Ideggyógyászati Szemle - 1998;51(03-04)

Ideggyógyászati Szemle

1998. MÁRCIUS 01.

ln memoriam Mérei Ferenc Tibor

POTE Idegsebészeti Klinika

Húsz évvel ezelőtt Európa vezető idegsebészei jelenlétükkel tisztelték meg Pécset, ahol - elsőként egy vasfüggöny mögötti országban, az Európai Idegsebészeti Társaságok Szövetségének posztgraduális kurzusa keretében - továbbképeztek több mint 150 fiatal európai idegsebészt.

Ideggyógyászati Szemle

1998. MÁRCIUS 01.

A gerincfájdalom pszichiátriai és pszichológiai vonatkozásai, valamint komplex kezelése. Első rész: a fájdalom elméleti kérdései

CSÁSZÁR Noémi, BERECZKI Éva, TÓTH Zoltán, VARGA Pter Pál

A gerindájdalomból eredő munkaképtelenség népegészségügyi jelentőségű, komplex medicinális probléma. A tanulmány az akut és a krónikus gerincfájdalom pszichológiai és pszichiátriai összefüggéseit elemzi. Ennek kapcsán új koncepciót vet fel.

Ideggyógyászati Szemle

1998. MÁRCIUS 01.

A rhizotomia posterior szerepe a „failed back" szindróma kezelésében

SZABÓ Sándor, SALLAI Zsolt, MOLNÁR levente, RÓZSA László, HEGEDŰS Katalin

A szerzők a DOTE idegsebészeti Klinikáján az 1979-1996 közötti periódusban 26 esetben (átlagéletkor 40,5 év, férfi:nő arány 1: 1) végzett rhizotomia posterior retrospektív elemzését végezték el, kérdőíves módszerrel vizsgálták a hosszú távú eredményességet.

Ideggyógyászati Szemle

1998. MÁRCIUS 01.

Egyéves cilazaprilkezelés hatása hypertoniás betegek agyi véráramlási paramétereire

FICZERE Andrea, OLÁH László

12 hypertoniás beteget állítottunk át korábbi gyógyszereiről cilazaprilkezelésre. Az 1 éves időtartam alatt 3 alkalommal (O, 6, 12 hónap) transcranialis acetazolamidterheléses Dopplervizsgálattal mértük fel a cilazapril hatását a vérnyomásra, az agyi vérkeringési paraméterekre és a cerebrovascularis rezervkapacitásra.

Ideggyógyászati Szemle

1998. MÁRCIUS 01.

Krónikus tenziós fejfájás?

JELENCSIK Ilona, BOZSIK György

A szerzők a krónikus tenziós fejfájás Nemzetközi Fejfájás Társaság által kidolgozott diagnosztikai feltételeknek megfelelő 3 betegüknél képalkotó vizsgálattal hydrocephalus internust, aneurysmát, valamint tentorialis meningeomát igazoltak.

Ideggyógyászati Szemle

1998. MÁRCIUS 01.

Myokymia sclerosis multiplexben

ILINCZKY Sándor, FOLYOVICH András, VASTAGH Ildikó, SZIRMAI Imre

A szerzők a sclerosis multiplex ritka tünetét, a focialis myokymiát ismertetik két betegen. A jelenséget a nyugvó izomban több motoros egység egyidejű vagy egymást követő, tónusos összehúzódása okozza, amely hullámzásra, fodrozódásra emlékeztet.

Ideggyógyászati Szemle

1998. MÁRCIUS 01.

Neuronalis ceroidlipofuscinosis három testvér esetében

ERŐS Erika, CZEIZEL Endre

A közlemény a neurogenetika megalapítója, Schaffer Károly munkásságát kívánja méltatni. Az esetismertetés kapcsán a szerzők összefoglalják a neuronalis ceroidlipofuscinosis különböző típusainak tüneteit és genetikai hátterét.

Ideggyógyászati Szemle

1998. MÁRCIUS 01.

Ictalis palinopsia: három eset ismertetése

CLEMENS Béla, FRIKKER Katalin, KIRÁLY Csaba

A palinopsia (vizuális perszeveráció) legtöbbször részleges látótérkiesést okozó, jobb agyféltekei, hátsó területi kórfolyamatokhoz csatlakozik, ritkán farmakogén-toxikus eredetű.

Ideggyógyászati Szemle

1998. MÁRCIUS 01.

Sántha Kálmán és a Montreali Neurológiai Intézet

LESLIE P. Ivan

Leslie P. lvan beszéde alapján, amely Sántha Kálmán halálának 41. évfordulója alkalmából hangzott el 1997. december 12-én a debreceni idegklinikán.

Ideggyógyászati Szemle

1998. MÁRCIUS 01.

Magyar Ideg- és Elmeorvosok Társasága

A Magyar Ideg- és Elmeorvosok Társaságának összefoglalója.