Ideggyógyászati Szemle - 1998;51(09-10)

Ideggyógyászati Szemle

1998. SZEPTEMBER 01.

Primer prevenciós országos program óvodás és iskolás gyermekek számára

SOMHEGYI Annamária, VARGA Péter Pál

A Magyar Gerincgyógyászati Társaság 1995-ben primer prevenciós programot indított iskolás és óvodás gyermekek részére, melynek során először azt a célt kívánja elérni, hogy Magyarországon minden oktatási szinten és intézményben váljék általánossá a gerincbetegségek megelőzését lehetővé tevő gerinctorna, a tartásjavító torna végzése.

Ideggyógyászati Szemle

1998. SZEPTEMBER 01.

[A járulékos transzlamináris csavaros rögzítés szerepe az elülső csigolyaközti fixáció által biztosított stabilitás növekedésében]

RÁTHONYI C. Gábor, OXLAND R. Thomas, GERICH Ursula, GRASSMANN Stephanie, NOLTE Lutz-P

[Az elülső intervertebralis cage beültetése eredményezte azonnali stabilizálás mértéke gyakran kérdéses. Ezért felmerül egy kiegészítő hátulsó fixáció létjogosultsága különösen az olyan minimálisan invazív rögzítési technika alkalmazása esetén, mint a transzlamináris csavaros rögzítés (TLS). Jelen biomechanikai tanulmány célja hat emberi kadáver gerincéből származó mozgásszegmentum háromdimenziós flexibilitásának meghatározása volt négy különböző tesztelési körülmény között: 1) intakt állapotban, 2) transzlamináris csavaros rögzítés után, 3) BAK cage beültetése után és 4) BAK cage és TLS-rögzítés együttes alkalmazását követően. Mind a négy állapotban a flexibilitás meghatározására tiszta forgatónyomatékokat alkalmaztunk flexió-extenzióban, mindkét oldali axiális rotációban és mindkét oldali oldalhajlásban, és közben mértük a csigolyák egymáshoz viszonyított elmozdulását. A BAK cage beültetése önmagában jelentős stabilizálást eredményezett flexióban és oldalhajlásban. A kiegészítő TLS-fixáció szignifikánsan csökkentette a mozgásokat extenzióban és axiális rotációban. A TLS-fixáció minden terhelési irányban kisebb mozgásokat eredményezett, mint a BAK-fixáció önmagában. Ezen eredmények alapján úgy tűnik, hogy a BAK intervertebrális cagefixáció kielégítően stabilizálja a gerincet egyes, de nem minden terhelési irányban. A problematikus iránynak bizonyult extenzióban és axiális rotációban a hiányzó stabilitás elérhető kiegészítő transzlamináris csavaros rögzítéssel. Azonban hangsúlyoznunk kell, hogy a szolid csontos fúzió kialakulásához szükséges rögzítés mértéke a mai napig sem ismert.]

Ideggyógyászati Szemle

1998. SZEPTEMBER 01.

Elulső lumbális intervertebralis cage-ek összehasonlító biomechanikai vizsgálata - centrális és bilaterális beültetés

HOFFER Zoltán, OXLAND R. Thomas, NYDEGGER Thomas, RÁTHONYI Gábor, NOLTE Lutz-P.

A szerzők in vitro biomechanikai kísérletek során hasonlították össze két különböző megjelenésű elülső intervertebralis cage (BAK, és SynCage) háromdimenziós stabilizáló hatását.

Ideggyógyászati Szemle

1998. SZEPTEMBER 01.

Korai tapasztalatok Z-lemezes ventralis műtéttel a súlyos thoracolumbalis gerincsérülések kezelésében

EGYÜD László, BARTA Tibor, CSÓKAY András, ZSOLCZAI Sándor, PENTELÉNYI Tamás

A szerzők áttekintik az Országos Baleseti Intézet Idegsebészeti osztályán 1996-97-ben Sofamor-Danek-féle Z-lemezes gerincstabilizáló műtéten átesett 50 beteg anyagát.

Ideggyógyászati Szemle

1998. SZEPTEMBER 01.

Spondylarthritis ankylopoeticához társuló gerincvelő-sérülés következtében bénultak rehabilitációja

KERTÉSZ Györgyi

A spondylarthritis ankylopoetica a gerinc merevsége, a csigolyák osteoporosisa miatt gerinctörésre fokozottan hajlamosít. A diagnózis felállítása csak akkor történhet időben, ha mind a beteg, mind kezelőorvosa ennek tudatában van.

Ideggyógyászati Szemle

1998. SZEPTEMBER 01.

A terápiás tervezést szolgáló komplex állapotfelmérés: egy új módszertani kezdeményezés bemutatása

CSÁSZÁR Noémi, BERECZKI Éva, FERENC Mária, VARGA Péter Pál

Osztályunkon a megalakulás óta dolgozunk egy Állapotfelmérő Tesztvizsgálat kialakításán és módszertani fejlesztésén. Munkánk célja olyan szűrőeljárás kidolgozása, amely a betegeknél indikálható beavatkozásokra, kezelésmódokra és rehabilitációra vonatkozó predikciót tesz lehetővé.

Ideggyógyászati Szemle

1998. SZEPTEMBER 01.

A lumbalis gerinc fúziós műtéte utáni aktivitási program

FERENC Mária, VARGA Péter Pál

A szerzők ismertetik a szegmentális instabilitás fogalmát, típusait, valamint az instabilitás miatt végzett fúziós műtétek tünettani és patológiai indikációit.

Ideggyógyászati Szemle

1998. SZEPTEMBER 01.

A nyaki gerinc orion-rendszerrel történő stabilizálása során szerzett korai tapasztalataink

CSÓKAI András, BARTA Tibor, EGYÜD László, PENTELÉNYI Tamás, ZSOLCAI László

A szerzők ismertetik a nyaki gerinc traumás és degeneratív elváltozásai okozta primer és szekunder instabilitás ellátását ORION-rendszerrel, mely monocorticalis csavarral ellátott korszerű rigid rögzítést nyújt.