LAM KID - 2013;3(01)

LAM KID

2013. MÁRCIUS 30.

A D-hormon ossealis és extraossealis hatásai

GAÁL János

A szerző irodalmi áttekintést ad a D-vitamin ossealis és extraossealis hatásairól. Ennek során részletezi a megfelelő D-vitamin- ellátottság szerepét a csontok szerkezetének és tömegének megtartása, a törések megelőzése és az antiporoticus kezelés hatékonysága szempontjából.

LAM KID

2013. MÁRCIUS 30.

A csontanyagcsere-markerek szerepe az osteoporosis diagnosztikájában és terápiájában

HONTVÁRI Lívia, KRÁNICZ Ágota

Az osteoporosis csökkent csonttömeggel, károsodott csontturnoverrel jellemezhető metabolikus csontbetegség, amely fokozott törési kockázattal, jelentős morbiditással és mortalitással jár. Társadalmi, közegészségügyi jelentősége, korai és korrekt diagnosztikájának fontossága vitathatatlan.

LAM KID

2013. MÁRCIUS 30.

A laktózintolerancia hatása a csontanyagcserére

SPEER Gábor, LAKATOS Péter

A laktózintolerancia öröklődő betegség. Lényege a laktóz felszívódási zavara, amit a vékonybél-nyálkahártya epithelialis sejtjeinek kefeszegélyében lokalizálódó laktázenzim (α-galaktozidáz) relatív vagy abszolút hiánya okoz.

LAM KID

2013. MÁRCIUS 30.

A denosumab hatása a posztmenopauzális osteoporosisban szenvedő nők perifériás csontjaira - A radius csontsűrűségére, csonttömegére és -szilárdságára, valamint a csuklótörésre

BALLA Bernadett

Az alacsony csonttömegű, posztmenopauzális osteoporosisban szenvedő betegekben gyakoriak a nem vertebralis törések. Ezek elsődleges lokalizációja a csukló, az összes osteoporoticus törés egyharmada csuklótörés.

LAM KID

2013. MÁRCIUS 30.

A hisztokémia egy megdőlni látszó dogmája - Az urátkristályok szövettani kimutathatósága

BÉLY Miklós, KRUTSAY Miklós

Az orvosi gyakorlatban számos olyan „kőbe vésett igazság” létezik, amely tankönyvről tankönyvre átvételre kerül, és esetleg generációk sora sajátítja el, míg az adott tétel kihullik az idő rostáján.

LAM KID

2013. MÁRCIUS 30.

Genetikai lehetőségek az oszteológiában

ÁRVAI Kristóf, KÓSA János Pál

A LAM KID 2011/3. számában már foglalkoztunk a humángenetika elmúlt években tapasztalt nagyarányú fejlődésével és térhódításával (Kósa JP. Személyes genom - szép új világ? 2011;1(3):37-39.). A jelen írásunkban folytatjuk megkezdett gondolatmenetünket, és bemutatjuk olvasóinknak, hogy az oszteológia területén milyen óriásit változott a világ.

LAM KID

2013. MÁRCIUS 30.

A bor kultúrájáról

DÁNIEL Zsolt

Ideges lettem. Nem önmagában az anyósom fodrászüzletében elhelyezett VinAgora aranyérmesek gyenge eladási mutatója okán, hanem a város visszacsatolásán, ami szerint sorozatosan beletörnek a dugók.

LAM KID

2013. MÁRCIUS 30.

A ParmigianoReggiano, az olaszországi, eredetvédett parmezánsajt és a csontegészség

BALLA Bernadett

A táplálék minden életkorban fontos szerepet tölt be a csontrendszer egészségének megtartásában. A megfelelő táplálkozás és mozgás a csontritkulás kialakulásának kockázatát felére csökkenti.

LAM KID

2013. MÁRCIUS 30.

Lehet-e a sajt az úgynevezett „francia paradoxon” puzzle hiányzó darabja?

BALLA Bernadett

A magas telítettzsírsav-tartalmú étrend ellenére Franciaországban nagyon alacsony a szív- és érrendszeri betegségek miatt bekövetkező halálozások aránya (50 eset/ 100 000 ember). E tekintetben csak Korea és Japán van jobb helyen.

LAM KID

2013. MÁRCIUS 30.

Tél végén kritikus a lakosság D-vitaminhiánya - D-vitamin nap, február 23.

NÉMETH Éva

A Budapesten másodízben megrendezett D-vitamin napon a szakemberek ismét megragadták az alkalmat, hogy felhívják a szakmai és laikus közönség figyelmét a D-vitamin- hiányra, ami ma az egyik legkomolyabb népegészségügyi probléma Magyarországon.