Hivatásunk - 2013;8(01)

Hivatásunk

2013. FEBRUÁR 20.

Zálika, az ország legidősebb egészségügyi szakdolgozója

TARCZA Orsolya

Csupa báj, csupa mosoly, csupa ragyogás. Fehér köpenyében, kezét nyújtva siet elém munkahelyén, a szigetszentmiklósi Szakorvosi Rendelőintézetben. Semmi öreges tipegés, semmi bizonytalankodás, pedig mindjárt elnézést is kér, hogy kicsit lassú, elbotlott tavaly nyáron, és még nem jött rendbe teljesen.

Hivatásunk

2013. FEBRUÁR 20.

Béremelés másként? - A kényszernyugdíj továbbra is ketyegő bomba

TARCZA Orsolya

Ahogyan tavaly, idén is több fordulóban dől el a béremelés mikéntje és mértéke. Az egészségügyért felelős államtitkár, dr. Szócska Miklós március 7- én ült első ízben tárgyalóasztalhoz az ágazati szereplőkkel.

Hivatásunk

2013. FEBRUÁR 20.

Életmentés - újratöltve

TARCZA Orsolya

A Mentésügyi Szakmai Tagozat február végén rendezte meg Újraélesztés korhatár nélkül című országos konferenciáját. Hasonló továbbképzés volt már tavaly novemberben is, az akkori, nagy érdeklődés miatt a tagozat úgy döntött, újráznak.

Hivatásunk

2013. FEBRUÁR 20.

Akik a vállukon viszik az egészségügyet - Különleges szakmai nap a Nőnap jegyében

SÓFALVI Luca

Ezen a márciusi napon minden a nőről, a nőiségről és a nőiességről szólt a budapesti Lurdy Ház zsúfolásig megtelt konferenciatermében.

Hivatásunk

2013. FEBRUÁR 20.

Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? - Április 22. a Föld napja

LIPTÁK Judit

Először 1969-ben, az UNESCO konferenciáján vetették fel, hogy minden évben meg kellene ünnepelni a Föld napját. A kezdeményezés hatására először 1970-ben tartották meg, Magyarországon 1990 óta emlékezünk meg április 22-én a Földről, egyetlen életterünkről. A washingtoni Worldwatch Institute minden évben ezen a napon adja ki jelentését a Föld környezeti állapotáról „A világ helyzete” címmel.

Hivatásunk

2013. FEBRUÁR 20.

Florence hõs volt! - Május 12. az Ápolók napja

LIPTÁK Judit

Minden évben május 12-én ünnepeljük az ápolók napját, ilyenkor osztják ki a kitüntetéseket és emlékeznek meg az ápolók nélkülözhetetlen, áldozatos munkájáról.

Hivatásunk

2013. FEBRUÁR 20.

Az agresszió megelőzhető!

LIPTÁK Judit

Dr. Pilling János pszichiáter szakorvos, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézete Orvosi kommunikáció részlegének vezetője kiemelt kutatási területként foglalkozik az agresszióval, különösen az egészségügyben előforduló formájával. Ezzel kapcsolatosan adott néhány tanácsot lapunk olvasóinak.

Hivatásunk

2013. FEBRUÁR 20.

Ne füstölögj! - Május 31. Nemdohányzó világnap

LIPTÁK Judit

Ismerős a kép? A magabiztos, borostás, rettenthetetlen cowboy átható tekintettel pásztázza a nevadai sivatag távolát, közben néha beleszív a cigarettájába.

Hivatásunk

2013. FEBRUÁR 20.

Tavasz elején kritikus a lakosság D-vitamin-hiánya - A 2. D-vitamin nap, 2013. február 23.

NÉMETH Éva

A Budapesten másodízben megrendezett D-vitamin napon a szakemberek ismét megragadták az alkalmat, hogy felhívják a szakmai és laikus közönség figyelmét a D-vitamin- hiányra, ami ma az egyik legkomolyabb népegészségügyi probléma Magyarországon.

