Lege Artis Medicinae - 2002;12(06-07)

Lege Artis Medicinae

2002. JÚLIUS 20.

Nõk az egészségügyben

FRENKL Róbert

Nõk az egészségügyben és persze a társadalomban. Nincs meghatározóbb a személyes élménynél. Még 1994-ben, az akkori országgyűlési választások elõtti kampányban meghívtak Veér András kollégámmal együtt egy kerekasztalbeszélgetésre, amelyet a nõk helyzetérõl tartottak.

Lege Artis Medicinae

2002. JÚLIUS 20.

Az újravérzés prognosztizálása a felső gastrointestinalis traktus peptikus fekélyeinek vérzése esetén

ONDREJKA Pál

A felső gastrointestinalis traktusból származó vérzések közel 50%-át ma is a peptikus fekélyekből származó vérzések teszik ki. Míg a peptikus fekélyek miatt végzett elektív műtétek száma gyakorlatilag nullára csökkent az elmúlt évtizedben, addig a betegség szövődményei - így elsősorban a vérzések - miatt továbbra is gyakran kényszerülünk műtét végzésére.

Lege Artis Medicinae

2002. JÚLIUS 20.

TUDOMÁNYOS TALLÓZÓ

A közösségbe járó gyermekek körében 1,5-3-szor nagyobb a gastrointestinalis és a légúti fertõzések kockázata, mint az otthon vagy kis közösségben nevelkedõ társaik esetében.

Lege Artis Medicinae

2002. JÚLIUS 20.

Funkcionális genomika

FALUS ANDRÁS, SZALAI Csaba, TÓTH Sára

A közlemény a genomikakorszak alapvető elemeit, az emberi genomprogramot, a géncsiptechnika lényegét és a bioinformatikai adatfeldolgozás főbb elveit tekinti át. Példákat mutat be az onkológia, infektológia és allergológia területéről.

Lege Artis Medicinae

2002. JÚLIUS 20.

Új módszertani levél a cukorbetegség kórismézésére és kezelésére

PADOS Gyula

A diabetes mellitus kutatása, az ebbõl származó ismeretek hosszú idõre nyúlnak vissza, s az utóbbi idõben még inkább felgyorsultak és nagyon jelentõs, gyakorlati következményekkel járó megállapításokhoz vezettek.

Lege Artis Medicinae

2002. JÚLIUS 20.

A mellkasi szűrővizsgálatok jövője Magyarországon

AJKAY Zoltán

2001-ben hazánkban 4 095 134 mellkasi szűrővizsgálat történt a 134 stabil és 50 mobil ernyőfényképszűrő állomáson. Jelenleg törvény szabályozza a gümőkóros veszélyeztetettség miatti kötelezettséget, de a közelmúltban megjelent miniszteri rendelet a hazánkban rendkívüli gyakoriságú tüdőrákos betegek felkutatására is alkalmasnak tartja a szűrővizsgálatokat.

Lege Artis Medicinae

2002. JÚLIUS 20.

Változások a gyermekkori asthma bronchiale inhalációs szteroiddal végzett kezelésében

CSERHÁTI Endre

Mintegy 30 éve az inhalációs szteroidok a perzisztáló (krónikus) asthma bronchiale kezelésének legfontosabb gyógyszerei. A betegség különböző súlyossági stádiumaiban kis, közepes vagy nagy adagban alkalmazandók, főleg tartós hatású β-mimetikumokkal együtt.

Lege Artis Medicinae

2002. JÚLIUS 20.

Az arthritis psoriaticában szenvedő betegeknek kidolgozott életminőség-kérdőív magyarországi adaptációja

LOVAS Kornélia, KOÓ Éva, WHALLEY Diane, MCKENNA Stephen, MEADS David, KALÓ Zoltán

Az életminőség mérése egyre nagyobb jelentőségű az egészségügyi technológiák értékelésében. Különösen igaz ez a krónikus megbetegedések esetén - mint például az arthritis psoriatica -, amely a betegség okozta tünetek és a hoszszas lefolyás miatt jelentősen rontja a betegek életminőségét.

Lege Artis Medicinae

2002. JÚLIUS 20.

Jelentés a 2001. évi, magyarországi, gasztroenterológiai endoszkópos tevékenységről

NAGY György, JUHÁSZ László

A Magyar Gasztroenterológiai Társaság Endoszkópos Szekciója folytatja az endoszkópos adatok országos összesítését, az eredmények és a fõbb forgalmi mutatók évenkénti táblázatos közzétételét.

Lege Artis Medicinae

2002. JÚLIUS 20.

A Magyar Diabetes Társaság XVI. Kongresszusa

BREYER Helga, MADARÁSZ Eszter

A Magyar Diabetes Társaság kétévente tartott kongresszusának idén Kelet-Magyarország egyik legdinamikusabban fejlõdõ egyetemi és kulturális központja, Debrecen adott otthont.

Lege Artis Medicinae

2002. JÚLIUS 20.

A laryngectomia utáni hangrehabilitáció sebészi módszereinek fejlesztése, finomítása

LICHTENBERGER György

Az elsõ hangprotézis kifejlesztésérõl 1972-ben a lengyel fül-orr-gégész, Mosolewski adott hírt. A sorozatgyártás után nemzetközileg is beszerezhetõ „duck bill” protézis megalkotásáról - amellyel a laryngectomisalt, beszélni képtelen betegek számára ismét lehetõvé válik a hangrehabilitáció, azaz a folyamatos beszéd - csak nyolc évvel késõbb, 1980-ban számolt be Blom és Singer.

Lege Artis Medicinae

2002. JÚLIUS 20.

A Magyar Gasztroenterológiai Társaság 44. nagygyűlése

NEMESÁNSZKY Elemér

A korábbi évek vándorgyűléseit követõen másfél évtizede Balatonaliga (Club Aliga) ad otthont a gasztroenterológusok legrangosabb tudományos- továbbképzõ fórumának.

Lege Artis Medicinae

2002. JÚLIUS 20.

LIFE (Losartan Intervention For Endpoint reduction in hypertension study)

MATOS Lajos

Kezelés: Losartan napi egy adagban 50 mg, illetve atenolol szintén naponta 50 mg per os.