Gondolat

A tengeri halak sem „szeplőtelenek”

2011. AUGUSZTUS 15.


Számos betegséget okoz a transz-zsírsavak tartós fogyasztása. Milyen élelmiszerek tartalmaznak transz-zsírokat és mit tehetünk káros hatásainak kiküszöböléséért? – kérdeztük a szakembert.

A transz-zsírsavak - a zsírsavak transz-izomerjei - mesterségesen előállított vegyületek, amelyek az olajok keményítése során jönnek létre és az élelmiszeripar a termékek állagának javítására és az eltarthatósági idő meghosszabbítására használja. A transz-zsírok szobahőmérsékleten tárolhatók, többször is felhasználhatók (pl. ipari sütőolaj), és költségmegtakarítást jelentenek a felhasználóknak. A nagy transz-zsírsav tartalmú hidrogénezett sütőolajokat ipari méretekben a gyorséttermi láncok használják fel, de megtalálhatók a késztermékekben is: kekszekben, chips-ekben, egyes margarinfajtákban, leveles tésztákban, nugátkrémekben, zacskós levesekben, a mikrohullámú sütőben elkészíthető pattogatott kukoricafélékben és az előrecsomagolt aprósüteményekben is - mondta dr. Kuklis Eszter orvos, életmód-tanácsadó és terapeuta.

-Hogyan hatnak szervezetünkre a transz-zsírok?


dr. Kuklis Eszter
A transz-zsírokat tartalmazó ételek hosszú távon történő gyakori fogyasztása káros elváltozásokat okozhat szervezetünkben, mert nem tudjuk lebontani és lerakódik az ereink falában. A transz-zsírsavak növelik az LDL („rossz”) koleszterinszintet és csökkentik a védő hatású HDL koleszterint. Napi 5 gramm transz-zsír elfogyasztása hosszabb távon megközelítőleg 30 százalékkal növelheti az agyér-elmeszesedés, a koszorúér-elzáródás és a szívinfarktus kialakulásának kockázatát. Emellett több kutatás bizonyítja szerepét pl. a depresszió kialakulásában is. Továbbá a transz-zsírsavak az élelmiszerekből átjutnak az anyatejbe is.

- Hazánkban vannak törekvések a transz-zsírsav fogyasztás csökkentésére?

Az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet 2004-ben kiadott hazai táplálkozási ajánlásai között már szerepel az az ajánlás, mely szerint a transz-zsírsavak a napi élelmiszer-fogyasztásunkból származó energiának csak egy százalékát adják. Meg kellene változtatni az élelmiszerek címkézésének szabályait is, mivel jelenleg nem kötelező feltüntetni a transz-zsír tartalmat. A napi, káros hatások nélkül fogyasztható mennyiség feltüntetése is hasznos információ lehetne a vásárlóknak.
Amerikai kezdeményezésre indult a Szív Világszövetség mozgalma, magyarul „Pirosban A Nőkért”, azaz PAN mozgalom, melyet hazánkban a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány szervez. A szív-érrendszeri betegségek veszélyességére hívják fel a figyelmet és arra, hogyan küszöböljük ki életünkből a betegségre veszélyeztető tényezőket.

- Mit tanácsol, mire figyeljünk élelmiszerek vásárlásakor?

Érdemes tüzetesen elolvasni, milyen összetevőkből áll az, amit meg akarunk vásárolni? Ha hidrogénezett növényi olajat tartalmaz, akkor nem tanácsos megvennünk. Igyekezni kell kivédeni a transz-zsírok fogyasztását, de védő élelmiszerekkel ellensúlyozhatjuk is hatását. Így az esszenciális zsírsavak közül a hazánkban kritikusan alacsony omega-3 bevitelének növelésével, pl. tengeri halak fogyasztásával, de tudjuk, a tengeri halak sem „szeplőtelenek”, tartanunk kell higanytartalmuktól, ezért célszerű kis testű, rövid élettartamú, hidegvízi tengeri halat választani, mint szardíniát, heringet, makrélát. Ha heti 2-3 alkalommal eszünk halat, nem csak egészségesebbek leszünk, hanem frissebben fog működni az agyunk és elkerülhetjük a depressziót.

eLitMed; Császi Erzsébet


Kapcsolódó anyagok: Az omega-9 megelőzi a mentális betegségeketOmega-3 zsírsavak a depresszió ellenÖröklődő elhízást okozhat az omega - egyensúly felborulása
HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.