Hivatásunk

2013. FEBRUÁR 20.

Ha „miniszterkirálylány” lehetne, presztízst adna az egészségügynek - Somával beszélgettünk

TARCZA Orsolya

Õszinte, szókimondó, pozitív és energikus. Ilyen Soma, akit ismerhetünk Mamagésaként és Spitzer Gyöngyiként is. Színésznőnek készült. Jazzkonzervatóriumba járt. Pszichológiát hallgatott. Egykor meleg mély hangjával gyógyította a lelkeket. Ma már talán többet beszél, mint énekel. Örömöt hoz és bánatot ront humorral teli előadásaival, amelyekben arról szól, mi minden fér el egyetlen nőben a bölcs, tudós asszonytól az örök gyermeken át a szexistennőig. Ahogy mondja: Siva, mint mai nő, kezeiben tartja a mobiltelefont, a laptopot, a gyerek uzsonnáját és még egy vibrátort is. Aki ma találkozik Somával, nehezen tudja elképzelni, hogy önbizalom-hiányos, önmagát már-már gyűlölő kamaszlányként visszahúzódó és bezárkózó volt.

Hivatásunk

2013. FEBRUÁR 20.

Miért böjtöltek eleink?

NEMESI Zsuzsanna

Ma már szinte mindenki egyetért avval, hogy a táplálkozás és az egészségi állapot jelentős mértékben összefügg egymással. A táplálék gyógyszer és méreg is lehet. Táplálkozási iskolák sokasága foglalkozik az élelmiszerek egészségre gyakorolt áldásos vagy épp ellenkezőleg, romboló hatásával. Az sem újkeletű vélekedés, hogy a visszafogott fogyasztás, a kímélő speciális étrend, a diéta bizonyos esetekben jelentős fordulatot hozhat a kóros állapotokban. A testi-lelki jóllét elérése vágyott céllá vált a fogyasztói társadalmakban, melynek elérésére szinte semmitől nem riadnak vissza a szereplők.

Hivatásunk

2013. FEBRUÁR 20.

Hogyan élnek a halálból visszatértek?

NEMESI Zsuzsanna

A svájci születésű amerikai orvosnő és tudós, Elisabeth Kübler-Ross (1926-2004) a halálra készülők és a haldoklók támogatásának nemzetközileg ismert szakértője volt. Számos művet írt a halál tabutémájáról, közülük a legismertebb az 1969- ben kiadott és sok nyelvre lefordított Interjúk haldoklókkal című könyv.

Hivatásunk

2013. FEBRUÁR 20.

A roma daganatos betegek betegségképe - Szembesülés a rákkal

NAGY Zsuzsa

Szembesülni a rákkal nemtől, életkortól és kultúrától függetlenül is, mindenki számára igen lesújtó, megrendítő élmény. Maga a rossz hír is jelentős terhet ró a betegre és felzaklatja környezetét.

Hivatásunk

2013. FEBRUÁR 20.

Titkos kapocs

GYIMESI Ágnes

A lányommal sétálunk, megyünk a játszótérre. Délelőtt, ragyogó napsütés, a gyerek csúszik, ás, rohan, fára mászik, én ülök és figyelem, vigyázom a játékát, nem tudhatjuk, kibe botlunk. Volt idő, amikor kerültük e külvárosi teret, már nem tesszük, megtanultunk a gondokkal együtt élni. Ha 10 és 11 óra között megyünk, egy fiatal, fehér ruhás férfi jön egy meghatározhatatlan korú fiúval. A fiú hosszan áll a hinta mellett, majd a homokozó mellett is, nem mozdul, figyel, a szokásos egy óra leteltével a férfi megérinti a vállát, elindulnak a piac oldalán, belevesznek a forgatagba. Két nap múlva ugyanott találkozunk velük: állni jönnek. A fiú, a férfi is mereng, belevesznek a tájba, mozdulatlanok. Másnap a férfi mellém ül, nézzük a gyerekeket, beszélgetünk.