Ideggyógyászati Szemle - 1990;43(07)

Ideggyógyászati Szemle

1990. JÚLIUS 01.

Kiváltott válasz vizsgálatok sclerosis multiplexes betegeken

DR CZOPF József, DR KELLÉNYI Lóránd, DR CZOPF János

A ki váltott válasz vizsgálóeljárás széles körű klinikai felhasználása a következő tényeken alapul: a) A kérgi, agytörzsi és gerincvelői válaszok lokalizációs értékűek (a válaszok többcsatornás elvezetési lehetősége az érzőrendszer különböző szakaszai működésének egyidejű mérését tette lehetővé).

Ideggyógyászati Szemle

1990. JÚLIUS 01.

Regionális biokémiai vizsgálatok jelentősége kísérletes agyi ischemiában

DR BERECZKI Dániel, DR CSIBA László

Az agy megbetegedéseinek állatkísérletes vizsgálatában leggyakrabban elektrofiziológiai, morfológiai és biokémiai módszereket alkalmaznak. Mindhárom módszercsoportnak megvan a többivel szembeni előnye, de hátránya is. Az elektródokkal végzett vizsgálatok csak az elektródhegy közvetlen környezetéről és nem az egész agyról adnak felvilágosítást.

Ideggyógyászati Szemle

1990. JÚLIUS 01.

Az agyi vazomotor reaktivitás változása ictus cerebrovascularist követően

DR NYÁRY István, DR VAJDA János, DR ENDRES Mária, DR BORBÉLY Katalin, DR DEÁK György, DR SZIKORA István, DR PÁSZTOR Emil

Az agykeringés klinikai vizsgálatából leszűrt tapasztalatok egyre inkább arra mutatnak, hogy az agy szöveti perfúzió állapotának, de még inkább a rezerv kapacitás felmérésének érzékenyebb indi1kátora az agyi erek reakciókészségének meghatározása, mint a nyugalmi áramlásadatok.

Ideggyógyászati Szemle

1990. JÚLIUS 01.

Hozzászólás a „pszichoterapeuta-képzés és gyakorlat" tárgykörben megjelent .,állásfoglalás"-hoz

DR SZAKÁCS Ferenc

Az önálló életvezetésében, munka- és örömképességében, társadalmi beilleszkedésében átmenetileg vagy tartósan sérült, pszichikus zavarokkal küszködő ember segítségre szorulhat. Panaszainak jellege, súlyossági foka, valamint lehetőségei, képzettsége, életkörülményei stb. határozzák meg, hogy mely esetben fordul szakemberhez, s mikor elégszik meg baráti, házastársi segítséggel.

Ideggyógyászati Szemle

1990. JÚLIUS 01.

Néhány gondolat dr. Szakács Ferenc hozzászólásához a pszichoterapeuta-képzés és gyakorlat kérdéseiről

DR MÓROTZ Kenéz

Szakács Ferenc roppant időszerű problémát vet fel vitairatában. Küszöbön áll az egészségügy új biztosítási rendszerének bevezetése, amikor is szó szerint életbe vágó lesz annak eldöntése, hogy ki és milyen pszichoterápia végzésére jogosult.