Gondolat

Az igaz pillanat gyorsan elszáll! – Interjú dr. Wittmann Istvánnal

2011. AUGUSZTUS 15.


Átfogó koncepció kidolgozására ad lehetőséget a nephrológia területén a Semmelweis Terv. Ha megvalósul az ellátó helyek hierarchikus szerveződése, van remény a javulásra – mondta dr. Wittmann István, a szakmai kollégium nephrológiai és dialízis tagozatának elnöke.

- Hogyan látja a szakmája helyzetét?

Nagy öröm a számomra, hogy független szakmai tagozatot kaptunk. A hazai nephrológia világszínvonalon működik, a vesepótló kezelés területén, és a klinikai nephrológiát tekintve is. Ugyanakkor a világban a lehetőségek sokkal nagyobbak. A hazai gárda létszáma pillanatnyilag elégségesnek mondható, talán kevésbé hat a külföldre csábítás, mint más területeken. Azért itt is jelen vannak a finanszírozási gondok. A képzés, továbbképzés kérdése megoldott, zökkenőmentesen zajlik. A tudományos kutatás elsősorban néhány nagy központba centralizálódott, és sajnos nagy pénzhiánnyal küzd.

- Melyek a következő évek legfőbb tendenciái?

A vesebetegek létszámának növekedése nagy kihívás elé állítja a szakmánkat és a finanszírozót is. Nem csak a nagy költségekkel járó vesepótló kezelésbe kell mindig több energiát fektetni (és növekvő pénzösszeget a biztosítónak), hanem a krónikus vesebetegség korábbi stádiumaiban lévőknek is egyre nagyobb igénye van nephrológiai ellátásra. A cukorbetegek növekvő száma, a metabolikus szindróma gyors és fiatalkorra áthelyeződő szaporodása azt jósolja, hogy hamarosan nagy számban jelennek meg az ellátórendszerben a fiatal vesebetegek, és ekkor már elégtelenné válhat a jelenlegi infrastruktúra. Ezért minél előbb ki kell dolgozni a stratégiai tervet, a nemzeti veseprogramot. Ennek előkészítése elkezdődött, reményeim szerint az év végére végzünk ezzel a nagy munkával. Az ebbe belefoglalandók között kiemelt szerepe kell hogy legyen a teljes népességet megszólító programoknak, az oktatás minden szintjén megtartott tájékoztatásnak.

- A Semmelweis Terv keretében a szakmai kollégium részéről mit javasol?

Átfogó koncepció kidolgozására ad lehetőséget a nephrológia területén a Semmelweis Terv. Amennyiben az ennek megfelelő finanszírozás megadásával megvalósul az ellátó helyek hierarchikus szerveződése, akkor jó reményünk lehet a javulásra. Nem lehet eredményt elérni a betegutak átgondolása nélkül, és minden jobbító szándék megtörik, ha az egészségügyi dolgozók bérének rendezése nem kap megfelelő prioritást. Feltétlenül a megelőzésre kell a hangsúlyt helyezni. A nephrológia olyan szakma, ahol, Romhányi György professzor úr gondolatait idézve: „Az igaz pillanat gyorsan elszáll”, és utána már a sokkal drágább szekunder vagy tercier prevencióra van csak lehetőség. Egyetemen dolgozó orvosként látom az orvosképzés krízisét is, amely a képzendők számának növelésével járó nagyobb bevétel és a minőség között feszülő ellentmondásból támad. Ma már három nyelven oktatunk, magyarul, angolul és németül, de megfelelő ösztönzők hiányában egyre kevesebben választják az egyetemi karriert. A graduális képzésben nem mindenhol van az őt megillető helyen a nephrológia.

- Milyen tervei vannak a szakmai kollégiumi tagsággal kapcsolatban?

Szakmai munkám során sokat foglalkozom a hormonoknak a betegségekben kialakuló helytelen intracelluláris jelátvitelével. Ilyen jelátviteli hibákkal tarkított a mai egészségügy is. Célom az, hogy a mindkét irányból – a szakma és a minisztérium felől – érkező jeleket hibátlanul közvetítsem, sőt lehetőségeim szerint a jeleket a megfelelő effektorhoz eljuttassam.


Wittmann István
- Kérem, ismertesse szakmai életútját és mondjon néhány szót családjáról, hobbijáról!

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar II. sz. Belgyógyászati Klinika és Nephrologiai Centrumát vezetem. Belgyógyász, nephrológus és diabetológus vagyok. Mindig is a határterületi kérdések izgattak, így egyik fő klinikai területem a diabeteses nephropathia. Különösen érdekel a vérnyomás szabályozása, valamint a vese-, a cukorbetegség és a hypertonia kezelése. Ezek mellett a népbetegségek mellett kedvelt és izgalmas feladatot jelent számomra a ritkább, immun-patogenezisű vesebetegségek diagnosztikája és kezelése. Vezetőségi tagja vagyok a Magyar Nephrologiai és a Magyar Diabetes Társaságnak.

Harminc éve kutatom a szabad gyökök szerepét a vese- és a cukorbetegség patogenezisében és kezelésében. Idegen nyelvű közleményeim száma 65, magyar nyelvű közleményeim száma 120, összesített impact factorom 128, független citációim száma 271. Vezetésemmel eddig nyolc kolléga szerzett Ph.D. fokozatot és kettő védése küszöbön áll a nephrológia és a diabetológia területén.

Számos alkalommal nyertem el a hallgatók szavazata alapján a jó gyakorlatvezető címet és klinikánk az elmúlt években mindig a legjobban oktató intézetek között volt. Korábban Karunk oktatási dékán-helyetteseként dolgoztam.

Legnagyobb ambícióm a fiatal kollégák itthon tartása, felkészítése, lelkesítése és a gyógyítás művészetének megszerettetése. Hobbim a természetjárás, vágyam a természetszeretet átadása gyermekeimnek.

2011. 07. 13.

eLitMed

Kapcsolódó anyagok: LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2011;21(05) Kommentár
Parlamenti fórum a cukorbetegekért
Hypertonia és nephrologia - 2010;14(3) Cigarettafüst okozta elváltozások az endothelsejtekben
Hypertonia és nephrologia - 2010;14(2) Krónikus vesebetegségekben a stroke gyakori, súlyos, de megelőzhető cardiovascularis szövődmény
Hypertonia és nephrologia - 2010;14(2) cerebrovascularis betegségek korai felismerésének és prevenciójának gyakorlati kérdései a belgyógyászok számára is kiemelkedően fontosak
LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2003;13(8) A vesebiopszia indikációja cukorbetegségben
LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2008;18(10) A losartan pleiotrop hatásai A húgysavszintcsökkentés jelentősége


HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

PharmaPraxis

Antimikrobás szerek a patikai gyakorlatban

TÓSAKI Árpád

A baktériumfertőzés esetén alkalmazható készítmények széles tárháza áll a gyógyítók rendelkezésére. Egyes csoportjaik eltérő hatásmechanizmussal pusztítják el a kórokozókat. Jelen cikkben a baktériumok sejtfalszintézisére ható gyógyszerekkel ismerkedünk meg részletesebben.