Hypertonia és Nephrologia - 2017;21(05)

Hypertonia és Nephrologia

2017. OKTÓBER 20.

Hypertonia és Nephrologia

2017. OKTÓBER 20.

Hypertonia és Nephrologia

2017. OKTÓBER 20.

Izolált szisztolés hypertonia III. - Terápia idős és nagyon idős korban

FARSANG Csaba

Időskorúakban (˃65 év) és a nagyon idősekben (˃80 év) végzett klinikai vizsgálatok bőségesen szolgáltatnak adatokat a kezelésre vonatkozóan. Egyértelmű, hogy a betegek túlnyomó többségében kettős vagy hármas gyógyszer-kombinációt kell alkalmaznunk, zömmel fix kombinációkat az adherencia/perzisztencia javítása érdekében. A legújabb európai (ESH/ESC, MHT) irányelvek a DIU-t, ACEi-t vagy ARB-t, CCB-t ajánlják a kombinációra, és speciális esetben a DIU és BBL adását is javasolják. A vérnyomás célértéke <140 Hgmm, de a nagyon idősekben <150 Hgmm. Néhány vizsgálatban még alacsonyabb célértéket jelölnek meg (120 Hgmm), de fontos az előnyök/hátrányok mérlegelése. Ennek alapján a 130 Hgmm körüli szisztolés vérnyomás tűnik optimálisnak, ha az idős betegek jól tolerálják.

Hypertonia és Nephrologia

2017. OKTÓBER 20.

Új eredmények a vesegraft antitestmediált rejekciójának patomechanizmusáról

MEZÔ Blanka, ANDREAS Heilos, RUSAI Krisztina, PROHÁSZKA Zoltán

antibody-mediated rejection, kidney transplantation, complement, donor-specific antibody, C4dA vesefunkció károsodásának leggyakoribb immunológiai oka a késői antitestmediált rejekció (ABMR), amely hónapokkal, évekkel a transzplantációt követően jelentkezhet. Jelenlegi tudomásunk szerint a késői ABMR-t a donorspecifikus antitestek (DSA) szintjének növekedése okozza, és a szövetkárosodás kialakulásában a komplementrendszer központi szerepet játszik. Az ABMR diagnózisát megkönnyítette az immunológiai vizsgálómódszerek fejlődése és új tesztek bevezetése, melyek következményeként a betegség kritériumrendszere is számos változtatáson ment keresztül. A DSA-k klinikai relevanciáját illetően azonban az eredmények nem egyértelműek, mindazonáltal komplementkötő képességük vizsgálata segíthet a kérdés megválaszolásában. A jelen cikk az ABMR patomechanizmusáról és a jelenlegi irányadó diagnosztikai elvekről ad áttekintést. Az ABMR felismerése és kezelése a klinikai tünetek megjelenése előtt a mai napig nagy kihívást jelent. Vizsgálatunkban a komplementrendszer szerepének több aspektusból történő megismerését tervezzük, beleértve számos komplementfehérje mennyiségi, illetve genetikai vizsgálatát, melyek a betegség diagnosztikai/prognosztikai markereként szolgálhatnak.

Hypertonia és Nephrologia

2017. OKTÓBER 20.

Az egészséges életmód „tisztázandó” kérdései - a PURE tanulmány eredményei

VÁLYI Péter

Mind a cardiovascularis betegségek megelőzésében, mind a már kialakult betegségek kezelésében fontos szerepe van az egészséges életmódnak, amely magába foglalja az egészséges táplálkozást és a megfelelő mértékű fizikai aktivitást. Az eddig végzett megfigyeléses és kisebb részben véletlenszerű betegbesorolásos klinikai tanulmányok eredményei ellentmondásosak voltak, mert eltérő gazdasági fejlettségű országokban, azok eltérő népességi összetételű, környezetű és jövedelmű régióiban, változó módszerekkel végezték a vizsgálatokat.

Hypertonia és Nephrologia

2017. OKTÓBER 20.

Hypertonia és Nephrologia

2017. OKTÓBER 20.

A túlsúly és elhízás mértéke gyermek- és serdülőkorban a statisztikai adatok tükrében. Világkörkép

KÉKES Ede

Az összefoglaló adatok alapja két nemzetközi szervezet adatbázisa, melyek megbízhatóak és mélyreható elemzéseket végeztek a világ minden régiójában. A 70-es évektől kezdődően a világ legtöbb régiójában a gyermekkorban jelentős méretű testsúlytöbblet alakult ki és ez folyamatosan nő 2013-2014-ig és tart napjainkban is.

