Gondolat

A tengeri halak sem „szeplőtelenek”

2011. AUGUSZTUS 15.


Számos betegséget okoz a transz-zsírsavak tartós fogyasztása. Milyen élelmiszerek tartalmaznak transz-zsírokat és mit tehetünk káros hatásainak kiküszöböléséért? – kérdeztük a szakembert.

A transz-zsírsavak - a zsírsavak transz-izomerjei - mesterségesen előállított vegyületek, amelyek az olajok keményítése során jönnek létre és az élelmiszeripar a termékek állagának javítására és az eltarthatósági idő meghosszabbítására használja. A transz-zsírok szobahőmérsékleten tárolhatók, többször is felhasználhatók (pl. ipari sütőolaj), és költségmegtakarítást jelentenek a felhasználóknak. A nagy transz-zsírsav tartalmú hidrogénezett sütőolajokat ipari méretekben a gyorséttermi láncok használják fel, de megtalálhatók a késztermékekben is: kekszekben, chips-ekben, egyes margarinfajtákban, leveles tésztákban, nugátkrémekben, zacskós levesekben, a mikrohullámú sütőben elkészíthető pattogatott kukoricafélékben és az előrecsomagolt aprósüteményekben is - mondta dr. Kuklis Eszter orvos, életmód-tanácsadó és terapeuta.

-Hogyan hatnak szervezetünkre a transz-zsírok?


dr. Kuklis Eszter




A transz-zsírokat tartalmazó ételek hosszú távon történő gyakori fogyasztása káros elváltozásokat okozhat szervezetünkben, mert nem tudjuk lebontani és lerakódik az ereink falában. A transz-zsírsavak növelik az LDL („rossz”) koleszterinszintet és csökkentik a védő hatású HDL koleszterint. Napi 5 gramm transz-zsír elfogyasztása hosszabb távon megközelítőleg 30 százalékkal növelheti az agyér-elmeszesedés, a koszorúér-elzáródás és a szívinfarktus kialakulásának kockázatát. Emellett több kutatás bizonyítja szerepét pl. a depresszió kialakulásában is. Továbbá a transz-zsírsavak az élelmiszerekből átjutnak az anyatejbe is.

- Hazánkban vannak törekvések a transz-zsírsav fogyasztás csökkentésére?

Az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet 2004-ben kiadott hazai táplálkozási ajánlásai között már szerepel az az ajánlás, mely szerint a transz-zsírsavak a napi élelmiszer-fogyasztásunkból származó energiának csak egy százalékát adják. Meg kellene változtatni az élelmiszerek címkézésének szabályait is, mivel jelenleg nem kötelező feltüntetni a transz-zsír tartalmat. A napi, káros hatások nélkül fogyasztható mennyiség feltüntetése is hasznos információ lehetne a vásárlóknak.
Amerikai kezdeményezésre indult a Szív Világszövetség mozgalma, magyarul „Pirosban A Nőkért”, azaz PAN mozgalom, melyet hazánkban a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány szervez. A szív-érrendszeri betegségek veszélyességére hívják fel a figyelmet és arra, hogyan küszöböljük ki életünkből a betegségre veszélyeztető tényezőket.

- Mit tanácsol, mire figyeljünk élelmiszerek vásárlásakor?

Érdemes tüzetesen elolvasni, milyen összetevőkből áll az, amit meg akarunk vásárolni? Ha hidrogénezett növényi olajat tartalmaz, akkor nem tanácsos megvennünk. Igyekezni kell kivédeni a transz-zsírok fogyasztását, de védő élelmiszerekkel ellensúlyozhatjuk is hatását. Így az esszenciális zsírsavak közül a hazánkban kritikusan alacsony omega-3 bevitelének növelésével, pl. tengeri halak fogyasztásával, de tudjuk, a tengeri halak sem „szeplőtelenek”, tartanunk kell higanytartalmuktól, ezért célszerű kis testű, rövid élettartamú, hidegvízi tengeri halat választani, mint szardíniát, heringet, makrélát. Ha heti 2-3 alkalommal eszünk halat, nem csak egészségesebbek leszünk, hanem frissebben fog működni az agyunk és elkerülhetjük a depressziót.

eLitMed; Császi Erzsébet


Kapcsolódó anyagok: Az omega-9 megelőzi a mentális betegségeket



Omega-3 zsírsavak a depresszió ellen



Öröklődő elhízást okozhat az omega - egyensúly felborulása




HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Gondolat

Kodálytól Kodályig - Interjú Somogyi-Tóth Dániellel

Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész, karmesterrel, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatójával beszélgettünk az idei március hozta megváltozott világunkról, zenéről, működésről, tapasztalásokról.

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.