Gondolat

A CCSVI-műtétek szövődményei

ERTSEY Csaba

2011. OKTÓBER 07.

A krónikus cerebrospinalis vénás elégtelenség (CCSVI) hipotézise, mely szerint a két vena jugularis interna, illetve a vena azygos áramlászavara lenne felelős a sclerosis multiplex (SM) kialakulásáért, világszerte – így hazánkban is – a SM-ben szenvedők legfontosabb témájává nőtte ki magát. Bár nincs megfelelő módszertannal elvégzett vizsgálat, mely a hipotézist igazolná, számos SM-beteg vetette alá magát olyan beavatkozásoknak (vénatágítás, illetve stentbeültetés), melyektől a vénás keringés javítását várják.

Az eljárások hatékonysága és biztonságossága még nem bizonyított, ezért a fejlett országok tekintélyes részében elvégzését nem engedélyezik, illetve nem javasolják. Emiatt sok beteg utazik külföldre, ahol térítés ellenében végzik el a beavatkozást. A betegek általában néhány napot töltenek a beavatkozást végző intézményben, és a későbbi gondozásukat saját országukban végzik. A vénatágítást követően alkalmazott kezelési sémák nem egységesek, egyesek subcutan antikoaguláns átmeneti adását javasolják, mások antiaggregációs, ismét mások elhúzódó per os antikoaguláns kezelést javasolnak.

A CCSVI kezeléséről szóló tanulmányokban beszámoltak szövődményekről, de nem a szakirodalomban megszokott módszertannal. Első közleményükben Zamboni és munkatársai az írták, hogy operatív és posztoperatív szövődmény nem volt, ugyanakkor beszámoltak arról, hogy néhány esetben vérzés alakult ki a behatolás helyén. A posztoperatív időszakban kialakult szövődmények értékelését megnehezíti, hogy csak 4 órán át figyelték meg a betegeket.

Egy későbbi, lengyel vizsgálatban igen enyhe és ritka szövődményekről írtak, miközben a betegek között két esetben fordult elő stentthrombosis, négy esetben stentmigráció, öt esetben kórházi kezelést igénylő vérzés, két esetben pitvarfibrilláció a kezelés alatt – a szokásos vizsgálati terminológia szerint ezek súlyos szövődménynek minősülnének. A kaliforniai Stanford Egyetemen végzett stentbeültetések során beszámoltak fatális agytörzsi vérzésről és olyan esetről is, ahol a jobb kamrába vándorolt stentet nyitott szívműtéttel kellett eltávolítani.


Esetleírások:

A szerzők, a Calgary Egyetem idegtudományi és radiológiai intézeteinek munkatársai öt olyan esetet ismertetnek, melyekben a CCSVI miatt elvégzett beavatkozás szövődményhez vezetett. A betegek a szövődmények ellátása során kerültek látótérbe. Az első esetben egy tünetmentes (EDSS=0) állapotban kezelt SM-beteg jugularis stentje záródott el kombinált antiaggregatiós kezelés (clopidogrel+acetilszalicilsav) mellett; az elzáródást kontroll-Doppler-vizsgálattal ismerték fel, tünetet nem okozott. A második, enyhe deficittünetekkel (EDSS=2) jellemzett beteg mindkét oldali jugularis stent beültetését követően észlelt állapotromlást (jelentős nyaki fájdalom, nyakizmok gyengesége, nyelészavar): ezt a jobb n. accessorius és n. hypoglossus részleges, a bal n. accessorius komplett laesiója okozta, mely a stentek vongáló hatása miatt alakult ki. A harmadik, szekunder progresszív SM-ben szenvedő beteget (EDSS=6,5) mindkét oldali jugularistágítást követően észlelt szubjektív javulás megszűnte után, telefonkontroll során azygosstentelésre hívták vissza az egyik kelet-európai országba. Az újabb beavatkozás után két hónappal, syncope kivizsgálása során észlelték, hogy a stent a bal vena renalisba vándorolt.

A negyedik, szintén szekunder progresszív SM miatt kezelt, de enyhe tüneteket mutató beteg (EDSS=2,5) jugularistágítása során a ballon eltávolításakor vena femoralis ruptura és jelentős vérömleny alakult ki, mely transzfúziót igényelt. Egy hónappal később, alhasi fájdalmak kivizsgálása során jelentékeny (9,3x7,5x7 cm-es) extraperitonealis haematomát észleltek, melynek konzervatív kezelését javasolták. Az ötödik beteg esetében súlyos (EDSS=6,5) tünetekkel járó szekunder progresszív SM miatt a bal vena jugularisba stentet ültettek be. Egy hónappal később, elesések kivizsgálása során bal oldali jugularisthrombosisra derült fény, mely a sinus transversusig terjedt fel.


Megbeszélés:

Bár klinikai megfigyelések alapján a vena jugularisok művi elzárása (például radikális nyaki műtétek esetén) nem okoz központi idegrendszeri demyelinisatiót, illetve SM-re jellemző tüneteket, a közlemény célja nem a CCSVI-hipotézis elleni állásfoglalás. A szerzők arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy a vénás keringés feltételezett zavarát megszüntetni kívánó eljárások súlyos szövődményekkel is járhatnak. Mivel egyre több beteg vállalkozik hasonló beavatkozásokra, a szerzők véleménye szerint a szövődmények száma növekedni fog.

A helyzetet nehezíti, hogy egyes szövődmények (például tünetmentes vena jugularis occlusio) kezelésére nincsenek általánosan elfogadott protokollok. További nehézség, hogy a beavatkozást végző központok sem adnak egységes protokollra épülő útmutatást a betegeknek, és nem megoldott tartós követésük sem. Ennek dacára, függetlenül attól, hogy a későbbi egészségügyi ellátást végzők egyetértenek-e a vénás keringés javítását célzó kezelésekkel, a szerzők aláhúzzák, hogy a betegek számára magas színvonalú ellátást kell biztosítani.

Ezzel együtt óvatosságra intik az SM-betegeket és az ellátásukat végzőket, felhívják figyelmüket a vénákon végzett beavatkozások kockázataira és arra, hogy az esetleges szövődmények miatt az ilyen beavatkozáson átesett betegek gondos követése szükséges.

Szemlézte: Ertsey Csaba dr.
Forrás: Complications in MS Patients after CCSVI Procedures Abroad
Jodie M. Burton, Katayoun Alikhani, Mayank Goyal, Fiona Costello, Chris White, David Patry, Robert Bell, Michael D. Hill
Can J Neurol Sci 2011;38: 41-746.
eLitMed.hu

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Nincsenek csodák - SM-ben sem

A sclerosis multiplex progresszív formája nem mutat összefüggést a cerebrospinalis vénás rendszer elégtelenségével

Idegtudományok

Klinikai döntéshozatal MOG antitest-asszociált betegségben

A szenzitív és specifikus sejtalapú esszék kifejlesztésével a humán myelin-oligodendrocyta glikoprotein (MOG) ellenes IgG-antitestek kimutatása lehetővé tette az anti-MOG antitest-asszociált betegség (anti-MOG antibody-associated disease, MOGAD) és az egyéb demyelinisatiós betegségek elkülönítését. A MOGAD, az aquaporin-4-asszociált neuromyelitis optica spektrum betegség (AQP4-NMOSD) és a sclerosis multiplex (SM) megkülönböztetését a betegségek különböző kórélettani háttere, klinikuma, terápiás és prognosztikus következményei egyaránt indokolják.

Gondolat

Cselló és sclerosis multiplex

Jacqueline du Pré életének, sikerének és tragédiájának meghatározói

Hírvilág

Izolált radiológiai szindróma – A sclerosis multiplex korai stádiuma?

A koponya-MR-vizsgálat során mellékleletként felfedezett fehérállományi eltéréseket mutató betegek közül sokan később sclerosis multiplex tüneteit mutatták.

Idegtudományok

A betegségmódosító terápiák és a Covid-súlyosság összefüggései SM-ben

Fiatal felnőttek körében sclerosis multiplex (SM) miatt alakul ki leggyakrabban neurológiai rendellenesség, az autoimmun kórkép világszerte 2,3 millió embert érint. Az SM-betegek 70%-át kezelik betegségmódosító terápiával (disease-modifying therapy, DMT), ami mellékhatásként növeli a fertőzések valószínűségét. A SARS-CoV-2-járvány idején alapvető közegészségügyi kérdés, hogy a betegségmódosító terápiával kezelt SM-betegek milyen eséllyel szenvednek el súlyos Covid-19-betegséget.