Nővér - 2022;35(3)

Nővér

2022. AUGUSZTUS 15.

Honnan ered a védőnő elnevezés?

CSORDÁS Ágnes Katalin, SÖVÉNYI Ferencné, DR. FEDINECZNÉ VITTAY Katalin

A védőnői hivatás speciális magyar ellátási forma a magyar egészségügyi ellátórendszerben, napjainkban képzése és működése tekintetében önálló alapokon nyugszik. A szerzők a magyar etimológiai munkákra, korabeli írásokra támaszkodva áttekintik a szó eredetét, jelentésének módosulását. A véd szó legrégebbi jelentése ’lát, néz, vigyáz, őriz’, majd a nyelvújítást követően több szavunkban is előfordul, pl. védelem, védelmez. Talán nem véletlen, hogy a védőnői hivatás elnevezése a véd szóból képződött, hisz a hivatás fő feladata a megfigyelés, tanácsadás, az egészségmegőrzésre irányuló tevékenység, a magzat, anya, gyermek védelme.

Nővér

2022. AUGUSZTUS 15.

A szexuális és nemi kisebbséghez tartozó személyek orvosi ellátásának aktuális kérdései

SOMORJAI Noémi

Az elmúlt 40 évben a nemi kisebbségek speciális orvosi ellátásához szükséges kutatások elterjedése és a publikációk folyamatos növekedése figyelhető meg a külföldi orvosi adatbázisokban. A nemi vonzalom és identitás sajátosságai nagyban befolyásolják a helyes diagnózis felállítását, a szükséges kezelések és szűrések meghatározását, valamint a magas öngyilkossági veszélyeztetettség miatt a prevenciós beavatkozási pontok körét is. Az orvosi adatbázisokon kívül orvosszakmai szervezetek és oktatási-kutatási hátterű klinikai intézmények is számos bevált gyakorlatról és irányelvről adnak tájékoztatást. A szükséges ismeretek bővítésén túl előremutató lehet a nem tudatos előítéletek csökkentése és az orvos-beteg kommunikáció elmélyítése is.

Nővér

2022. AUGUSZTUS 15.

Egészségügyi szakdolgozók COVID-19 elleni védőoltással kapcsolatos vélekedései a koronavírus pandémia idején

NÉMETH Anikó, IRINYI Tamás

A vizsgálat célja volt felmérni, hogy az egészségügyi szakdolgozók miként reagáltak a Covid-19-vakcinákra, mennyire voltak elfogadók vele. Az elfogadás mértékét összevetettük különböző szociodemográfiai és munkahelyi tényezőkkel, valamint a kiégéssel és a depresszióval. A keresztmetszeti vizsgálat egy saját szerkesztésű online kérdőívvel történt 2022.01.27.–2022.02.14. között. Az adatokat leíró statisztikával, valamint χ2-, és Kruskal–Wallis-próbákkal elemeztük (p<0,05). A 10 285 válaszadó 57,8%-a biztonságosnak tartja a Covid-19 elleni védőoltásokat. Az idősebb életkor, a férfi nem, házasság és özvegység, a magasabb iskolai végzettség, a Covid-ellátásban végzett munka, az egészségügyben eltöltött évek száma, az alapellátásban végzett munka növeli a védőoltás elfogadását. A rossz lelkiállapot együtt jár a védőoltáshoz való negatív hozzáállással. Megállapíthatjuk, hogy az egészségügyi szakdolgozók körében inkább a Covid-19-fertőzés elleni védőoltás elfogadása jellemző, azonban a depresszió és a kiégés magas szintje együtt jár a védőoltásról alkotott negatív véleménnyel, az oltás elutasításával.

Nővér

2022. AUGUSZTUS 15.

A foglalkozás-egészségügyi ápoló szerepe az alkoholfogyasztással kapcsolatos problémák azonosításában és kezelésében

HIRDI Henriett Éva

Az egészségtelen, mértéktelen alkoholfogyasztás káros hatással lehet az alkalmazottakra, növeli a munkahelyi sérülések kockázatát és csökkenti a termelékenységet. A foglalkozás-egészségügyi ápolóknak nagy szerepe lehetne az alkohollal kapcsolatos problémákkal érintett dolgozók felismerésében és kezelésében. Az ápolók állandó kapcsolatban állnak a munkavállalókkal, így kiváló helyzetben vannak ahhoz, hogy részt vegyenek a kliensek átfogó felmérésében (beleértve az alkoholszűrést is) és a tanácsadásban. Jelen kézirat bemutatja az alkohollal összefüggő munkahelyi problémák elterjedtségét, valamint az alkohollal összefüggő problémák előfordulását és szűrési módszereit a foglalkozás-egészségügyi ellátásban.