Gondolat

A tengeri halak sem „szeplőtelenek”

2011. AUGUSZTUS 15.


Számos betegséget okoz a transz-zsírsavak tartós fogyasztása. Milyen élelmiszerek tartalmaznak transz-zsírokat és mit tehetünk káros hatásainak kiküszöböléséért? – kérdeztük a szakembert.

A transz-zsírsavak - a zsírsavak transz-izomerjei - mesterségesen előállított vegyületek, amelyek az olajok keményítése során jönnek létre és az élelmiszeripar a termékek állagának javítására és az eltarthatósági idő meghosszabbítására használja. A transz-zsírok szobahőmérsékleten tárolhatók, többször is felhasználhatók (pl. ipari sütőolaj), és költségmegtakarítást jelentenek a felhasználóknak. A nagy transz-zsírsav tartalmú hidrogénezett sütőolajokat ipari méretekben a gyorséttermi láncok használják fel, de megtalálhatók a késztermékekben is: kekszekben, chips-ekben, egyes margarinfajtákban, leveles tésztákban, nugátkrémekben, zacskós levesekben, a mikrohullámú sütőben elkészíthető pattogatott kukoricafélékben és az előrecsomagolt aprósüteményekben is - mondta dr. Kuklis Eszter orvos, életmód-tanácsadó és terapeuta.

-Hogyan hatnak szervezetünkre a transz-zsírok?


dr. Kuklis Eszter
A transz-zsírokat tartalmazó ételek hosszú távon történő gyakori fogyasztása káros elváltozásokat okozhat szervezetünkben, mert nem tudjuk lebontani és lerakódik az ereink falában. A transz-zsírsavak növelik az LDL („rossz”) koleszterinszintet és csökkentik a védő hatású HDL koleszterint. Napi 5 gramm transz-zsír elfogyasztása hosszabb távon megközelítőleg 30 százalékkal növelheti az agyér-elmeszesedés, a koszorúér-elzáródás és a szívinfarktus kialakulásának kockázatát. Emellett több kutatás bizonyítja szerepét pl. a depresszió kialakulásában is. Továbbá a transz-zsírsavak az élelmiszerekből átjutnak az anyatejbe is.

- Hazánkban vannak törekvések a transz-zsírsav fogyasztás csökkentésére?

Az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet 2004-ben kiadott hazai táplálkozási ajánlásai között már szerepel az az ajánlás, mely szerint a transz-zsírsavak a napi élelmiszer-fogyasztásunkból származó energiának csak egy százalékát adják. Meg kellene változtatni az élelmiszerek címkézésének szabályait is, mivel jelenleg nem kötelező feltüntetni a transz-zsír tartalmat. A napi, káros hatások nélkül fogyasztható mennyiség feltüntetése is hasznos információ lehetne a vásárlóknak.
Amerikai kezdeményezésre indult a Szív Világszövetség mozgalma, magyarul „Pirosban A Nőkért”, azaz PAN mozgalom, melyet hazánkban a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány szervez. A szív-érrendszeri betegségek veszélyességére hívják fel a figyelmet és arra, hogyan küszöböljük ki életünkből a betegségre veszélyeztető tényezőket.

- Mit tanácsol, mire figyeljünk élelmiszerek vásárlásakor?

Érdemes tüzetesen elolvasni, milyen összetevőkből áll az, amit meg akarunk vásárolni? Ha hidrogénezett növényi olajat tartalmaz, akkor nem tanácsos megvennünk. Igyekezni kell kivédeni a transz-zsírok fogyasztását, de védő élelmiszerekkel ellensúlyozhatjuk is hatását. Így az esszenciális zsírsavak közül a hazánkban kritikusan alacsony omega-3 bevitelének növelésével, pl. tengeri halak fogyasztásával, de tudjuk, a tengeri halak sem „szeplőtelenek”, tartanunk kell higanytartalmuktól, ezért célszerű kis testű, rövid élettartamú, hidegvízi tengeri halat választani, mint szardíniát, heringet, makrélát. Ha heti 2-3 alkalommal eszünk halat, nem csak egészségesebbek leszünk, hanem frissebben fog működni az agyunk és elkerülhetjük a depressziót.

eLitMed; Császi Erzsébet


Kapcsolódó anyagok: Az omega-9 megelőzi a mentális betegségeketOmega-3 zsírsavak a depresszió ellenÖröklődő elhízást okozhat az omega - egyensúly felborulása
HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Las Trece Rosas – Tizenhárom Rózsa

ZALAI Anita

1939. augusztus 5-én Spanyolországban – néhány hónappal a polgárháború befejeződése után – Franco tábornok parancsára a madridi Almudena temető keleti falánál kivégeztek tizenhárom fiatal lányt.

Gondolat

Kodálytól Kodályig - Interjú Somogyi-Tóth Dániellel

Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész, karmesterrel, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatójával beszélgettünk az idei március hozta megváltozott világunkról, zenéről, működésről, tapasztalásokról.

Gondolat

A misztikus kék ló

„A művészet a szellemi világhoz vezető híd” – mondta Franz Marc (1880–1916)

Gondolat

Béke velünk? Halasi Zoltánnal Csontos Erika beszélgetett

CSONTOS Erika

Halasi Zoltán költőként, esszéistaként, műfordítóként lett ismert és elismert. Már a publicisztikája is jelezte széleskörű érdeklődését a különféle kultúrák iránt, aztán egy váratlan fordulattal prózát kezdett írni. Még váratlanabb, hogy ez a próza az elsüllyedt kelet-európai zsidó kultúrát idézte meg. Az apropót hozzá egy lengyelországi zsidó költő jiddis nyelvű holokauszt-poémájának lefordítása szolgáltatta.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.