali mechanizmusa is. Adaptív, rugalmas és dinamikus logisztika, pillanatról pillanatra.

Regenerációs képességeik szintén vitathatatlanok. A gombák az állatok véralvadási mechanizmusával homológ sérüléskezeléstől kezdve számos hatékony öngyógyító stratégiát követnek. Ha az egyes hifáknak valamiféle intelligenciát és tudatosságot tulajdonítunk, mi a helyzet a fonalak alkotta kolóniával, a micéliummal? Több, mint részeinek összege? Milyen képességeikkel feszegetik a tudatosságról alkotott fogalmaink határait?

Kísérletes bizonyítást nyert például a micéliumok tanulási és emlékezőképessége. Rövid időn belül ismétlődő környezeti stresszorok – például hősokk – hatására egyre gyorsabb reakcióidőt mutatnak. Rövid távú emlékezete segítségével tehát egy egyed gyorsabban adaptálódik szuboptimális körülményekhez. Egy másik kísérletsorozat megmutatta, hogy táplálékforrásuk relatív pozíciójára is képesek emlékezni.

A hatalmas területeket behálózó micélium gyökérkapcsolatai, erőforrás-allokációja és információközvetítői képességei nemcsak az intelligencia üdítően újszerű arcát mutatják, de a földi életformák, például a szárazföldi növények nagy része képtelen lenne élni nélkülük. Ez a „Wood Wide Web”, vagyis a „mikorhizagombák erdőinternete” igen figyelemfelkeltő metafora. A szerző azonban amellett érvel, hogy mindezek kicsinyítik a gombák képességeit. Az internet korántsem olyan mértékben önszerveződő, rugalmasan alkalmazkodó, folyton-folyvást önállóan újraalakuló organizmus, mint a gombák. Az élet minden egyes sejtben túlszárnyalja az emberi technológia szabta korlátokat.

Werlein Anna

Eredeti közlemény:
Money, N. P. (2021). Hyphal and mycelial consciousness: the concept of the fungal mind. Fungal Biology, 125(4), 257-259.

KULCSSZAVAK

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Az éberségi állapot zavarainak vizsgálata

Újfajta eljárást dolgoztak ki az igen nagy differenciáldiagnosztikai problémát jelentő, éberségi állapot zavaraiban megnyilvánuló kórképek vizsgálatára.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma