LAM KID - 2013;3(02)

LAM KID

2013. MÁJUS 30.

A köszvény korszerű gyógyszeres és diétás kezelése az új amerikai ajánlás tükrében

SZEKANECZ Zoltán

Több évtizedes „csendet” követően az elmúlt években számos újdonság és áttörés jelentkezett a hyperuricaemia és köszvény területén. Közelebb kerültünk a betegség (immun)patogenezisének megértéséhez, új gyógyszerek és diétás, életmódi adatok születtek.

LAM KID

2013. MÁJUS 30.

Az étrend szerepe néhány mozgásszervi megbetegedés megelőzésében

SPEER Gábor, SPEER Józsefné

Az Európai Unióban az osteoporosis és a rheumatoid arthritis előfordulása a mediterrán térség országaiban a legalacsonyabb. Ennek ellenére sokáig csak az étrend egyes alkotóinak kapcsolatát vizsgálták, például a BMD-vel.

LAM KID

2013. MÁJUS 30.

A magnézium és csonthatásai

BAJNOK Éva

Számos állatkísérlet igazolja a hypomagnesaemia- hypocalcaemia összefüggését, az alacsony magnézium (Mg) -bevitel eredményezte legkülönbözőbb csontelváltozásokat. Több vizsgálat mutatta ki, hogy az osteoporosisban szenvedők esetében alacsonyabb a szérum Mg-szintje, ami összefügg az alacsonyabb csontásványianyagtartalommal és a fokozott csonttörékenységgel is.

LAM KID

2013. MÁJUS 30.

Szomatikus onkogén mutációk a pajzsmirigy daganataiban

TOBIÁS Bálint, KÓSA János Pál

Írásunkban „távoli” területre kalauzoljuk olvasóinkat, az elmúlt 25 évben egyre növekvő incidenciájú pajzsmirigydaganatok kialakulásának genetikai hátterét szeretnénk egy kicsit körüljárni.

LAM KID

2013. MÁJUS 30.

Radiológiai vizsgálatok myeloma multiplexben

GYŐRI Gabriella, MAGYAR Péter, NAGY Zsolt

A myeloma multiplex a plazmasejtek malignus daganatos megbetegedése, amely a hematológiai kórképek megközelítőleg 10%-át, az összes malignus daganat 1%-át teszi ki. Túlnyomórészt 50 éves életkor felett fordul elő, férfiakban gyakoribb.

LAM KID

2013. MÁJUS 30.

Szakmai megjegyzések és reakciók a stroncium ranelát EMA’s Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP), illetve a Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) által 2013. áprilisban kiadott ajánlására

POÓR Gyula, SZEKERES László, LAKATOS Péter

Alapvetően elmondható, hogy az EMA/ PRAC által képviselt, döntően a gyógyszeres terápia biztonságáért tett erőfeszítések a MOOT számára is fontosak, iránymutatóak

LAM KID

2013. MÁJUS 30.

A denosumabkezelés felfüggesztésének kapcsolata a törési incidenciával: a FREEDOM vizsgálat analízise

SPEER Gábor

Egyre sokasodnak a különböző antiporoticumok felfüggesztésének következményeivel kapcsolatos adatok. A FREEDOM 36 hónapos, randomizált, kettős vak, placebokontrollált, 3. fázisú vizsgálatban posztmenopauzális osteoporosisban szenvedő nőbetegeken igazolták a hathavonta adott denosumab törési rizikót csökkentő hatását vertebralis, nonvertebralis és csípőtáji törések esetén is.

LAM KID

2013. MÁJUS 30.

Kalciumszupplementáció során felfedezett laktózintolerancia - esetismertetés

SPEER Gábor

A laktózintolerancia kialakulása 10 000 évvel ezelőttre tehető. Ekkor az Észak- Európában élő népekben egy pontmutáció lépett fel a laktázenzimet kódoló (LCT) génben. [Vélhetően azért terjedt el ez a génhiba, mert szelekciós előnyt jelenthetett a laktózt nem toleráló lakosság számára.

LAM KID

2013. MÁJUS 30.

A csontritkulásban alkalmazható potenciális növényi hatóanyagok

BALLA Bernadett

Az osteoporosis szisztémás csontrendszeri betegség, amely csökkent csonttömeggel és mikroszerkezeti eltérésekkel jellemezhető. Mindezek a változások végső soron a csont fokozott törékenységét eredményezik.

LAM KID

2013. MÁJUS 30.

A gyógynövények és egyéb természetes anyagok szerepe az osteoporoticus törések gyógyulásában

BALLA Bernadett

A törésgyógyulás egy komplex fiziológiás folyamat, amely magában foglalja a haemopoeticus sejtek és az immunsejtek összehangolt működését a csontvelőben. A csontgyógyulásnak alapvetően két formáját különböztetik meg.