Gondolat

Egy nagy klasszikus: Engel József

2015. OKTÓBER 26.


Sátoraljaújhelyen jött a világra. Már gyerekkorában kitűnt kézügyességével, eladásra apróbb faragványokat készített. Apja nem nézte jó szemmel tevékenységét, az ungvári rabbiszemináriumba küldte tanulni. Ám nem sokáig maradt ott, 1830-ban Pozsonyba ment, hogy tovább folytassa a faragást.Egy cseresznyemagon olyan aprólékos pontossággal faragta ki a bécsi Szent István-templomot, hogy ismerősei arra biztatták: tanuljon esztergályosnak. 1832-ben Bécsbe utazott, egy esztergályosműhelyben kezdett dolgozni. Tehetsége láttán mestere azt ajánlotta, hogy jelentkezzen a Bécsi Képzőművészeti Akadémiára. Be is mutatta faragványait a felvételi bizottságnak, azonnal felvették. Johann Nepomuk Schaller tanítványa lett, és 1836-ban egy Juno-fejjel, 1838-ban pedig Apolló című alkotásával nyert díjat. Az akadémia elvégzése után müncheni és párizsi múzeumok anyagát tanulmányozta, majd Londonba utazott, ahol kőfaragó mesterként kereste kenyerét. Csak szabadnapjain készített szobrokat, például Viktória királynő és férje, Albert herceg mellszobrát. E két művét bemutatta az akkori londoni osztrák-magyar nagykövetnek, Esterházy Pál hercegnek, aki közbenjárt érdekében, hogy beiratkozhasson az Angol Akadémiára.

1846-ban készült el az Amazonok küzdelme az argonauta ellen című munkája, amellyel nagy sikert aratott. Keresett annyi pénzt, hogy Rómába utazhasson. A márványszobrot Albert herceg rendelte meg tőle, miután olvasta a Times méltató cikkét. Ez a szobra szerepelt az 1851. évi londoni világkiállításon, Párka című szobra pedig - amelyet John Bright Salomons, a lord major megrendelésére készített - az 1857. évi manchesteri világkiállításon. London után második hazája Róma lett, ahol lassanként ismert művésszé vált, mágnásokon kívül uralkodók, I. Vilmos porosz király, I. Miklós orosz cár, Edward walesi herceg és I. Lajos bajor király is megfordultak műtermében.Csaknem húsz évig tartó római tartózkodása idején készítette mitológiai alakokat ábrázoló szobrainak többségét, klasszicista szellemű zsánerszobrait (Akhillész és Pentheszilea, Fonópárka, Ártatlanság), melyek máig megőrizték nevét.

Hosszú külföldi tartózkodás után 1866-ban tért haza, miután számos neves vetélytársa előtt megnyerte a Széchenyi-szoborra kiírt pályázatot. 1873-ban a szobor talapzatának ülő alakjaival (Minerva, Neptun, Vulcan és Ceres) újabb pályázatot nyert, de az 1880-ban elkészült, sokszor támadott Széchenyi-szobor, az emlékműszobrászat e késői klasszicizáló alkotása lett élete tragikuma és későbbi mellőztetésének oka. A közvélemény ugyanis gyengének tartotta a szobrot, és Izsó Miklós tervét pártolta.

Külföldön szép sikereket könyvelhetett el. Életre ébredő Éva című munkájával elhozta az 1873. évi bécsi világkiállítás aranyérmét, megkapta az 1889. évi párizsi világkiállítás bronzérmét is. Itthon utoljára az 1885. évi országos kiállításán szerepelt a Műcsarnokban néhány régebbi, nagy sikerű munkájával. Stílusára a korban általános akadémizmus nyomta rá a bélyegét: szobrainak alakjait a görög mitológiából vette, műveit klasszicista stílusban mintázta. Híresek mellszobrai is: Kántorné, Szerdahelyi Kálmán, Szigligeti Ede, Mátyás király stb.

1880 után már alig dolgozott, 1901. május 28-án (más források szerint 30-án), nyolcvanöt éves korában félig elfeledve halt meg Budapesten. Alkotásait londoni gyűjtemények és a Magyar Nemzeti Galéria őrzi (Éva, Ártatlanság, Fekvő Ámor és Fiatal lány Ámorral).

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma