Gondolat

Húsz év alatt duplájára emelkedett az elhízottak száma

2011. AUGUSZTUS 15.


Egyre több a túlsúlyos ember, akiknél számos betegséget okozhat az elhízás. Pedig könnyebb megelőzni az elhízást, mint a belőle kialakuló magasvérnyomást, cukorbetegséget, ortopédiai bajokat gyógyítani. Az egészséges táplálkozáshoz az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) munkatársa ad tanácsokat.

- Hogyan alakul az utóbbi években a lakosság testsúlya Magyarországon?

Az elhízás világszerte egyre növekvő probléma és az európai régió egyik legnagyobb népegészségügyi kihívása. Országos, reprezentatív, mérésen alapuló testsúly és testmagasság adatok hazánkban az 1985-1988-ban végzett első Magyarországi Reprezentatív Táplálkozási Vizsgálatból álltak eddig rendelkezésre. Ezt követően 2009 novemberében az OÉTI által koordinált Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat (OTÁP2009) adott arra lehetőséget, hogy a felnőtt lakosság országos reprezentatív mintáján, antropometriai mérések alapján határozzuk meg a túlsúly és a hasi elhízás gyakoriságát. A 2009-es felmérés eredményei alapján a felnőtt magyar lakosság csaknem kétharmada túlsúlyos vagy elhízott. Összevetve a 20 évvel ezelőtti vizsgálat adataival elmondható, hogy míg a túlsúlyosak arányában jelentős változást nem láttunk, addig az elhízottak aránya mindkét nemnél kétszeresére emelkedett – válaszolt dr. Kovács Viktória Anna, az OÉTI Alkalmazott Táplálkozás-tudományi Főosztályának megbízott főosztályvezető helyettese.

- Milyen nemű és életkorú személyeket veszélyeztet a legjobban az elhízás?

Férfiaknál az elhízottak aránya az életkorral párhuzamosan nő, és 65 év felett a legmagasabb. Ebben a korcsoportban a legnagyobb az ún. morbid elhízottak (BMI 40 kg/m2) aránya is. Nőknél az elhízottak aránya összességében a férfiakéhoz hasonlóan változik, vagyis az életkor emelkedésével nő, de itt a morbid elhízottak aránya a 35-64 éves korosztályban a legmagasabb. A túlsúly és az elhízás együttes előfordulási aránya a 65 év feletti nőknél a legnagyobb, meghaladja a 80 százalékot. A túlsúly legfontosabb oka az ún. pozitív energia egyensúly, vagyis ha az energia felvétel meghaladja az energia leadást. Ez azt jelenti, hogy a túlsúly hátterében legtöbbször a túlzott táplálék bevitel illetve a mozgásszegény életmód áll.


Kovács Viktória Anna
- Többféle betegséget okozhat a súlytöbblet. Felsorolná ezeket?

Az elhízás már gyermekkorban számos betegség kockázatát növeli úgy, mint magas vérnyomás, 2-es típusú cukorbetegség, zsírmáj, depresszió, különböző ortopédiai kórképek és lipidanyagcsere zavarok. Ezen betegségek hosszú távú fennállása pedig többszörösére növeli a szív- és érrendszeri betegségek (elsősorban szívizom infarktus és agyvérzés) valamint egyes daganatok rizikóját.

- Mik az egészséges életmód és a tudatos táplálkozás ismérvei?

Az egészséges életmód 4 alappillére a rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás, a megfelelő mennyiségű alvás és a stressz alacsony szintje. Az egészséges táplálkozás alapelvei a következők: rendszeres, napi 5x-i étkezés – melyből különösen fontos a reggeli, egyszerre kis mennyiségek elfogyasztása, változatosság, alacsony só-, zsír- és hozzáadott cukorbevitel, naponta többször nyers zöldség vagy gyümölcs fogyasztása, folyadékpótlásra víz, gyorséttermek helyett az ún. slow food (lassú étkezés, lehetőleg a családdal együtt), teljes őrlésű gabonafélék előnyben részesítése, rendszeres alacsony zsírtartalmú tej vagy tejtermék fogyasztás, a cukros szénsavas üdítőitalok, a feldolgozott élelmiszerek (pl. felvágottak, levesporok) kerülése.

- Nehéz ezek szerint élni?

A fenti alapelvek közül számos betartása inkább odafigyelést, mint vastag pénztárcát igényel. Hiszen pl. a feldolgozott élelmiszerek helyett az otthon főzés kimondottan pénztárca kímélő javaslat. Szintén nem jelent többlet kiadást az, ha odafigyelünk a sóbevitelre vagy az adagok mennyiségére. Kóstolás nélkül ne sózzuk ételeinket, és ha mód van rá, fél adagot rendeljünk. Zöldségek közül sem kell feltétlenül a ruccolát választanunk, 1-2 szál megtisztított, felkarikázott répa ugyanolyan jó választás. Még jobb persze, ha ezt a répát mi magunk termeljük meg. Hasonlóan nem kell hangsúlyozni, hogy mennyi pénzt spórolhatunk azzal, ha a cukros üdítőitalok helyett vizet iszunk.

- Kérem, állítson össze egy átlagos felnőttnek egynapi egészséges étrendet!

