Ideggyógyászati Szemle - 1964;17(02)

Ideggyógyászati Szemle

1964. FEBRUÁR 01.

A falusi betegek neurosisának kórokai

DR JUHÁSZ Pál

A vizsgált falu 629 lakosa közül 162-nél lehetett neurosist megállapítani, mely a falu összlakosságára vonatkozóan 25%-ot, a 19—40 életév korcsoportban 43%-ot jelent. Somatogen tényező 78 neuroticusnál volt kimutatható, ebből 23 hormonális regulatios zavar, 15 érrendszeri megbetegedés, 18 spondylosis. 146 neuroticusnál sikerült a psychotraumát meghatározni: tanulási és továbbtanulási probléma, családban előforduló alkoholizmus és egyéb idült megbetegedés, familiáris conflictus, túlterhelés, falusi környezettel szembeni elégedetlenség és ettől különválasztva a termelőszövetkezeti mozgalom többrétű problémája. A szerző részletesen elemzi az egyes kórokokat, a termelőszövetkezeti problémákat azonban külön tanulmányban kívánja tárgyalni.

Ideggyógyászati Szemle

1964. FEBRUÁR 01.

A módosított permanganatreactió felhasználása a liquordiagnosztikában

DR DÉNES István, DR TUNKL Erika

A hosszú múltra visszatekintő permanganatreactio a savanyítás, lúgosítás hatására döntő mértékben megváltoztatta viselkedését. Négy kémcsőben párhuzamosan végzett vizsgálat színátcsapási ideje és ezek egymáshoz való viszonyítása segítséget nyújt a liquordiagnosztikában. A methodika egyszerűségénél fogva igen kezdetleges laboratóriumi körülmények között is használható.

Ideggyógyászati Szemle

1964. FEBRUÁR 01.

Az agyi keringés és a cerebro-vascularis idegrendszeri kiesési tünetek összefüggése

DR PÉTER Ágnes, DR SOLTI Ferenc, DR ISKUM Miklós

Szerzők 5 postapoplexias és ictus nélkül lezajló vascularis encephalopathianál az agyi keringéskárosodást az idegrendszeri functiokiesés súlyosságával párhuzamosnak találták.

Ideggyógyászati Szemle

1964. FEBRUÁR 01.

Depressio Archaikus kultur-szocialis színezettel

DR VARGA Ervin

Szerző szudáni ösztöndíjas egyetemi hallgató depresszív psychosisát ismerteti, ahol a képet színezi sajátos, primitív magikus misztikus kóros kulcsértékelés. Élményileg ez utóbbi jelenti a beteg számára a megváltozottságot. A primitív tradíciók pathoplasztikus szerepével és a konvenciók szocialpsychiatriai elemzésével foglalkozik az eset kapcsán. Megállapítja ezeknek pseudonaturalis élményi jellegét, melyek személyiségmeghatározó módon csak stabil milljőben tudnak érvényesülni.

Ideggyógyászati Szemle

1964. FEBRUÁR 01.

Az electroencephalographia és klinikai neurophysiologia VI. nemzetközi kongresszusának szervezete

A Rómában tartott V. nemzetközi kongresszuson a Közgyűlés amellcit szavazott, hogy a Nemzetközi EEG. Kongresszus a legközelebbi nemzetközi neurológiai kongresszussal egybekötve Bécsben 1965-ben tartassák meg. Professzor Hans Hoff lesz mindkét kongresszusnak elnöke.