Ideggyógyászati Szemle - 1965;18(09)

Ideggyógyászati Szemle

1965. SZEPTEMBER 01.

Adatok az agy heveny gócos keringési zavarainak elkülönítő kórjelzéséhez

PÁLFFY György

Szerző 222 sectióval és 2 műtéttel ellenőrzött gócos agyi keringési zavarban szenvedő betege klinikai adatait vizsgálta. A panaszoknak, tüneteknek és laboratoriumi leleteknek a különböző agyi keringési zavarokban való százalékos előfordulásából és a sectiós lelet elemzéséből von le következtetéseket e betegségek elkülönítő kórjelzésének lehetőségére.

Ideggyógyászati Szemle

1965. SZEPTEMBER 01.

Liquor cytodiagnosztikai tapasztalataink

PÉTER Ágnes

Liquorcytologiai vizsgálatainkkal biztos diagnosztikus segítséget leukaemias betegünknél kaptunk csak. Bischoff kiemeli, hogy a meningogramm specifikus lehet még tumor metastasis, retotheliosis, subarachnoidealis vérzés és parasitáknál. Eseteinkben granulomatosus és gyulladásos elváltozások sejtképei között éles határt vonni nem tudtunk. Bakterialis és a bakterialis meningitises betegeinknél a granulocyták és a plasmasejtek részvételét illetően jelentős eltérést, aetiologiától függően bizonyos... tovább »

Ideggyógyászati Szemle

1965. SZEPTEMBER 01.

Fahr-féle agyi érelmeszesedés

SZOKOLY Viktor, ZSADÁNYI Ottó

Intracerebralis, nem arteriosklerotikus, idiopathikus diffus érelmeszesedés klinikai tüneteit és pathologiai leletét ismertetik. Tárgyalják a kórkép lefolyását és a feltételezett pathomechanizmust.