Gondolat

Egészségügyeik Egészségéért

2013. JANUÁR 29.

Egy nagyszerű új prevenciós és intervenciós programról adhatunk hírt: tavasszal elindul az „Egészségügyiek Egészségéért” projekt a Semmelweis Egyetem szervezésében.

A kísérleti jellegű, azaz pilot kezdeményezés célja, hogy közös összefogással javítsa az egészségügyben dolgozók rövid és hosszú távú jóllétét, közérzetét és egészségét.

A projekt márciusban kezdődik, és mintegy egy éven át kínál programokat a résztvevőknek. Az étlapon többek között fizikai és mentális állapotfelmérés, szűrővizsgálatok, sportolási lehetőségek, dohányzásleszoktatás, egyéni pszichológiai tanácsadás és különféle – stresszkezelő, kiégésprevenciós, kommunikációs – tréningek szerepelnek.

Jó hír, hogy a mintegy 60 főre kiterjedő prevenciós program költségeinek nagy részét a Semmelweis Egyetem finanszírozza a résztvevők jelképes költségvállalása mellett.

Az „Egészségügyek Egészségéért” projekt egyedülálló kezdeményezés Magyarországon, amelynek célja, hogy az egészségügyben dolgozók életminőségének javítása érdekében megtegye az első „kézzelfogható”, gyakorlati lépést. Örömmel jelentjük, hogy a programban a Gyógyító Nőkért Alapítvány munkatársai is tevékeny szerepet vállalnak: a tréningek és a tanácsadás révén fogunk bekapcsolódni a prevenciós kísérletbe!

További információk, érdeklődés és jelentkezés: https://alumni.semmelweis-egyetem.hu/foofldal/hirek/243-egeszseguegyiek-egeszsegeert.html

Forrás: https://gyogyitonokert.hu/wp/gyogyitonok/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Kapcsolódó anyagok

PharmaPraxis

Gyógyszerész-beteg kapcsolat

A tudományos életet a gyógyszeriparra, az ott kivívott vezetői pozícióját pedig alkalmazott gyógyszerészi státuszra cserélte dr. Kádár Tibor gyógyszertárvezető gyógyszerész. Ma már egy kis budai patika vezetője és résztulajdonosa, de nem csak az adminisztrációval foglalkozik. A gyógyszertár törzsvásárlói gyakorta találkoznak vele a tára mögött.

Egészségpolitika

Népegészségügy - újrahangolva?

A sokadik népegészségügyi programot fogadták el a legutóbbi kormányülésen, amelyet nemcsak a szakma, de a betegszervezetek is érdeklődve vártak. Ugyan annak forrásait még nem igen látják, de bíznak abban, hogy végre ismét szerepet kaphatnak annak végrehajtásában. Egyebek mellett ezért is rendezték meg kedden az első nemzetközi konferenciát „Társadalmi és betegszervezetek a Népegészségügyért” címmel, ahol a betegszervezetek, szakmai társaságok és a kormányzati oldal is képviseltette magát. Ki-ki elmondhatta, hogyan is állnak ma hazánkban a népegészségügyi stratégiák és abban valójában kinek milyen szerepe van, vagy lehet.

COVID-19

Hogyan csökkenthetők a karantén káros lélektani hatásai

Fontos prediszponáló tényező még a munkakör is: a karanténban élő egészségügyi dolgozók lényegesen nagyobb haragról, bosszúságról, félelemről, frusztrációról, bűntudatról, tehetetlenségről, elszigeteltségről számoltak be, mint a lakosság többi része, valamint ők azok, akiknek nagyobb eséllyel kellett megbélyegzést szenvedniük. Az elzártan töltött időszak után jellemzőbb volt rájuk az elkerülő minták használata, ezenkívül jelentős jövedelemkiesésről is beszámoltak.

Hírvilág

A gyógyítók egészsége

Katasztrofális az egészségügyiben dolgozók egészségi állapota, különösen a 35-45 éves korosztályban.

Hírvilág

Kliens lesz a betegből

Egészségesebb Egészségügyért Program: indul a praxispilot