LAM KID - 2012;2(04)

LAM KID

2012. DECEMBER 10.

Adherencia a magyar posztmenopauzális osteoporoticus nõi betegek körében

LAKATOS Péter, TÓTH Emese, LANG Zsolt, NAGY Bence, SZEKERES László, TAKÁCS István

A csontritkulás vagy osteoporosis alatt a csontszövet mennyiségének, a csont tömegének olyan mértékű csökkenését értjük, amely a csont szilárdságának gyengülése és minőségének romlása révén fokozott törési hajlamot eredményez.

LAM KID

2012. DECEMBER 10.

Csontmetasztázist adó emlõ- vagy prostatacarcinomában szenvedõ betegek zoledronsav-kezelésének hatása a fájdalomra és az életminõségre - Multicentrikus, prospektív, nyílt megfigyeléses vizsgálat

PÁPAI Zsuzsanna, LANDHERR László, SPEER Gábor

A csontáttétek kialakulása az emlő- és a prostatatumor szóródásának gyakori velejárója. A vázrendszeri áttétek biszfoszfonátkezelése palliatív, az elsődleges cél a fájdalom enyhítése, és emellett fontos szempont a csontfracturák kockázatának csökkentése, a túlélés meghosszabbítása, a betegek aktivitásának megőrzése. A fájdalom a csontmetasztázisok leggyakoribb tünete.

LAM KID

2012. DECEMBER 10.

A célzott terápiák csonthatásai

SZEKANECZ Zoltán

Az arthritisekben részben helyi, részben generalizált csontvesztés jön létre. Valószínűleg hasonló gyulladásos-immunológiai faktorok vesznek részt mindkét típusú csontvesztés kialakulásában. A célzott terápia arthitisekben ma elsősorban a proinflammatorikus citokinek (TNF-α, IL-1, IL-6, a jövőben IL-17), valamint a B- és T-sejtek gátlására irányul.

LAM KID

2012. DECEMBER 10.

Az osteoporosis kezelésével kapcsolatos mindennapi döntéseink

TAKÁCS István

Napjainkra nem csak az új, hatékony gyógyszerek, hanem a friss tudományos eredmények is jelentősen megváltoztatták az osteoporosis kezelésének lehetőségeit, mindennapi gyakorlatát. Több ponton változott a kezelés indikációja, bővült a terápiaváltások lehetősége és változott a kezelések javasolt hossza is.

LAM KID

2012. DECEMBER 10.

A balneoterápia jelentõsége az oszteológiában

BENDER Tamás, KULISCH Ágota, KOVÁCS Csaba, HORVÁTH Katalin, GYARMATI Noémi, TEFNER Ildikó

A szerzők áttekintik a hidro- és balneoterápia helyét az oszteológiában. Tekintettel arra, hogy Magyarország termálásványvízben gazdag ország, érthető, hogy ez a terápia jelentős helyet foglal el a mozgásszervi betegségek rehabilitációjában.

LAM KID

2012. DECEMBER 10.

A csípõ corticalis vastagságának értékelése posztmenopauzában lévõ, osteoporosisos nõkben és a stroncium ranelát hatása a csípõ geometriájára

BALLA Bernadett

A csontritkulás során csökken a csont szilárdsága, ami fokozott csonttörékenységhez vezet. Az alacsony csont-ásványianyagtartalmat (BMD) tartják a csonttörések elsőszámú rizikófaktorának. Azonban a csont szilárdsága nemcsak a BMD-től, hanem emellett szerkezeti jellemzőitől is nagymértékben függ, beleértve a csont méretét, alakját, mikroarchitektúráját, kollagén- és kristálytulajdonságait.

LAM KID

2012. DECEMBER 10.

Állj meg egynél! Az elsõ törésed legyen az utolsó!

NÉMETH Éva

Stop at one - Make your first break your last! - hangzott az idei Osteoporosis Világnap szlogenje. A Nemzetközi Osteoporosis Alapítvány (International Osteoporosis Foundation, IOF) arra hívta fel több mint 90 ország lakosságát, hogy vegyenek részt a következő egy évben a meghirdetett kampányban.

LAM KID

2012. DECEMBER 10.

Diffúzan növekvő nyaki zsírtömeg

Az 55 éves férfit Madelung-féle zsírnyak miatt több alkalommal műtötték fülorr- gégészeten. A növekvő zsírtömeg olyan méreteket öltött, hogy kifejezett fulladásos panaszok léptek fel.