Reggeli:
• 1,5 százalékos tej – 2dl
• Sokmagos kifli – 1 darab
• Fűszeres túrókrém (házilag elkészíthető) – kb. 5-6 dkg
• Sárgarépa karikák
Tízórai:
• Alma - 1 nagyobb
• Korpovit keksz – 5 darab
• Szénsavmentes ásványvíz
Ebéd:
• Árpagyöngyös zöldségleves
• Grillezett tengeri halfilé citromkarikákkal
• Barnarizs
• Vitaminsaláta (idényzöldségek)
Uzsonna:
• natúr joghurt idénygyümölcs darabokkal
Vacsora:
• Rozskenyér – 1 kisebb szelet
• Sült csirkemell csíkok – 3 szelet
• light margarin – vékonyan megkenve (10g)
• paradicsom
• zöld tea

- Hogyan érdemes elkészíteni az ételeket?

Részesítsük előnyben a gőzben főzést, párolást, az alufóliában, sütőzacskóban, teflonedényben vagy fedett cserépedényben készítést a bő zsiradékban sütéssel szemben. Főzelékek és mártások esetében mellőzzük a rántást, kedvezőbb a kevés durum, vagy teljes őrlésű liszttel készített habarás kefirrel, joghurttal, 12 százalékos zsírtartalmú tejföllel. Kevés sóval készítsük az ételeket, utólag soha ne sózzunk. A mérsékelten sós ízt hamar meg lehet szokni. Az ételek változatos ízesítésére használjunk friss fűszereket. Ételeinket egyáltalán ne, legfeljebb nagyon csekély mértékben cukrozzuk, bánjunk csínján a barna cukorral és a mézzel is. Rendszeresen, naponta többször is együnk nyers gyümölcsöt, zöldségfélét (salátának elkészítve, erre télen is van mód), párolt főzelékféléket, zöldségeket. Fontos, hogy mindig idénynek megfelelően válasszunk, ne tároljuk és ne főzzük a zöldségeket sokáig, hogy vitamintartalmuk ne csökkenjen.

-Kérem, javasoljon testmozgási módokat!

Az aktív életmód jellemzői nem csak a rendszeres sportolás, hanem olyan tevékenységek is, mellyel a nap folyamán növelhetjük az energia leadást. Például, ha lift vagy mozgólépcső helyett mindig a lépcsőt választjuk, vagy ahelyett, hogy felhívnánk a szomszéd szobában ülő kollégánkat, odamegyünk hozzá, máris sokat tettünk az egészségünkért. A sportolás vonatkozásában jól ismert a mondás, hogy „a láb mindig kéznél van” vagyis a futás vagy intenzív gyaloglás az egyik legegyszerűbben és legolcsóbban kivitelezhető mozgásforma mindenki számára. Ha nem találunk elég fantáziát benne, akkor gyalogló illetve futóútvonalunkba iktassunk be állomásokat. Ilyen lehet egy pad, ahol megállunk fekvőtámaszt végezni, vagy egy járdaszegély, ahol vádlinkat erősíthetjük. Szintén variációt jelenthet, ha olyan utat találunk, ahol lejtők és emelkedők váltják egymást, de játszhatunk a mozgás sebességével is.

- Mi a jövő egészséges nemzedékének záloga?

Az egészséges életmódra nevelést nem lehet elég korán elkezdeni. Mivel a felnőtt szokások nagy része gyermekkorban alakul ki, ezért nagyon fontos lenne, hogy már óvodás kortól tanuljanak a gyermekek az egészséges életmód fontosságáról, illetve megtapasztalják a mozgás és az egészséges táplálkozás örömét.

eLitMed Császi Erzsébet

Kapcsolódó anyagok: Európai járvány az elhízásAz elhízás korai halálhoz vezethet
HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Kodálytól Kodályig - Interjú Somogyi-Tóth Dániellel

Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész, karmesterrel, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatójával beszélgettünk az idei március hozta megváltozott világunkról, zenéről, működésről, tapasztalásokról.

Gondolat

Las Trece Rosas – Tizenhárom Rózsa

ZALAI Anita

1939. augusztus 5-én Spanyolországban – néhány hónappal a polgárháború befejeződése után – Franco tábornok parancsára a madridi Almudena temető keleti falánál kivégeztek tizenhárom fiatal lányt.

Gondolat

Béke velünk? Halasi Zoltánnal Csontos Erika beszélgetett

CSONTOS Erika

Halasi Zoltán költőként, esszéistaként, műfordítóként lett ismert és elismert. Már a publicisztikája is jelezte széleskörű érdeklődését a különféle kultúrák iránt, aztán egy váratlan fordulattal prózát kezdett írni. Még váratlanabb, hogy ez a próza az elsüllyedt kelet-európai zsidó kultúrát idézte meg. Az apropót hozzá egy lengyelországi zsidó költő jiddis nyelvű holokauszt-poémájának lefordítása szolgáltatta.

Gondolat

A misztikus kék ló

„A művészet a szellemi világhoz vezető híd” – mondta Franz Marc (1880–1916)

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

COVID-19

A dohányzás COVID-19 esetében sem tesz jót a légutaknak

Az American Journal of Respiratory Critical Care Medicine április 24-i elektronikusan megjelent közleményében a szerzők tudományosan bizonyították, hogy a dohányzás fokozza a tüdőben a SARS-CoV-2 receptoraként működő ACE2 gén expresszióját.