Hypertonia és Nephrologia

2017. OKTÓBER 20.

Fejezetek egy család életéből

Szeptember utolsó napjaiban került megrendezésre a Magyar Hypertonia Társaság XXV. jubileumi kongreszszusa. A tartalmas szakmai programot színesítette az Egis Gyógyszergyár Zrt. szimpóziuma, amelyen prof. dr. Farsang Csaba elnökletével a perindoprilalapú, különféle fix kombinációkat magába foglaló gyógyszercsalád evidenciái, illetve jövőbe mutató újabb tagjai kerültek bemutatásra.

Hypertonia és Nephrologia

2017. OKTÓBER 20.

A polypill stratégia új hajtása: quadpill alkalmazása hypertonia kezdő terápiájában. A Quadpill study

VÁRALLYAY Zoltán

A hypertonia igazoltan egyik vezető oka a megelőzhető morbiditásnak, mortalitásnak, és a vérnyomáscsökkentő szerek haszna bizonyított. Monoterápiában átlagosan 9/5 Hgmm vérnyomáscsökkenés várható. Ugyanakkor számos tényező (csökkent adherencia, compliance, bonyolult terápiás lépések, még mindig gyakori monoterápia, emelkedő dózisok melletti csökkenő effektivitás, tolerabilitás) miatt a gyakorlatban a hatékony kontroll hiányát tapasztaljuk.

Hypertonia és Nephrologia

2017. OKTÓBER 20.

ACE-gátlók vagy ARB-k? Mi a független összehasonlító elemzések eredménye szívelégtelenségben nem szenvedő betegek esetében?

BENCZÚR Béla

Mind az ACE-gátlók, mind az ARB-k hatékony, bevált gyógyszerei a szív-ér rendszeri betegségeknek, illetve a hypertoniának. A két gyógyszercsoport egymással szembeni hatékonysága/biztonságossága régóta vita tárgyát képezi. Egy nagy metaanalízis szerzői összehasonlították az ACE-gátlók és az ARB-k hatékonyságát és biztonságosságát szívelégtelenségben nem szenvedő betegekben, 106 randomizált tanulmány 254 301 betege alapján. A metaanalízisbe placebokontrollált, aktív kontrollos, illetve az ACE-gátlókat az ARB-kkel direkt módon összehasonlító tanulmányok is bekerültek. A placebokontrollos tanulmányok alapján az ACE-gátlók csökkentik az összmortalitást, a cardiovascularis halálozást és a nem halálos infarktusok számát, szemben az ARB-kkel. Úgy tűnhet, az ACE-gátlók tehát hatékonyabbak. Ez azonban csak a 2000 előtt befejezett klinikai vizsgálatokra igaz. A 2000 utáni tanulmányokban már nem volt különbség az ACE-gátlók, illetve az ARB-k okozta kimenetelben, mint ahogyan a két gyógyszercsoportot direkt módon összehasonlító tanulmányokban sem találtak különbséget közöttük. A cikk ennek hátterét vizsgálja és magyarázza el.

Hypertonia és Nephrologia

2017. OKTÓBER 20.

Kezelési lehetőségek és eredményességük a gyermekés serdülőkori elhízásban (a US Preventive Services Task Force 2017-es jelentése alapján)

SIMONYI Gábor

AUS Preventive Services Task Force (USPSTF) 2017-ben a JAMA-ban publikált jelentésében a gyermekkori és a serdülőkori (2-18 éves korig) elhízás szűrésével, a kezelési lehetőségekkel kapcsolatos eredményeket elemzik a szerzők a rendelkezésre álló evidenciák mentén. Mindösszesen 9421 publikációt találtak, amelyből csak 464 felelt meg a szigorú előzetes követelményeknek, miközben adódtak olyan megválaszolandó kérdések is, amelyre nem találtak megfelelő minőségű irodalmat.

Hypertonia és Nephrologia

2017. OKTÓBER 20.

Beszámoló a Magyar Hypertonia Társaság XXV. jubileumi kongresszusáról

NEMCSIK János, JÁRAI Zoltán

A Magyar Hypertonia Társaság (MHT) továbbképző, jubileumi XXV. kongresszusa 2017. szeptember 28-30. között került megrendezésre, immáron negyedik alkalommal a siófoki Azúr Hotelben. A kongresszus elnöke idén prof. dr. Kiss István, az MHT elnöke, titkára pedig dr. Járai Zoltán, az MHT főtitkára volt. A kongresszus szervezésében idén is nagy segítségünkre volt a Szalma Márta vezette Expert Quality Kongresszusi és Utazási Iroda.

Hypertonia és Nephrologia

2017. OKTÓBER 20.

A beteg élet nyelve és Korányi filozófiája - a circulus vitiosus hatása és jelenléte

KISS István

Korányi Sándor Emlékelőadás, elhangzott a Magyar Nephrologia Emléknapján a Nemzeti Sírkertben, 2017. április 12-én. A mostani megemlékezés olyan múlt századi orvosról szól, akinek munkássága alapvetően határozta meg a magyar orvoslást.